Kūrėjų drobėmis tampa net troleibusai

Kauniečių gatvės meno kūrėjų idėjos ir meistriškumas jau pripažinti ir vertinami, todėl jiems patikimi vis nauji projektai. Menininkai linksmais darbais sugeba papuošti ir neromantiškus objektus.

Ant patalpas dengiančių plokščių atsirado piešinių, prie kurių kauniečiai fotografuojasi. Atsistojus tarp sparnų atrodo, kad ir pats žmogus juos įgijo. Nupieštos ir ausinės, prie kurių taip pat galima pozuoti.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Ant patalpas dengiančių plokščių atsirado piešinių, prie kurių kauniečiai fotografuojasi. Atsistojus tarp sparnų atrodo, kad ir pats žmogus juos įgijo. Nupieštos ir ausinės, prie kurių taip pat galima pozuoti.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Nupieštos ir ausinės, prie kurių taip pat galima pozuoti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nupieštos ir ausinės, prie kurių taip pat galima pozuoti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viename piešinių – atvertoje piniginėje ne pinigai, o plyti kosmosas.
Viename piešinių – atvertoje piniginėje ne pinigai, o plyti kosmosas.
Miesto gatvėmis rieda jau trys seni piešiniais išmarginti troleibusai.
Miesto gatvėmis rieda jau trys seni piešiniais išmarginti troleibusai.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 4, 2018, 8:26 AM

Menininkai užkariauja netikėtas Kauno erdves ir objektus.

Vieni tapo ant senų troleibusų, juos paversdami važinėjančiais meno kūriniais. Kiti savo piešiniais puošia milžiniškas plokštes, kurios slepia už jų vykstančius remonto ir statybų darbus.

Visi šie darbai kauniečius džiugins tik kurį laiką. Kaip ir daugelis gatvės meno kūrinių, jie yra trumpalaikiai.

Tačiau menininkai tuo patenkinti, nes nors ir laikinus objektus padaryti patrauklius yra didžiulis malonumas.

Darbus kūrė naktimis

Gatvės meno kūrėjai Žygimantas Amelynas ir Tadas Šimkus dabar gali ramiai išsimiegoti. Neseniai jie baigė darbą, kuris truko nuo vasaros iki rudens vidurio.

Prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ vyksta čia esančių erdvių rekonstrukcijos darbai. Patalpos, kuriose vyksta remontas, uždengtos didžiulėmis plokštėmis. Ant jų menininkai ir kūrė savo darbus.

Vyrai kiekvieną naktį lipdavo ant didžiulio keltuvo ir pakilę į 18 metrų aukštį piešė ant plokščių savo sumanytus kūrinius.

Darbams buvo naudojami specialūs žymekliai ir dažai bei voleliai.

Piešiniuose yra ir ironijos

Ž.Amelynas pasakojo, kad kurdamas turėjo visišką laisvę.

„Šioje vietoje lankosi įvairiausi žmonės. Todėl ir pavaizdavome įvairaus amžiaus personažus. Piešiniuose galima įžvelgti ironiškų situacijų. Pavyzdžiui, kol jauna moteris laiminga matuojasi batus, jos laukiantis vyras jau pats sėdi bate. Atvertoje piniginėje guli ne pinigai, o plyti kosmosas“, – pasakojo menininkas.

Ant plokščių, dengiančių į trečiąjį aukštą vedusi eskalatorių, menininkai nutapė tokius priešinius, prie kurių žmonės gali nusifotografuoti.

Viename piešinyje pavaizduota save su po prekybos centrą vaikščiojančiu personažu fotografuojanti mergina. Atsistojus tarp didelių žalių sparnų atrodo, kad ir pats žmogus juos įgijo. Nupieštos ir didelės ausinės, prie kurių taip pat galima pozuoti fotografijai.

Menininkai sakė, kad dirbo naktimis, todėl aplinkinių reakcijos į jų piešinius nematė.

„Dabar pastebėjome, kad prie piešinių ant plokščių pilna žmonių paliktų batų atspaudų. Vadinasi, daugelis tikrai prie jų fotografuojasi, nes jiems jie patinka“, – sakė Ž.Amelynas.

Pasikeis 20 troleibusų

Kauno gatvėmis važinėja kito kauniečio menininko Timotiejaus Norvilos-Morfai kūriniai. Jis darbus kuria ant senų troleibusų.

Įmonė „Kauno autobusai“ ruošiasi atnaujinti troleibusų parką. Todėl sumanė projektą „Atia, senienos. Labas, naujienos“. Senus „Škoda“ troleibusus patikėjo pagražinti T.Norvilai.

Ant vieno troleibuso šono menininkas nupiešė žalios pievos apsuptą automobilį „vabalą“. Besisukant baltai nudažytiems troleibuso ratams atrodo, kad gatve važiuoja geltonas „vabalas“. Tai buvo autorinis Morfai darbas.

Dabar eskizus, ką piešti ant senų ūsuotų transporto priemonių, jam pateikia savivaldybės atstovai.

Todėl ant kito troleibuso atsirado kauniečiams puikiai žinomi mieste esantys gatvės meno kūriniai – senelis su pypke ir dramblys. Praėjusį savaitgalį Morfai pabaigė gražinti dar vieną troleibusą. Mėlyname fone baltomis, oranžinėmis, rudomis spalvomis pavaizduotas vienas K.Donelaičio gatvės namas ir Centrinis paštas.

Netrukus į gatves išriedės troleibusas, ant kurio bus pavaizduotas kosmonautas ir meška. Šie gatvės meno kūriniai yra Nemuno krantinėje. Iš viso per kelis mėnesius planuojama apipaišyti 20 troleibusų.

Darbų dėl progreso negaila

Pasibaigus remonto darbams plokštės bus nuimtos. Seni „Škoda“ troleibusai kitais metais bus nurašyti. Gatvės meno kūrėjų darbai pražus.

„Tai ir yra gatvės meno esmė bei prasmė. Mes iš anksto žinome, kad tokie darbai ilgainiui dėl įvairių aplinkybių pranyksta. Tačiau bent kuriam laikui papuošti permainų laukiančias erdves ar įprastus daiktus paversti įdomiais labai šaunu“, – kalbėjo Ž.Amelynas.

T.Norvila-Morfai pritarė: jei darbai pranyksta dėl to, kad miestas keičiasi ir gražėja, jų negaila. Kaune dar pakanka erdvių, kurias gatvės meno darbai gali papuošti ir patraukti žmonių dėmesį.

Išnyko ir jau pamirštas ne vienas kūrinys

Besikeičiant miestui jau yra pranykusių kauniečių mėgtų gatvės meno kūrinių.

Morfai ant Kauno arkivyskupijos kurijos tvoros netoli Kauno pilies buvo sukūręs darbą „Nuodėmė – atgaila“. Ant sienos buvo parašyta daugybė šių tarsi susipinančių žodžių. Remontuojama tvora buvo nutinkuota naujai, ir įdomaus darbo nebeliko.

2015 metais rekonstruojamas kitas didelis Kauno prekybos centras buvo apjuostas ilga tvora. Ją T.Šimkus ir Ž.Amelynas taip pat buvo išmarginę piešiniais. Pasibaigus pastato rekonstrukcijai gatvės menas pranyko.

Nebeliko ir viešbučio vaiduoklio „Respublika“. Pastatą nugriovus pražuvo ir ant jo fasado nupiešta milžiniška sraigė, kurią buvo sukūręs Morfai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?