Lietuvos teatro amžius: susitikimas su režisieriais

Lapkričio 15 dieną Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre įvyks susitikimas su režisieriais Jonu Vaitkumi, Eimuntu Nekrošiumi, Gintaru Varnu, Oskaru Koršunovu. Renginį ves teatrologė dr. Rasa Vasinauskaitė.

Režisierius J.Vaitkus. <br> R.Danisevičiaus nuotr.
Režisierius J.Vaitkus. <br> R.Danisevičiaus nuotr.
G.Varnas repetuoja „Kornetą“.<br> M.Aleksos nuotr.
G.Varnas repetuoja „Kornetą“.<br> M.Aleksos nuotr.
 Repetuoja režisierius O.Koršunovas.<br>D.Matvejevo nuotr. 
 Repetuoja režisierius O.Koršunovas.<br>D.Matvejevo nuotr. 
 Reržisierius E.Nekrošius.<br> L.Vansevičienės nuotr. 
 Reržisierius E.Nekrošius.<br> L.Vansevičienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 9, 2018, 2:52 PM

Lietuvių teatras visada buvo vertinamas kaip autorinės režisūros teatras. Tiek sovietiniu, tiek posovietiniu laikotarpiu lietuvių režisierių darbai įkvėpė ne vieną rusų ir užsienio menininką drąsiai ir savitai interpretuoti pjeses ar literatūros kūrinius.

Autorinės režisūros teatrą skaičiuodami nuo XX a. 7-ojo dešimtmečio, galime sakyti, kad per pusšimtį metų, arba per pusę mūsų teatro amžiaus, susiformavo stipri, gyvuojanti iki šiol ir turinti tęsėjų tradicija. Žinoma, tokio teatro atsiradimui turėjo įtakos sovietinis laikotarpis, tačiau, nepaisydamas cenzūros ir draudimų, teatras virto dvasinio atsparumo, tiesos ir tikėjimo mokykla, o šiandienos žodžiais kalbant, – bendruomeniška viešąja erdve, skleidusia itin stiprų kritinio mąstymo užtaisą.

Antra vertus, toks teatras buvo ir yra neatsiejamas nuo režisieriaus asmenybės, jo individualaus pasaulėvaizdžio, kūrybos principų. Būtent pastarieji bemaž penkis dešimtmečius neleido teatrui sustabarėti, skatino atsinaujinti, išsaugojo jo meninę vertę ir visuomeninę reikšmę keičiantis ne tik laikui, bet ir teatro sampratoms.

Susitikdami su ryškiausiomis skirtingų kartų mūsų teatro režisūros asmenybėmis bandysime pažvelgti į buvusį ir esamą teatro laiką, į tai, kas jų kūryboje buvo ir yra svarbiausia, iš kokių versmių jie šiandien semiasi įkvėpimo, kokią teatro ateitį mato ar įsivaizduoja.

Susitikimas su režisieriais J.Vaitkumi, E.Nekrošiumi, G.Varnu, O.Koršunovu. Lapkričio 15 d. 18 val. 30 min.Valstybinis Vilniaus mažasis teatras. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.