Pertvarką Reformatų skvere pradėjo nuo laiptų

Panašu, kad Reformatų skveras išvengė „Lietuvos“ kino teatro, kuris metų metais buvo ginamas jo gerbėjų, likimo. Praėjusią savaitę buvo pradėti ardyti laiptai, nors dar vasarą aktyvistai prieštaravo permainoms.

Nors dėl laiptų ardymo buvo prieštaraujančių, savivaldybė nutarė savo idėjos neatsisakyti ir šią savaitę ėmėsi darbų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors dėl laiptų ardymo buvo prieštaraujančių, savivaldybė nutarė savo idėjos neatsisakyti ir šią savaitę ėmėsi darbų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skvere planuojama sutvarkyti 28 tūkst. kvadratinių metrų teritoriją.<br>Vizualizacija
Skvere planuojama sutvarkyti 28 tūkst. kvadratinių metrų teritoriją.<br>Vizualizacija
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-11-19 13:57

Prieš 35 metus Reformatų skvere įrengtų laiptų ir apkasų konstrukcijų neliks. Betono loviai, pažeidę natūralų Senamiestį juosiantį šlaitą ir jo terasą, jau ardomi.

Nors dėl laiptų ardymo buvo prieštaraujančiųjų, savivaldybė nusprendė savo idėjos neatsisakyti. Į kitus pasiūlymus ir pastabas dėl Reformatų skvero tvarkymo projekto ji atsižvelgė.

Vis dėlto architektų bendruomenės spalį pareikšto reikalavimo rengti naują viešą konkursą skverui sutvarkyti Vilniaus valdžia nepatenkino.

Darbus pabaigs pavasarį

Mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Aleksandras Zubriakovas aiškino, kad Reformatų skvere darbai vyksta pagal patvirtintą projektą, išskyrus tas dalis, dėl kurių sulaukta pastabų.

Savivaldybė atsižvelgė į siūlymą, kad parkas būtų pereinamas – būtų galima iš vienos pusės užeiti, iš kitos išeiti. Taip pat savivaldybė įvertino pastabas dėl kraštovaizdžio ir medžių.

Anot A.Zubriakovo, parengiamieji darbai skvere pradėti vykdyti maždaug prieš pusantro mėnesio, rekonstrukcijos pabaiga numatoma kitąmet.

„Didžiąją dalį darbų numatoma atlikti šiemet, bet, ko gero, dalį jų dėl orų sąlygų teks per žiemą stabdyti, taigi baigtinis variantas greičiausiai bus pavasarį“, – aiškino mero patarėjas.

Spalį Vilniaus regioninė architektų taryba rekomendavo Reformatų skvero atnaujinimo projektą rengti iš naujo ir pateikė pastabas. A.Zubriakovo teigimu, savivaldybė į rekomendacinio pobūdžio architektų pastabas atsižvelgė iš dalies.

Reformatų skvere planuojama sutvarkyti 28 tūkst. kvadratinių metrų teritoriją, įrengti inžinerinius tinklus, sodo takus, vaikų žaidimo aikštelę, du fontanus, siurblinę, vandens kolonėlę, laistymo sistemą.

Konkursą laimėjo bendrovė „Eikos statyba“, su savivaldybe pasirašiusi 1,74 mln. eurų vertės sutartį.

Žymės skirtingi želdynai

Iš rašytinių istorinių šaltinių ir ikonografijos yra žinoma, kad teritorija buvo nevienalytė. Ją sudarė trys sklypai, kurie priklausė reformatų bendruomenei.

Naujai sukurtoje sodo kompozicijoje bus trys teritorijos. Kiekvienoje jų bus skirtingos želdynų grupės, taip pažymint tris buvusias skirtingas istorines posesijas.

Projektuotojai ne mažiau svarbia vadino ir kompozicinę erdvę – vizualinį ryšį sodo skersinėje ašyje tarp Sinodo pastato ir bažnyčios.

Buvusių posesijų ribose suplanuotos naujos takų trasos. Siekiant, kad sodas nebūtų tik žalia tranzitinė teritorija, sukurtas žiedinis takų tinklas.

Vasarą veiks lauko kavinė

Šalia Centro poliklinikos esančios šiaurinės teritorijos, kurioje XIX amžiuje buvo miesto sodininko reprezentacinis sodas, projekto sprendiniai skiriasi nuo kitų dviejų Reformatų skvero dalių.

Šiai zonai bus priskirta intensyvesnė rekreacinė funkcija. Teritorijoje planuojama įrengti vaikų žaidimo aikštelę, tako žiedo juosiamą ovalią pievą su daugiamečiu gėlynu ir vandens taku.

Šalia pievos bus įrengiama laipiojančiomis rožėmis apželdinta pergolė. Įvertinant lankytojų poreikius suplanuota aikštelė sezoninei vasaros lauko kavinei.

Rengiant Reformatų skvero sutvarkymo projektą vienas iš aktualių uždavinių buvo rasti vietą vaikų žaidimų aikštelei, nes aplink iškilo nemažai gyvenamųjų namų.

Todėl buvo parengtas individualus prie teritorijos pritaikytas vaikų žaidimų aikštelės projektas, išnaudojant šlaitą suprojektuota žaidimo įranga, terasos laipioti ir atsisėsti.

Liepas reikia praretinti

Atgimsiančiame sode bus atgaivinti želdynai, taip suformuojant geresnes sąlygas augantiems medžiams bei sode gyvenantiems paukščiams.

Projekte numatytos ir žaliosios erdvės, pievos, kuriose lankytojai galės rengti iškylas ar tiesiog paskaityti knygą.

Projektuotojai tvirtino, kad bus išsaugomi vertingiausi medžiai ir pagal galimybes į naują struktūrą inkorporuojami krūmų masyvų likučiai.

Rengiant projektą buvo peržiūrėti 2007-ųjų kraštovaizdžio architektės Irenos Daujotaitės atlikti sumedėjusių augalų dendrologinio tyrimo rezultatai.

Pasak I.Daujotaitės, Reformatų skvere liepos susodintos per tankiai, jos vargsta. Jos nuomone, liepyną jau seniai reikėjo labai smarkiai praretinti.

2014–2015 metais buvo atlikta pakartotinė želdynų inventorizacija. Buvo apžiūrėti 275 medžiai, iš jų 10 buvo labai blogos būklės. Jie nupjauti.

Dėl to, kad per tankiai susodinti skvere medžiai ištįsę į aukštį, sukilusios jų lajos. Vis dėlto atsižvelgiant į gyventojų prašymą išsaugoti kuo daugiau medžių, kiekvienas jų buvo pakartotinai įvertintas. Nuspręsta nupjauti 37 medžius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.