Oksfordo žodynas išrinko metų žodį paveiktas Skripalių bylos

Oksfordo žodyno sudarytojai išrinko būdvardį „toxic“ (toksiškas, nuodingas) 2018 metų žodžiu. Kaip pranešta žodyno tinklalapyje, jis susijęs su „šiais metais labiausiai komentuota tema“.

Būdvardis „toxic“ (toksiškas, nuodingas) susijęs su šiais metais labiausiai komentuota tema – buvusio rusų žvalgo ir jo dukters Skripalių apnuodijimu.
Būdvardis „toxic“ (toksiškas, nuodingas) susijęs su šiais metais labiausiai komentuota tema – buvusio rusų žvalgo ir jo dukters Skripalių apnuodijimu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2018, 10:55 AM

Be pastaraisiais metais 45 procentais padidėjusių žodžio „toxic“ peržiūrų Oksfordo žodyno tinklalapyje, šis būdvardis taip pat vartotas įvairiuose kontekstuose tiek tiesiogine, tiek perkeltine reikšme. Dažniausiai su būdvardžiu „toxic“ žmonės sieja žodžius „chemikalas“, „vyriškumas“, „medžiaga“, „dujos“, „aplinka“, „santykiai“, „kultūra“, „atliekos“, „dumbliai“ ir „oras“. 

„Toksinių chemikalų paminėjimas šiais metais turi išskirtinę reikšmę, nes buvusio rusų žvalgo ir jo dukters apnuodijimas Didžiojoje Britanijoje sukrėtė visą pasaulį“,  – rašoma Oksfordo žodyno tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Tarptautinės visuomenės dėmesys šiai bylai, taip pat didėjantis nerimas dėl toksinių medžiagų atsargų prieinamumo lėmė, kad „chemikalas“ tapo populiariausiu žodžiu, kuris 2018 metais dažniausiai vartotas su žodžiu „toksiškas“.

Be to, populiarūs žodžių junginiai yra „mirtinai pavojingos nuodingosios medžiagos“, „toksiškos dujos“ ir „toksiškos atliekos“.

Kaip nurodė Oksfordo žodyno atstovai, oro užterštumas tapo dar viena svarbia problema, į kurią 2018 metais buvo sutelktas pasaulio visuomenės dėmesys. Specialistų nuomone, susidomėjimą šia problema lėmė pranešimas apie oro kokybę visame pasaulyje, kurį spalio mėnesį paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija. Žiniasklaidos plačiai komentuotame tyrime aprašytas „toksiškas oras“ įsitvirtino visuomenės sąmonėje ir žodyne kaip prastos kokybės oro sinonimas.

Žodžių junginys „toksiška aplinka“, ekspertų nuomone, dažniausiai vartojamas, kai kalbėtojas turi galvoje pragaištingas darbo sąlygas, turinčias įtakos darbuotojų psichologinei sveikatai.

Sąvoką „toksiškas vyriškumas“ kalbininkai susiejo su judėjimu prieš lytinį priekabiavimą  „#MeToo“ ir su Bretto Kavanaugh’o skyrimo Aukščiausiojo teismo teisėju svarstymu JAV senate – jam taip pat buvo pateikti kaltinimai dėl lytinio priekabiavimo. Susidariusi padėtis, kaip nurodė specialistai, „sukėlė debatus visame pasaulyje“. 

Praėjusiais metais Oksfordo žodynas metų žodžiu pripažino „youthquake“, pažodžiui – „jaunystės drebėjimas“ (analogiškai „earthquake“ – žemės drebėjimui). Žodynas šį žodį aiškina kaip tūkstantmečio kartos (Y kartos, interneto kartos), arba žmonių, gimusių po 1981 metų, „politinį prabudimą“. Patį žodį dar septintajame dešimtmetyje sugalvojo žurnalo „Vogue“ redaktorė Diana Vreeland netikėtiems mados, muzikos ir socialinių santykių pokyčiams apibūdinti.

Oksfordo žodyno sudarytojai tvirtino, kad pastaruoju metu šis žodis išgyvena atgimimą ir apibūdina jaunus žmones, kurie skatina politines permainas. Kaip teigė vienas Oksfordo žodyno redaktorių Kasperas Gratvolis, 2017 metais žodžio „уouthquake“ vartojimas kasdienėje kalboje padidėjo penkis kartus ir dažniausiai jis skambėjo birželį per rinkimus, kuriuose leiboristai pasiekė geresnių rezultatų, negu tikėtasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.