Senose nuotraukose – primirštas Vilnius

Vilniaus paveikslų galerijoje šį antradienį atidaroma XIX a. 6–8-ojo dešimtmečių fotografijų paroda „Juozapas Čechavičius ir jo epocha fotografijoje“ nukels į praeitį.

J.Čechavičius 1873 m. nufotografavo Šnipiškių Jėzaus koplyčią ir Nerį. Šią nuotrauką taip pat galima išvysti parodoje.
J.Čechavičius 1873 m. nufotografavo Šnipiškių Jėzaus koplyčią ir Nerį. Šią nuotrauką taip pat galima išvysti parodoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2018, 10:46 AM, atnaujinta Dec 1, 2018, 10:52 AM

Paroda surengta minint fotografo Juozapo Čechavičiaus (1818–1888) 200 metų gimimo jubiliejų, kuris yra įtrauktas į UNESCO atmintinų datų kalendorių.

J.Čechavičius gimė 1818 m. netoli Polocko dabartinėje Baltarusijoje, gimnaziją baigė Vitebske, pirmąją fotoateljė atidarė 1853 m. Liubline. Po 1856 m. jis tęsė fotografijos mokslus Paryžiuje ir Varšuvoje, 1859–1864 m. dirbo fotografu Kijeve, Černigove ir Vitebske.

Fotografas Vilniuje apsigyveno 1865 m. Šiame mieste jis praleido likusį gyvenimą, sukūrė kelis šimtus Vilniaus ir jo apylinkių nuotraukų, svarbių Lietuvos ir aplinkinių kraštų praeičiai. Savo darbuose jis fiksavo miesto panoramas, urbanistinį peizažą, architektūros ir istorijos paminklus, miesto permainas, renginius ir įvykius.

J.Čechavičius laikomas reikšmingiausiu XIX a. Vilniaus fotometraštininku ir žymiausiu to laiko Lietuvos fotomenininku.

Parodoje tarptautinį pripažinimą pelniusio žymiausio XIX a. Lietuvos fotografo J.Čechavičiaus nuotraukos bus rodomos greta kitų geriausių XIX a. Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos ir Prancūzijos fotografų darbų. Žiūrovai galės įvertinti J.Čechavičiaus darbų vietą to laikotarpio fotografijos kontekste, pamatyti jo kelią į fotografiją ir į Vilnių.

Parodą pradeda pirmųjų fotografų, dirbusių Vilniuje iki J.Čechavičiaus atvykimo, nuotraukos. Tarp jų nemažai anksčiau niekada nerodytų ir neskelbtų Vilniaus vietovaizdžių nuotraukų iš Lietuvos atminties saugyklų ir privačių rinkinių. Žiūrovų lauks ir kitos staigmenos – novatoriškai rodomos seniausios erdvinės ir panoraminės Vilniaus nuotraukos.

Parodos puošmena – Prancūzijos fotografijos korifėjų Edouard’o Baldus, Gustave’o Le Gray ir „Bisson Freres“ ateljė nuotraukos, Varšuvos fotografų Karolio Beyerio, Konrando Brandelio, Maksymiliano Fajanso ir Jano Mieczkowskio darbai iš Lietuvos dailės muziejaus ir Nacionalinio muziejaus Varšuvoje.

Bus pristatytos svarbiausios J.Čechavičiaus fotografinio palikimo nuotraukos, labiausiai vertintos paties fotografo ir jo amžininkų. Pirmą kartą eksponuojamos rengiant parodą atrastų J.Čechavičiaus darytų seniausių išlikusių Kijevo ir Vilniaus nuotraukų faksimilės.

Parodoje bus atskleistas dar vienas J.Čechavičiaus vietovaizdžių nuotraukų sluoksnis – padidintuose nuotraukų fragmentuose bus galima pamatyti fotografo amžininkus, jo epochos įvykių liudininkus, su kuriais jis vaikščiojo tomis pačiomis gatvėmis ir kartu stebėjo Vilniaus gyvenimą. 

Paroda „J.Čechavičius ir jo epocha fotografijoje“ Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) veiks 2018 m. gruodžio 4 d.–2019 m. kovo 3 d. Atidarymas – gruodžio 4 d. 17 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.