Spektaklio „Čia nebus mirties” peržiūra grąžins į pačią Vilniaus mažojo teatro pradžią

Vilniaus mažasis teatras (VMT) sekmadienį kviečia į renginį, skirtą prisiminti lietuvių teatro istorijai reikšmingą įvykį – lygiai prieš 30 metų Lietuvos akademinio dramos teatro Mažojoje salėje pasirodžiusį Rimo Tumino spektaklį „Čia nebus mirties“, kurio premjera laikoma neoficialia Vilniaus mažojo teatro pradžia. 

R.Tuminas.<br>„Scanpix“ nuotr.
R.Tuminas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2018, 1:18 PM

Teatro fojė bus rodomas spektaklio „Čia nebus mirties“ vaizdo įrašas, po peržiūros prisiminimais dalinsis spektaklyje vaidinę ir kartu su režisieriumi Rimu Tuminu bei rašytoju Valdemaru Kukulu jį kūrę aktoriai: Genutė Ciplinskaitė, Inga Burneikaitė, Larisa Kalpokaitė, Arvydas Dapšys ir kiti. 

Spektaklio „Čia nebus mirties“ atspirties tašku tapo poeto Pauliaus Širvio kūrybinė ir gyvenimo biografija, įkvėpusi skaudiems ir asmeniškiems pokario prieštaravimų apmąstymams. Kaip yra pasakojęs režisierius R. Tuminas, spektaklio idėja gimė iš dažnų naktinėjimų su poetais Vladu Braziūnu, Jonu Erlicku, Antanu A. Jonynu, V. Kukulu. 

„V. Kukulas – Pauliaus Širvio kraštietis, jis mane ir sudomino P. Širviu – ne tik jo eilėmis, dainomis, bet ir asmenybe. Aš vaikystėje gyvenau Aukštaitijoje, todėl per P. Širvį mane traukė grįžti į tą kraštą, pas tuos žmones. Gal porą mėnesių praleidau bibliotekoj, vartydamas pokario – Širvio jaunystės, laikotarpio iki jam atvykstant į Vilnių, – periodinę spaudą. Iš skiautelių, trumpų žinučių sudėliojau žmonių, personažų, gyvenimo, įvykių koliažą“, – dalijosi R. Tuminas. 

Prieš 30 metų sukurtas spektaklis, kuris visu kuo yrėsi prieš srovę, tapo įvykiu Lietuvos teatre. Juo R. Tuminas įgyvendino naują spektaklio kūrimo principą: tekstas ir dramaturgija gimė iš kūrybinio proceso, asmeninė aktoriaus pozicija ir patirtis tapo svarbesnė už personažo vaizdavimą, o kūrybinė bendruomenė – už aktorių hierarchiją. 

Spektaklis „Čia nebus mirties“ liudijo naujo teatro gimimą. Spektaklio suburta kūrybinė bendruomenė tapo naujo darinio – Vilniaus mažojo teatro – pradžia. 

Sekmadienį Vilniaus mažojo teatro fojė aktorius kalbins Ramunė Balevičiūtė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.