Kalėdiniame aukcione – išskirtinis dokumentas su signatarų parašais

Jei tarp savo draugų ar artimųjų turite meno gerbėjų, Kalėdų proga juos galite nustebinti nestandartinėmis dovanomis. Meno ir kultūrinių vertybių aukcione ARS VIA pristatoma kolekcija, kurioje bus galima įsigyti daugiau nei 200 meno kūrinių bei kolekcinių vertybių.

Kvietimas Salantų klebonui kun. Pranciškui Urbonavičiui atvykti 1917 m. rugsėjo 17 d. į Lietuvių konferenciją Vilniuje. Pasirašė organizacinio komiteto nariai Antanas Smetona, Jurgis Šaulys, Mykolas Biržiška.
Kvietimas Salantų klebonui kun. Pranciškui Urbonavičiui atvykti 1917 m. rugsėjo 17 d. į Lietuvių konferenciją Vilniuje. Pasirašė organizacinio komiteto nariai Antanas Smetona, Jurgis Šaulys, Mykolas Biržiška.
Aleksandras Šturmanas.
Aleksandras Šturmanas.
Adomas Galdikas.
Adomas Galdikas.
Benediktas Henrikas Tiškevičius.
Benediktas Henrikas Tiškevičius.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-12-10 09:59, atnaujinta 2018-12-10 10:00

Visi aukcione parduodami kūriniai suskirstyti į keletą skyrių pagal temas, pirmoji iš jų –  „Vilnius ir vilniečiai“. Šioje aukciono dalyje – dailininkų, kurių gyvenimo ar kūrybos kelias susijęs su Vilniumi, darbai. Meno kolekcionierių akį turėtų patraukti dailininko Aleksandro Šturmano paveikslas „Rytietiško miesto motyvas“ – vienas įdomiausių 4-ojo XX a. dešimtmečio tapytojo darbų.

A. Šturmano kūryba meno aukcione ARS VIA pristatoma pirmąjį kartą. Jis užaugo Varšuvoje, tačiau 1923 m. dailininko Ferdinando Ruščico kvietimu atvyko dirbti į Vilnių, Stepono Batoro universitetą. Čia jis mokė studentus natiurmorto bei peizažo subtilybių. Tapytojo kūrybai būdingas subtilus spalvų žaismas – A. Šturmanas buvo reto talento koloristas. Jis dažnai tapydavo gamtoje, kur ieškodavo įkvėpimo ir naujų spalvų derinių. Idėjų semdavosi ir keliaudamas po Lenkiją bei kitas Europos šalis.

„A. Šturmano darbų galima rasti garsiuose Lenkijos, Rusijos, Prancūzijos muziejuose bei privačiose kolekcijose. Deja, bet Lietuvoje jo darbų beveik nėra išlikę, tad kalėdiniame aukcione parduodamas jo paveikslas – retas grobis kolekcionieriams“, – sakė meno ir kultūrinių vertybių aukciono ARS VIA vadovas Algirdas Petraitis.

Tarp jo mokinių buvo ir tokie garsūs menininkai kaip Vladas Drėma, Rafaelis Chvolesas ar Česlovas Znamierovskis, dėl kurių darbų bus taip pat varžomasi aukcione. Vienas iš išskirtinių paveikslų – Č. Znamierovskio karo metu nutapytas „Upelis žiemą“.

Pripažinto dailininko darbas už 180 eurų?

Skyriuje „Lietuvos dailė“ bus pristatomas plačiai visame pasaulyje žinomo lietuvių dailininko, grafiko Romo Viesulo kūrinys, kurio pradinė kaina sieks vos 180 eurų. Šis kūrėjas pelnė bene didžiausią tarptautinį pripažinimą iš visų lietuvių dailininkų. Jis surengė per pusšimtį asmeninių parodų, dalyvavo grupinėse parodose Vakaruose nuo Jungtinių Valstijų iki Australijos, o 1970 m. – tarptautinėje Venecijos meno bienalėje. R. Viesulo kūrinių yra įsigiję daugiau nei 40 užsienio šalių muziejų, galerijų ir bibliotekų.

Keliuose paskutiniuose ARS VIA aukcionuose buvo pristatomi ryškios XX a. II pusės lietuvių dailininkės, JAV mokslus krimtusios ir gyvenusios Elenos Urbaitytės-Urbaitis darbai, šis – ne išimtis. Gruodžio 13 d. įvyksiančiose varžytinėse bus galima įsigyti dailininkės paveikslą „Ji“, kurio pradinė kaina – 1,3 tūkst. eur.

„E. Urbaitytės darbai atskleidžia kūrybos išugdytą įsitikinimą, kad būtina prisitaikyti prie amerikietiškos aplinkos dvasios, kur mene dominuoja technikos sukelti įspūdžiai, šaltas protas, o ne gamtos emocinė galia, kaip Europos mene. Jos tapyboje akivaizdus Naujojo pasaulio triumfas senosios Europos kultūros atžvilgiu“, – teigia menotyrininkė, dr. Nijolė Tumėnienė. 

Kaip jau tapo įprasta, aukcione bus galima įsigyti ir puikiai žinomų lietuvių dailininkų, tokių kaip Adomas Galdikas, Neemija Arbit Blatas, Steponas Varašius ar Kazys Šimonis darbų.

Aukciono puošmena – dokumentas su signatarų parašais

Antrojoje varžytinių dalyje pristatomi unikalūs dokumentai, senosios knygos, fotografijos ir kitos kolekcinės vertybės. Išskirtinis šios dalies lotas bei viso aukciono puošmena – „Kvietimas Salantų klebonui kun. Pranciškui Urbonavičiui, atvykti 1917 m. rusėjo 17 d. į Lietuvių konferenciją Vilniuje“, ant kurio pasirašė penktadalis būsimų Lietuvos nepriklausomybės akto signatarų – daugiau pasirašiusių greičiausiai yra tik ant paties Nepriklausomybės Akto.

Jau praėjusiame ARS VIA rudens aukcione pristatytos net devynios XIX a. pab. Lietuvos meninės fotografijos pradininko grafo Benedikto Henriko Tiškevičiaus nuotraukos. Šįkart bus varžomasi dėl aukciono katalogo viršelį puošiančios, 1893 m. padarytos grafo nuotraukos „Šeimos medis“.

„Tai labai įdomi fotografija. Grafų Tiškevičių šeima su artimaisiais nusifotografavo bebaigiančiame džiūti šimtamečio ąžuolo stuobryje. Šalio stovi šios nuotraukos autorius grafas B. H. Tiškevičius, jo dešinėje – duktė grafaitė Elžbieta, aukščiausioje ąžuolo vietoje sėdi vyresnysis sūnus Benediktas Jonas, ant dešinės šakos, pats kraštinis – jaunesnysis grafo sūnus Edvardas“, – apie išskirtinę nuotrauką pasakojo aukciono vadovas A. Petraitis.Aukcione taip pat bus varžomasi dėl Juozapo Čechavičiaus, Brolių Butkovskių ir kitų žymių fotografų nuotraukų.

Vieni ryškiausių „Senųjų knygų“ rubrikos akcentų – 1582 m. išleistas istoriografinis Jono Lasickio veikalas apie įvairių etninių grupių Vidurio ir Rytų Europoje papročius, mitologiją ir religiją bei jėzuito Mykolo Sufčinskio 1707 m. išleistas pamokslas „Mistinės Saulės Zodiakas“. Jis pagal knygų paveldo klasifikaciją laikytinas retenybe – toks statusas leidiniui priskiriamas tada, kai pasaulyje išlieka 2–3 egzemplioriai. Tikimasi, kad šią retenybę norės išsigyti ne viena Lietuvos biblioteka.

Jau tradicija tapusiame aukciono skyriuje „Vilniaus dailės akademija“ pristatoma Vilniaus dailės akademijos studentų kūryba. Aukcione taip pat bus galima įsigyti rafinuotų sidabro, keramikos, porceliano dirbinių bei kitų lituanistinių kolekcinių vertybių.

Kalėdinis ARS VIA menų aukcionas vyks gruodžio 13 d., 18 val. Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje „Židinys“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.