„Metropolitan Opera“ naują erą pradeda „Traviata“: ją pamatysime ir mes

Į „Forum Cinemas“ kino teatrus atkeliauja Giuseppe's Verdi šedevro premjera, žyminti naują Niujorko teatro „Metropolitan Opera“ erą.

G.Verdi „Traviatos“ mylimuosius įkūnys vokietė D.Damrau ir peruietis J.D.Florezas. <br> „Metropolitan Opera“ nuotr.
G.Verdi „Traviatos“ mylimuosius įkūnys vokietė D.Damrau ir peruietis J.D.Florezas. <br> „Metropolitan Opera“ nuotr.
 D.Damrau - Violeta.<br> „Metropolitan Opera“ nuotr.
 D.Damrau - Violeta.<br> „Metropolitan Opera“ nuotr.
 Y.Nezet-Seguinas.<br> J.Regano nuotr.
 Y.Nezet-Seguinas.<br> J.Regano nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-12-14 06:58

Nedaug operų populiarumu prilygsta G.Verdi „Traviatai“. Ją rastume kiekvieno didelio teatro repertuare.

Ir vis tiek publikai vis negana „Traviatos“ aistrų. Štai parduoti jau visi bilietai į šio savaitgalio Metropolitan Opera“ naujo spektaklio transliaciją „Forum Cinemas“ kino teatruose Vilniuje ir Kaune.

Tačiau būrelis laimingųjų dar galės patekti į papildomus kito antradienio seansus. Tai – unikali proga išgirsti bene ryškiausius šių laikų Violetą ir Alfredą. Be to, tapsime „Metropolitan Opera“ istorinio įvykio liudininkais ir dėl kitos priežasties.

Pakeitė legendinį maestro

Mat naujoji Niujorko „Traviata“ yra pirmasis kanadiečio dirigento Yannicko Nezet-Seguino, kaip „Metropolitan Opera“ meno vadovo, spektaklis šiame teatre. 43 metų maestro pakeitė daugiau kaip 40-metį teatre karaliavusį Jamesą Levine'ą.

Tai turėjo įvykti tik 2020-aisiais, bet apkaltinus veteraną pavaldžių jam jaunuolių seksualiniu išnaudojimu, rokiruotė buvo paankstinta. Beje, Y.Nezet-Seguinas taip pat yra gėjus – vienas pirmųjų garsių dirigentų, paviešinusių savo netradicinę seksualinę orientaciją. Oficialus jo partneris – kanadietis smuikininkas Pierre'as Tourville'as.

Jau beveik dešimt metų J.Levine'o įpėdinis – tarsi gaivus oro gūsis šiame teatre. Nuo debiuto „Metropolita Opera“ 2009-aisiais jis padirigavo čia per 70 spektaklių. Y.Nezet-Seguino, kaip muziko, reputacija nepriekaištinga. Jis dar vadovauja vienam geriausių pasaulyje Filadelfijos simfoniniam orkestrui.

Šio maestro „Traviata“ žadino didžiulius lūkesčius, o dienos šviesą išvydo dar įspūdingesnis, nei tikėtasi, spektaklis. Jo pirmoji premjera įvyko praėjusią savaitę.

Ieškojo savo spalvų

„Tai viena tobuliausių operų savo proporcijomis, dramaturgija, muzikos ir veiksmo atitikimu“, – teigė Y.Nezet-Seguinas.

Vis dėlto jis neslėpė stabdęs repeticijose muzikantus dažniau nei paprastai, nors kiekvienam ši opera – iki skausmo žinoma.

„Norėjosi ne atgaminti, bet permąstyti kūrinį – pradėjome darbą tarsi nuo nulio. Kiekviena diena mums atneša naujų galimybių – tai nesibaigianti kelionė. Opera yra tikrai svarbus ir rimtas verslas, bet negalime pamiršti, kad tai – džiaugsmo šaltinis“, – aiškino prieš premjerą Y.Nezet-Seguinas.

Dirigentas neabejojo, kad publika šiais patrakusiais laikais nenusigręš nuo operos, nes ji išliks ramus uostas, kuriame galima nugrimzti kartu su muzika į savo jausmus ir mintis.

Dainuos ryškiausios žvaigždės

Režisierius Michaelas Mayeris puošniai „Traviatos“ inscenizacijai „Metropolitan Opera“ pasirinko XIX amžiaus dekoracijas, kaip numatė pats G.Verdi. Tiesa, spektaklio primadona vokiečių dainininkė Diana Damrau savo stotu niekada nepriminė liguistos herojės, tačiau dieviškas jos balsas perteikia scenos tiesas ne prasčiau už vaizdus.

Vienu ryškiausių mūsų dienų koloratūrinių sopranų tituluojama solistė jau 20 metų žėri svarbiausiose pasaulio scenose. Violetą ji jau įkūnijo ankstesniuose Niujorko teatro spektakliuose, „La Scala“, Paryžiaus nacionalinėje, Bavarijos valstybinėje operose ir kitose garsiose scenose.

Nuo debiuto 2005-aisiais „Metropolitan Opera” D.Damrau čia parengė net septynis pagrindinius vaidmenis, tarp jų – Džildos „Rigolete“, Leilos „Perlų žvejuose“, Rozinos „Sevilijos kirpėjuje“. Ji tapo pirmąja soliste šio teatro istorijoje, padainavusia „Užburtojoje fleitoje“ ir Paminos, ir Nakties karalienės partijas.

Kita „Metropolitan Opera“ žvaigždė – peruietis tenoras Juanas Diego Florezas – grįžo į Niujorką dainuoti nelaimingo Violetos mylimojo Alfredo po trejų metų pertraukos. Poros laimę sugriovusį Alferdo tėvą Žermoną transliacijoje dainuos amerikiečių baritonas Quinnas Kelsey.

Premjera Venecijoje patyrė fiasko

„Traviatos“ idėja G.Verdi užvaldė, pamačius Paryžiuje spektaklį, įkvėptą A.Dumas romano „Dama su kamelijomis“. Jo autorius jaunystėje pats bendravo su garsia kurtizane. A.Dumas aprašyta istorija tapo operos pagrindu.

Įdomu, kad viena jausmingiausių ir nuoširdžiausių G.Verdi operų „Traviata“ per pirmąją premjerą Venecijos teatre „La Fenice“ 1853-aisiais patyrė fiasko. Manoma, kad publikos nepasitenkinimą sukėlė operoje vaizduojami amoralūs tiems laikams nesantuokiniai ryšiai, savotiškas kurtizanės išaukštinimas.

Pagrindinė operos herojė kurtizanė Violeta paaukoja savo laimę dėl mylimojo šeimos garbės, šiam nežinant, ir miršta nuo džiovos.

Premjeros neišgelbėjo net tai, kad operos veiksmas, teatro reikalavimu, buvo nukeltas į praeitį. Gali būti, kad prie nesėkmės prisidėjo ir stambaus sudėjimo solistė, neatitikusi džiova mirtinai sergančios Violetos įvaizdžio.

Laimė, teisybė buvo atstatyta – jau netrukus operą ėmė lydėti furoras, o jos herojai persikėlė į G.Verdi laikus, kaip to norėjo autorius.

G.Verdi operos „Traviata” transliacija „Forum Cinemas” kino teatruose Vilniuje ir Kaune – gruodžio 15 d. 19.55 val., gruodžio 18 d. – 18 val., Klaipėdoje – gruodžio 18 d. 19.55 val.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.