Pianistės Ievos Dūdaitės koncerte susitiks Amelija iš Monmartro ir Fryderykas Chopinas

Šv.Kotrynos bažnyčios scenoje Vilniuje Amelija iš Monmartro susitiks su Fryderyku Chopinu. Manote, kad toks scenarijus labiau primena gražų sapną nei tiesą? Galbūt, tačiau „Kristupo festivalio“ koncertuose įmanoma viskas.

Pianistės I.Dūdaitės parengta programa aprėpia dvi skirtingas epochas.
Pianistės I.Dūdaitės parengta programa aprėpia dvi skirtingas epochas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2018, 5:51 PM

Gruodžio 15-osios vakarą pianistės Ievos Dūdaitės rečitalyje skambės F.Chopino ir Yanno Tierseno kūriniai.

„Ši programa aprėpia dvi skirtingas epochas. Paryžiaus salonuose skambėjusi F.Chopino muzika kupina romantikos, nostalgijos, ornamentų.

Y.Tierseno repertuaras nuo garso takelio filmui apie Ameliją iki jo šiandieninių kompozicijų orientuotas į plačiąją publiką. Pastarąjį savo albumą Y.Tiersenas įrašinėjo gamtoje, ant jūros kranto, miške, uolos papėdėje.

Manau, kad abu kompozitoriai yra novatoriai, pranokę savo epochos lūkesčius“, – apie artėjantį koncertą pasakojo I.Dūdaitė.

F.Chopino ir Y.Tierseno kūryba nukels į tą patį, bet ir visiškai kitokį Paryžių: klausydamasi svajingų noktiurnų, baladžių, valsų publika pasijus tarsi XIX a. salonuose. O „Amelijos iš Monmartro“ garso takelio melodijos primins, kad net naujausių technologijų amžiuje sunku pabėgti nuo savo jausmų.

Skirtingu metu kūrę kompozitoriai pianistę žavi jiems būdingomis ypatybėmis.

„F.Chopino melodijos išdailintos, puikiai pritaikytos fortepijonui. Šiam koncertui parinkau ryškiausius šio kūrėjo perliukus.

Y.Tiersenas mane, kaip atlikėją, perkelia į kitas erdves: Monmartro gatveles, pilnas akordeono garsų, turgavietes, kalvas, klonius, skliautus. Šį jausmą noriu perduoti ir klausytojams“, – aiškino pianistė.

Pradėjusi skambinti vos šešerių, šiandien I.Dūdaitė gali pasigirti puikia tarptautine karjera. Jos repertuare kūriniai nuo baroko iki šiuolaikinės muzikos. Solistė išsiskiria idealiai subalansuotu jaunatvišku polėkiu, puikiai derančiu su muzikine branda.

Gruodžio 15-osios rečitalio programą I.Dūdaitė 2019 m. pradžioje įrašinės Vokietijoje su prestižine įrašų kompanija „ARS Production“.

„Ši kompanija užkariavo ne tik Vokietijos, bet ir kitų Europos šalių rinką. Kadangi tai nepriklausomas prekės ženklas, džiaugiuosi turėdama galimybę pati išsirinkti repertuarą savo debiutiniam albumui.

Manau, „Kristupo festivalio“ pasiūlyta F.Chopino ir Y.Tierseno kombinacija yra netikėta, todėl iškart patraukė įrašų kompanijos dėmesį.

Nekantriai laukiu laiko, kai gyvai atliksiu šį rečitalį, ir dienos, kai galėsiu jį įamžinti kaip įrašą viso pasaulio publikai“, – kalbėjo I.Dūdaitė.

Paklausta, ar save laiko romantike, pianistė šypsojosi: „Žinoma, kad pasvajoju. Juk mes, pianistai, daug valandų praleidžiami vieni. Viskas prasideda nuo minties, svajonės.

Tačiau esu iš tų žmonių, kurie mėgsta jausti tvirtą pagrindą po kojomis ir kryptingai siekia savo tikslų. Kitaip tariant, esu kryptinga romantikė arba meniška realistė.“ 

Koncertas „Amelija iš Monmartro ir F.Chopinas“. Gruodžio 15 d. 18 val. Šv.Kotrynos bažnyčia, Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.