Pagerbtas pirmasis nacionalinis mecenatas Arvydas Paukštys

Valdovų rūmų bibliotekoje premjeras Saulius Skvernelis bendrovės „Teltonika“ steigėjui ir savininkui Arvydui Paukščiui įteikė nacionalinio mecenato ženklą – juvelyro Tado Deksnio sukurtą auksinę segę.

Pirmasis nacionalinio mecenato ženklas įteiktas už A.Paukščio paramą Balbieriškio švč. Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčios atstatymo projektui.
Pirmasis nacionalinio mecenato ženklas įteiktas už A.Paukščio paramą Balbieriškio švč. Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčios atstatymo projektui.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2019, 5:29 PM

„Visą laiką mūsų šalyje buvo, yra ir, neabejoju, bus žmonių, kurie globos kultūrą, meną, kurs gėrį ir juo dalysis su visa bendruomene. Šiandien šiuose rūmuose yra istorinis įvykis. Yra stora knyga, į kurią bus rašomos mūsų kultūros, meno globotojų pavardės. Aš labai džiaugiuosi, kad šiandien pirmasis mecenatas susijęs su labai svarbiu projektu“, – iškilmingoje ceremonijoje sakė S.Skvernelis.

Pirmasis nacionalinio mecenato ženklas įteiktas už A.Paukščio paramą Balbieriškio švč. Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčios atstatymo projektui.

„Mecenavimo tradicijos Lietuvoje susijusios su mūsų valdovų dinastija. Mes esame rūmuose, kurie šias tradicijas atmena. Žvelgiant į istoriją, mecenavimo tradicijas nutraukia tik svetima jėga, jos buvo nutrauktos sovietmečiu. Dabar džiaugiamės mecenatu, kuris investavo milijoną eurų į sugrįžtančios visuomenės gyvenimą. Mecenavimo įstatymas sudarė galimybes tokius žmones pasveikinti“, – penktadienį per ceremoniją kalbėjo kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Sprendimą suteikti A.Paukščiui nacionalinio mecenato vardą pernai lapkritį priėmė Vyriausybė, atsižvelgusi į Mecenavimo tarybos sprendimą. „Teltonikos“ savininko kandidatūrą Mecenavimo tarybai pateikė Vilkaviškio vyskupija ir Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas.

A.Paukštys dėkojo už apdovanojimą ir sakė, kad gerus darbus reikia daryti tyliai.

„Noriu padėkoti už šitą apdovanojimą, už galimybę būti įrašytam pirmam. Tikiuosi, kad toje knygoje tuščių puslapių neliks. Linkiu užpildyti tą knygą, kad joje mano pavardė liktų paskutinė. Aš neplanavau čia stovėti, čia turbūt didžiausias kaltininkas yra Balbieriškio klebonas, taip pat dėkoju vyskupui, Prienų merui. Gal tik negerai, kad taip viskas vieša, gerus darbus reikia dalyti tyliai. Mūsų, čia stovinčių, turėtų būti didelė eilė, nes daug žmonių aukojo“, – sakė A.Paukštys.

Prienų rajone, Balbieriškyje, 1888 metais pastatyta medinė Švč.Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčia iki pamatų sudegė 2013-ųjų rugpjūčio 8-osios naktį. Per gaisrą sudegė šiuose maldos namuose buvusių 12 kilnojamų kultūros vertybių, tarp jų – 1802 metų vargonai, XVII–XVIII amžiaus paveikslai, stacijos, trys mediniai altorėliai.

„Galima sudeginti bažnyčią, bet negalima sudeginti tikėjimo mūsų širdyse. Linkiu, kad galėtume kartu kurti klestinčią Lietuvos ateitį mūsų vaikams“, – penktadienį kalbėjo A.Paukštys.

Ketverius su puse metų tikintieji glaudėsi Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centre, mišios aukotos ir parapijos namų koplytėlėje.

Atstatyta mūrinė, visai kitokios formos, mažesnė bažnyčia. Naująją Balbieriškio parapijos bažnyčią projektavo architektas Vilius Urbonas.

Pagal įstatymą, nacionalinio mecenato vardas gali būti suteikiamas asmeniui, skyrusiam ne mažiau kaip 1 mln. eurų paramą kultūros, švietimo, mokslo, kitam projektui ar projektams.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.