Kauniečiai stojo piestu prieš metalinius tautinius sodus prie savo namų

Kauno senamiestyje atsirado keli iš metalo nupinti tautinius šiaudinius sodus primenantys meno kūriniai. Jų turėjo būti kur kas daugiau, bet kauniečiai prie savo namų tokių miestui nebūdingų meno darbų matyti nepanoro.

Karaliaus Mindaugo prospekto ir L.Zamenhofo gatvės sankryžoje kabo du sodai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karaliaus Mindaugo prospekto ir L.Zamenhofo gatvės sankryžoje kabo du sodai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 26, 2019, 2:11 PM

Keliaujant Karaliaus Mindaugo prospektu, ties sankryža su L.Zamenhofo gatve, ant stulpų kabo du dideli iš sidabrinės spalvos metalo nupinti tradiciniai lietuviški sodai. Dar vieną, tik žalvarinį, kūrinį galima aptikti prie čia pat esančio Tautinės muzikos instrumentų muziejaus.

Tokias instaliacijas pamatę kauniečiai svarstė, ar šie sodai tinka miestui, ar nėra labiau kaimiškosios kultūros dalis. Be to, paaiškėjo, kad panašūs kūriniai ne vienus metus puošia Anykščių centrą ir galbūt kaunietiškas variantas yra jų plagiatas.

Sodų autorius yra lietuviškos tautodailės puoselėtojas, pynėjas Justas Ivanauskas. Jis dalyvavo savivaldybės projekte „Kauno akcentai“ ir gavo palaiminimą sukurti metalinius sodus.

Tautodailininkas pasakojo, kad idėja sukurti sodus jam kilo lankantis L.Zamenhofo gatvėje esančiame Tautinės muzikos instrumentų muziejuje.

„Į muziejų galima patekti iš Karaliaus Mindaugo prospekto arba Vilniaus gatvės. Tačiau gerai matomų ženklų, nukreipiančių į jį, nėra.

Taip ir kilo idėja sukurti metalinių sodų alėją, juos planavau pakabinti visoje L.Zamenhofo gatvėje.

Vėliau paaiškėjo, kad ant gatvės žibintų jų pakabinti negalima, nes sodai per sunkūs. Tada kūrėjas norėjo juos įkurdinti po gyvenamųjų namų balkonais.

„Bet gyventojai nesutiko. Turbūt viskas, kas nauja, žmones gąsdina, todėl ir šios idėjos teko atsisakyti“, – sakė J.Ivanauskas.

Žmonių nenoras matyti tautinius sodus prie savo namų privertė pasukti galvą, kaip transformuoti idėją.

„Dabar manau, kad visą L.Zamenhofo gatvę būtų galima paversti savotiška meno alėja. Joje galėtų atsirasti tautinių muzikos instrumentų, įvairių kitų meno kūrinių, susijusių su tautine kultūra. Taip pat praverstų atspindėti ir L.Zamenhofo asmenybę, nes neretai kauniečiai apie ją nieko nežino“, – pasakojo J.Ivanauskas.

Tautodailininkas įsitikinęs, kad gyventojai, pamatę pirmuosius jo sukurtus sodus, bus drąsesni ir į savo erdves įsileis daugiau gatvės meno.

J.Ivanauskas neslėpė, kad pateikęs „Sodų alėjos“ idėją savivaldybei iš karto sulaukė pastabų, jog panašūs kūriniai yra Anykščiuose.

„Žinau, kad sodai puošia Anykščius, jų buvo ir Vilniuje prie Arkikatedros. Sodai yra lietuvių tautinės kultūros paveldas, jie priklauso visiems. Savo sukurtus sodus vertinu ne kaip originalius meno kūrinius, o kaip tautinės kultūros palikimo propagavimą. Kuo daugiau žmonių ją prisimins, tuo bus smagiau“, – įsitikinęs J.Ivanauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.