Bendras Lietuvos ir Gruzijos filmas kaunasi dėl prestižinių laurų

Ypatinga tarptautinė sėkmė ir profesionalų pripažinimas lydi pirmą bendrą gruzinų ir lietuvių ilgametražį vaidybinį filmą „Namė“.

 Kadras iš filmo „Namė“.
 Kadras iš filmo „Namė“.
 Kadras iš filmo „Namė“.
 Kadras iš filmo „Namė“.
 Kadras iš filmo „Namė“.
 Kadras iš filmo „Namė“.
 Kadras iš filmo „Namė“.
 Kadras iš filmo „Namė“.
 Kadras iš filmo „Namė“.
 Kadras iš filmo „Namė“.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 4, 2019, 12:06 PM, atnaujinta Feb 5, 2019, 8:37 AM

Prieš porą mėnesių šis viduriniosios kartos gruzinų režisieriaus Zaza Chalvaši darbas pateko į trumpąjį „Auksinių gaublių“ nominacijų sąrašą, o šiuo metu kūrybinė grupė laukia sprendimo vasario 9 d. vyksiančiuose Amerikos operatorių gildijos apdovanojimuose (ASC, The American Society of Cinematographers).

„Namės“ operatorius Giorgi Švelidzė nominuotas apdovanojimui „Spotlight Awards“. Į šį prizą pretenduoja nekomerciniai filmai, kurie gali būti nerodyti kino teatrų repertuare.

Dėl apdovanojimo su G.Švelidze konkuruos režisierės Chloé Zhao filmo „The Rider“ operatorius Joshua Jamesas Richardsas ir režisieriaus Lukaso Dhonto filmo „Mergina“ operatorius Frankas van den Eedenas.

Tai tarptautinių festivalių numylėtiniai. „The Rider“ Kanų kino festivalyje 2017 m. pelnė C.I.C.A.E. prizą, „Mergina“ – pernai Kanuose FIPRESCI prizą „Ypatingo žvilgsnio“ programoje.

Amerikos operatorių gildijos apdovanojimai šįmet teikiami 33-ąjį kartą, o apdovanojimų ceremonija bus ypatinga, nes šiemet ASC švenčia 100-metį.

„Būti nominuotam šiam garbingam JAV kolegų prizui ir konkuruoti su tokiais garsiais kūriniais yra svarbus pripažinimas. Tačiau jis nėra netikėtas, – „Namė“ jau apkeliavo dešimtį festivalių, kurs filmo režisūriniai, vaizdo, garso sprendimai pelnė daugybę komplimentų. Džiugu, kad prie filmo sėkmės prisidėjo ir mūsų kūrėjai“, – sakė filmo koprodiuserė Lietuvoje Ieva Norvilienė („Tremora“).

Muziką „Namei“ sukūrė lietuvių atlikėja Jurga Šeduikytė, o filmo garso dizaino autorius yra „Sidabrinės gervės“ bei Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimo laureatas Jonas Maksvytis. Lietuvoje buvo atlikti vaizdo ir garso postprodukcijos darbai, filmą iš dalies rėmė Gruzijos kino centras ir Lietuvos kino centras.

„Namė“ pasakoja apie nuošalią vietą, kurioje sugyvena krikščionys, musulmonai ir ateistai. Tradicijos ir šiuolaikybės, tikėjimo ir cinizmo priešpriešas režisierius atskleidžia pasitelkęs istoriją apie Ali šeimą, kuriai patikėta saugoti gydančio ežero vandenis. Ali sūnums pasukus skirtingais keliais, tradiciją tęsia jų sesuo Namė. Ją įkūnijo neprofesionali aktorė Mariska Diasamidzė.

Filmas Gruzijoje atrinktas pretenduoti į „Oskarą“ ir jau sulaukė teigiamų atsiliepimų įtakinguose leidiniuose „Variety“ bei „The Hollywood Reporter“. „Didžiojo kalnų kraštovaizdžio ir pagoniškų Gruzijos liaudies tradicijų giesme“ juostą pavadino „The Hollywood Reporter“ apžvalgininkas Dtephenas Daltonas .

„Bendros gamybos su Lietuva filmas, dvasingas vizualus Chalvaši eilėraštis – drąsi Gruzijos paraiška „Oskaro“ lenktynėse. (…) Bekompromisiu aukštojo meno stiliumi sukurta „Namė“ ryškiai matoma festivaliuose ir pastebėta nišinės publikos, o jos išskirtinis grožis ir transcendentinė intonacija skirta posttarkovskiškos meditatyvinio misticizmo kino mokyklos gerbėjams“, – rašo „The Hollywood Reporter“.

Pasaulinė „Namės“ premjera įvyko Tarptautiniame Tokijo kino festivalyje, filmas taip pat rodytas Šanchajaus, Geteborgo, Talino festivaliuose. Lietuvoje jis buvo įtrauktas į Tarptautinio Vilniaus festivalio „Kino pavasaris“ programą „Festivalių favoritai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.