Rolandas Kazlas: „Tam tikrų ribų profesijoje ir gyvenime nereikėtų peržengti“

Režisieriaus Rolando Kazlo režisuotas spektaklis pagal švedų autoriaus Hjalmaro Söderbergo romaną „Daktaras Glasas“ – vienintelė Vilniaus teatro „Lėlė“ šio sezono premjera Didžiojoje scenoje, taip pat tai ir vienintelis dramos (ne lėlių) teatro spektaklis. 

 R.Kazlas.<br> D.Labučio nuotr.
 R.Kazlas.<br> D.Labučio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-05 08:42

Spektaklio dailininkė – Neringa Keršulytė, aktoriai: Mantas Barvičius, Jonė Dambrauskaitė, Rolandas Kazlas, Almira Grybauskaitė, Deivis Sarapinas, Sigita Mikalauskaitė, Erika Gaidauskaitė, Olga Pocevičiūtė, Vilius Kirkilionis, Imantas Precas, Karolis Algimantas Butvidas, Dainius Tarutis. 

Psichologinis romanas „Daktaras Glasas“ (1905 m.) – aštrių diskusijų Švedijos visuomenėje sukėlęs, į daugybę kalbų išverstas ir autorių tarptautiniu mastu išgarsinęs kūrinys. Romanas parašytas daktaro dienoraščių forma.

Juose skleidžiasi ne tik Glaso kasdienybė, buities įspūdžiai ir būties apmąstymai, bet ir kritiškas žvilgsnis į jį supančią aplinką: ligonius, draugus, visuomenę. Glaso „taikiniu“ dienoraščiuose tampa įvairūs visuomenės prietarai, sustabarėjusios tradicijos, žmonių veidmainiškumas.

Spektaklio režisierius ir inscenizacijos autorius Rolandas Kazlas jau seniai ketino imtis šio kūrinio.

„Romane keliama labai daug svarbių klausimų: pasirinkimo, pareigos, eutanazijos, aborto, nusikaltimo ir bausmės, sąžinės ir, kas atrodo svarbiausia, ištikimybės. Egzistuoja kažkokios ribos ir profesijoje, ir gyvenime. Etinės ribos, kurių vis dėlto nereikėtų peržengti.

Bet jeigu jos peržengiamos, aišku, yra ir kažkokios pasekmės – pagrindinis herojus susiduria su tuo. Dar vienas klausimas: ar gydytojas gali išspręsti visas žmonių problemas? Ir kiek giliai jis gali įsitraukti į paciento gyvenimą? Dažnai mes patys save susargdiname ir patys galime pasveikti.“

Sudėtingą Daktaro Glaso vaidmenį kuria jaunas, dar mažai žinomas aktorius, Jono Vaitkaus mokinys Mantas Barvičius.

„Jau po kelių susitikimų supratau, kad jam šitas vaidmuo bus kaip tik. Kada gi, jei ne jaunystėje, imtis didelių vaidmenų? Tai yra labai imlus, gabus, taktiškas žmogus ir, man regis, labai įdomus aktorius. Galbūt ne iš karto viskas pavyks, bet šitas vaidmuo jam suteiks galimybę augti – ir kaip žmogui, ir kaip aktoriui“, – teigė režisierius.

Kitą pagrindinį – Helgos Gregorijus – vaidmenį kuria Jaunimo teatro aktorė Jonė Dambrauskaitė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigusi lėlininkų kursą ir jau vaidinusi šio režisieriaus spektaklyje „Raštininkas Bartlbis“.

„Helga labai įvairi moteris: ji vilioja, manipuliuoja, pyksta, jaučiasi įžeista, pasidavusi. Ji užtikrintai siekia savo tikslo, bet yra visiškai pasiklydusi tarp savo norų. Tikiuosi, žiūrovui ji bus atpažįstama kaip jauna, ieškanti ir mylinti moteris, kokią ją bandau sukurti“, - vylėsi J.Dambrauskaitė.

Spektaklio scenografijos ir kostiumų dailininkė, ištikima režisieriaus bendražygė Neringa Keršulytė – visų R. Kazlo statytų spektaklių scenografė.

„Su „Daktaru Glasu“ R. Kazlas mane supažindino prieš gerą dešimtmetį. Pirmiausia mane pagavo romano atmosfera. Tai kūrinys, kurį reikia kaip reikiant patyrinėti – kaip seną dagerotipą.

Dirbant prie šio spektaklio man svarbu kuo tiksliau sukurti reikiamą emocinį lauką – erdvės sprendimais, kostiumais, šviesotamsa užpiešti eskizą scenoje. Paveikslą, kuris būtų paveikus, įdomus, tikslus. Norisi taupumo ir griežtumo“, – pasakojo N. Keršulytė.

„Daktaro Glaso“ premjera įvyks Vilniaus teatro „Lėlė“ Didžiojoje salėje vasario 8, 9 d. 18.30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.