Režisierius Raimundas Banionis: „Partizanai buvo gyvi žmonės – buvo ir kančios, ir meilės, ir neapykantos“

Penktadienį Lietuvos kino teatruose pradedamas rodyti naujausias Raimundo Banionio filmas „Purpurinis rūkas“ – istorinė drama, pasakojantį apie karą ir pokarį, apie tragiškus žmonių likimus.

Drama „Purpurinis rūkas“.<br> Filmo kadras.
Drama „Purpurinis rūkas“.<br> Filmo kadras.
Režisierius Raimundas Banionis.<br> T.Stasevičiaus nuotr.
Režisierius Raimundas Banionis.<br> T.Stasevičiaus nuotr.
Drama „Purpurinis rūkas“.<br> Filmo kadras.
Drama „Purpurinis rūkas“.<br> Filmo kadras.
Drama „Purpurinis rūkas“.<br> Filmo kadras.
Drama „Purpurinis rūkas“.<br> Filmo kadras.
Daugiau nuotraukų (4)

LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Feb 7, 2019, 6:56 PM

Režisierius Raimundas Banionis, pristatydamas naują filmą „Purpurinis rūkas“, sukurtą po 25 metų pertraukos, sako, kad, be abejonės, šiek tiek gaila tų metų, nes per juos būtų sukūręs dar keletą filmų, tačiau nelinkęs galvoti apie tai, kas buvo. Jis džiaugiasi naujuoju darbu, kurio užuomazgos prasidėjo prieš kelis dešimtmečius, po filmo „Džiazas“.

Felikso Rozinerio apsakymas „Purpuriniai dūmai“, pagal kurį sukurtas filmas, per tą laiką neprarado aktualumo, nes tai – tiesiog gerai parašytas kūrinys, kurio laikas neveikia, sako R. Banionis.

„Ji labai kinematografiška, remiasi amžinais dalykais, ir niekas nepasikeitė, metai nepadarė jokios įtakos“, – kalbėjo režisierius.

Scenarijų pagal F. Rozinerio apsakymą „Purpuriniai dūmai“ prieš beveik du dešimtmečius parašė ir Marius Ivaškevičius, jis išleistas ir atskira knyga, tačiau R. Banionis filmą kūrė ne pagal šį, o pagal Renatos Šerelytės scenarijų.

„Purpurinis rūkas“ pasakoja Lietuvos žydo Jozefo, partizanų vado Vlado ir jų abiejų mylimosios Janės istoriją. Ji primena sudėtingą istorijos tarpsnį, o sudėtingos moralinės dilemos priverčia susimąstyti apie absoliučių kategorijų ir etikečių klijavimo beprasmiškumą.

Filme R. Banionis nagrinėja karo, pokario laiką ir sudėtingus moralinius klausimus. Režisierius sako, stengėsi filmo veikėjams neklijuoti etikečių, o atskleisti, kad pirmiausia visi buvo žmonės.

„Mes aiškiai gyvenam stereotipų valdžioje, kai partizanai visi buvo „miškiniai“ ir „banditai“, dabar apsivertė viskas į priešingą pusę, visi tapo šventieji. Jei stereotipais gyveni, tai taip ir mąstai, bet jei tu supranti, kad tai buvo gyvi žmonės, mūsų tautiečiai, mūsų kaimynai. Tai supranti, kad jie turėjo savo problemų, buvo ir kančios, ir meilės, ir neapykantos“, – kalbėjo R. Banionis.

Pirmą kartą scenoje R. Banionis pasirodė būdamas trejų, atliko epizodinį vaidmenį spektaklyje „Makbetas“. Vaidino įvairiuose vaikiškuose spektakliuose, mokydamasis mokykloje vaidino ir kine.

1985 m. pasirodė vienas garsiausių jo filmų „Mano mažytė žmona“, vėliau – „Šešiolikmečiai“, „Neatmenu tavo veido“, „Vaikai iš Amerikos viešbučio“, „Džiazas“, taip pat kūrė dokumentinius filmus.

„Purpurinis rūkas“ Lietuvos kino teatruose pradedamas rodyti penktadienį, o R. Banionis jau rengiasi naujo filmo kūrimui. Tai taip pat bus istorinis filmas, apie XV-XVI a.

Plačiau apie tai – Margarita Alper reportaže.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.