Didžioji Britanija atsiprašė George’o Orwello už apelsinų džemo receptą

1946 m. Britų taryba – tarptautinė kultūrinių ryšių ir švietimo sklaidos organizacija, siekdama populiarinti britų kultūrą, rašytojui George’ui Orwellui užsakė parašyti straipsnį apie britų maistą užsienio auditorijai.

G.Orwellas rašė ne tik romanus, bet ir kulinarinius straipsnius.<br>„Scanpix“ nuotr.
G.Orwellas rašė ne tik romanus, bet ir kulinarinius straipsnius.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2019, 7:04 PM

Nors rašytojas užduotį atliko, jo esė buvo atmesta – Britų taryba susizgribo, kad sunkiomis pokario sąlygomis, kai dar galiojo maisto produktų kortelės, tekstas apie kulinariją nelabai tiktų.

Pagal kitą versiją redaktoriai nusprendė, kad G.Orwello pateiktas apelsinų džemo receptas nevykęs – jame per daug cukraus ir vandens.

Neseniai laiškas, kuriuo atsisakoma spausdinti G.Orwello tekstą, buvo rastas Britų tarybos archyvuose ir oficialiai pripažinta, kad jis buvo nepagrįstas.

Kultūros institutas viešai atsiprašė pasaulinio garso rašytojo, romanų „1984-ieji“ ir „Gyvulių ūkis“ autoriaus už atsisakymą publikuoti esė „Britų kulinarija“.

G.Orwello kulinariniai gebėjimai kadaise buvo sudominę ir Didžiosios Britanijos karališkąją mokslo draugiją, kuri nutarė išbandyti vienuolika jo arbatos plikymo receptų, aprašytų straipsnyje „Puodelis puikios arbatos“.

Gyvenime kultinių knygų autorius nebuvo išrankus maistui ir netgi asketiškas. Kartą jis net suvalgė ėdalą, kurį žmona paruošė katei. Tačiau jis niekada neatsisakydavo gardžių vaišių ir, pakviestas į restoraną, nesispyriodavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.