Kinija išcenzūravo Berlyno kino festivalio konkursinę programą

Kinų režisieriaus Yimou Zhango filmas „Viena sekundė“ išbrauktas iš Berlyno kino festivalio pagrindinio konkurso programos. Ekspertų manymu, tai susiję su Kinijos valdžios cenzūra.

Režisierius Y.Zhangas negalės parodyti savo naujo filmo Berlyno kino festivalyje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Režisierius Y.Zhangas negalės parodyti savo naujo filmo Berlyno kino festivalyje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Režisierius Y.Zhangas negalės parodyti savo naujo filmo Berlyno kino festivalyje.
Režisierius Y.Zhangas negalės parodyti savo naujo filmo Berlyno kino festivalyje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 13, 2019, 5:24 PM

„Patvirtiname, kad dėl techninių kliūčių, atsiradusių dėl Y.Zhango filmo „Viena sekundė“, mes, deja, negalėsime parodyti juostos vasario 15-ąją, per festivalio pagrindinį konkursą. Taigi į Auksinį lokį pretenduos 16 filmų“, – pranešė festivalio spaudos tarnyba.

Vietoj „Vienos sekundės“ vasario 15-ąją festivalyje bus parodytas vienas ankstesnių Y.Zhango filmų.

„Viena sekundė“ buvo vienas laukiamiausių festivalio filmų. Jis tapo savotišku režisieriaus grįžimu į autorinį kiną po kelių komercinio pobūdžio jo juostų.

Filmo veiksmas rutuliojasi Kinijos glūdumoje per 1960-1970 m. Mao Dzedongo „kultūrinę revoliuciją“. Pagrindinė herojė benamė našlaitė pavagia kino juostos ritę. Tos pačios juostos vaikosi herojus, kuris dėl to pabėgo iš darbo stovyklos, nors už tai gresia bausmė. Jį domina tik viena pagrobtojo filmo sekundė.

Y.Zhangas žinomas iš filmų „Raudonasis gaolianas“ (Berlyno kino festivalio Auksinis lokys), „Gyventi“  (pagrindinis aktorius You Ge Kanų kino festivalyje pripažintas geriausiu), „Skraidantys durklai“ (Auksinis gaublys, „Oskaras“ 2005 m.) ir kitų.

Anksčiau režisieriaus santykiai su valdžia nebuvo geri: 2014 m. sausį jam buvo skirta 1,2 mln. dolerių bauda už daugiavaikystę. Paaiškėjo, kad Y.Zhangas ir jo žmona aktorė Ting Chen nuslėpė nuo valdžios, kad turi tris vaikus. Pagal tuo metu galiojusį įstatymą miestuose gyvenantiems Kinijos piliečiams buvo leista turėti ne daugiau kaip vieną vaiką šeimoje.

2016 m. pasirodžius Y.Zhango filmui „Didžioji siena“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Mattas Damonas, kilo triukšmas, kai visuomenė sužinojo, kad baltajam aktoriui buvo patikėta ginti nuo paslaptingų monstrų vieną garsiausių Kinijos stebuklų. Socialinių tinklų vartotojai ragino užkirsti kelią per filmą „įamžinti rasistinį mitą, neva tik baltieji gali išgelbėti pasaulį“.

69-asis tarptautinis Berlyno festivalis vyksta nuo vasario 7 d. iki 17 d. Pagrindinio konkurso žiuri vadovauja prancūzų aktorė Juliette Binoche.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.