Intelektualai diskutuos apie lietuvių muziką Šaltojo karo istorijoje

Ar esame mąstę apie lietuvių muziką kaip apie tarptautinės Šaltojo karo istorijos dalį? Kaip vyko idėjų ir muzikinės informacijos mainai su užsieniu iki 1990 metų? Apie tai vasario 21 d. Vilniaus knygų mugėje rengiama diskusija „Nailono uždanga. Lietuvių muzika tarptautinėje Šaltojo karo istorijoje“.

 Š.Nakas.<br> LR archyvo nuotr.
 Š.Nakas.<br> LR archyvo nuotr.
 V.Landsbergis.<br> LR archyvo nuotr.
 V.Landsbergis.<br> LR archyvo nuotr.
 D.Katkus.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 D.Katkus.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-02-19 13:53

Diskusijoje dalyvaus: muzikologas ir politikas Vytautas Landsbergis, muzikologas, altininkas, dirigentas Donatas Katkus, kompozitorius Šarūnas Nakas, muzikologės Rūta Stanevičiūtė ir Danutė Petrauskaitė. Pokalbį moderuos istorikas Aurimas Švedas.

Diskusija rengiama pasitinkant R. Stanevičiūtės, D. Petrauskaitės ir Vitos Gruodytės kolektyvinę monografiją „Nailono uždanga. Šaltasis karas, tarptautiniai mainai ir lietuvių muzika“ ir laiškų knygą „Nailono uždanga. Lietuvių muzikų užsienio korespondencija 1945–1990“ (išleido Lietuvos muzikos ir teatro akademija).

Solidus dvitomis leidinys įtraukia Lietuvos muzikos istoriją į platų tarptautinių politinių ir kultūrinių procesų ir įvykių kontekstą. Lietuvių muzikos vieta ir funkcija SSRS užsienio kultūros politikoje ir muzikos eksporte, Lietuvos muzikų ryšiai ir mainai su lietuvių emigracija, bandymai prasiveržti pro politinius suvaržymus ir neformalieji muzikų ryšiai su kitų šalių kolegomis – tai rengiamos diskusijos temų ratas, kurį gvildens minimų procesų aktyvieji dalyviai ir iš istorinės distancijos analizuojantys tyrėjai.

Knygos autorės pasitelkia vengrų istoriko György Péteri sąvoką „Nailono uždanga“ kaip skirties tarp Vakarų ir Rytų pasaulių pralaidumo metaforą. Ji ypač paranki aiškinantis, kaip tarp šių pasaulių vyko meniniai mainai, konkrečiai – 1945–1990 metų lietuvių muzikinėje kultūroje.

Diskusija „Nailono uždanga. Lietuvių muzika tarptautinėje Šaltojo karo istorijoje“ – vasario 21 d., ketvirtadienį, 11 val., „Litexpo“ konferencijų salėje 5.2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.