Frankofonijos dienų svečias – savitas džiazo trio iš Prancūzijos

Kovo 7 dieną Frankofonijos mėnesio proga Kauno Teatro klube gros Frédérico Borey džiazo trio „Butterflies“ iš Prancūzijos.

 Frédérico Borey „Butterflies“ trio.<br> Organizatorių nuotr.
 Frédérico Borey „Butterflies“ trio.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2019, 12:52 PM

Ansamblis yra surengęs per 50 koncertų įvairiose pasaulio šalyse. Grupės lyderis F.Borey gerai žinomas Europos džiazo scenoje, išleido šešis albumus, grojo įvairiuose projektuose su Lioneliu Loueke, Jesse Van Ruller, Michelio Legrand'o bigbendu ir kitais korifėjais.

Grupės perkusininkas bendradarbiauja su Loganu Richardsonu, Joe Sandersu, Etienne M'Bappe, Perico Sambeatu, Sinclairu. Boso gitaristas groja su Magic Malic, Nicolasu Folmeriu, Olivia Ruiz, Sylvainu Courtney. Balandžio mėnesį trio koncertuos NEUMA tarptautiniame festivalyje Meksikoje.

F.Borey suburtas džiazo trio ypatingas tuo, kad jame neišgirsime įprastų harmoninių instrumentų, tokių kaip klavišiniai ar gitara. Kūrėjas pirmenybę teikia saksofonui, kontrabosui ir mušamiesiems. Jam artima muzika, kokią kuria Joshua Redmanas, Markas Turneris, Billas McHenris ar Chrisas Speedas.

Neharmoninių instrumentų sudėtis suteikia dideles sąveikos galimybes – instrumentai vieni kitus papildo, spontaniškai reaguoja į impulsus, susilieja. Ilgą laiką grojęs tradicinį džiazą muzikantas prisipažino iš pradžių tokio muzikinio formato prisibijojęs, bet ilgainiui buvo pakerėtas galimybės klausytis kitaip, nei ligi tol.

Įsiklausymas į partnerius tapo šio trio kūrybos kredo, – visi jie kuria kompozicijas kartu. Esminiais jų kūrinių elementais tapo laikas, ritmas. „Toks kūrybos būdas mane visokeriopai įkvepia. Atsiranda spontaniškumo, netikėtos dinamikos. Stengiuosi vengti klišių, išmokau klausytis“, – aiškino F.Borey.

Trio kuriamą muziką džiazo kritikai apibūdina kaip ypatingą dėl garso grožio ir jo nepriekaištingo valdymo, aiškios, lanksčios frazuotės.

Žurnalas „Jazz Journal Record Reviews“ F. Borey apibūdino kaip „labai išbaigtą ir raštingą muzikantą“. Jis išsiskiria iš kitų šiuolaikinių saksofonininkų įkvepiančia, melancholiška, kviečiančia mąstyti, dvasinga, kartais akrobatiška muzika.

F.Borey „Butterflies“ džiazo trio (Prancūzija) koncertuos Kauno Teatro klube (Vilniaus g. 22) kovo 7 d. 19.30 val. Bilietus galima įsigyti https://www.tiketa.lt/LT/frederic_borey_'butterflies'_trio_20596 arba rezervuoti tel. 865191016.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.