Atgimstantis Vilniaus rajonas turės savo muziką: žinomi kompozitoriai kuria „Paupio ritmus“

Atgimstantis unikalus Vilniaus rajonas įkvėpė žinomus kompozitorius sukurti jam dedikuotą muziką. Leonas Somovas ir Tomas Petrikis suvienijo kūrybines idėjas įrodydami, kad meno raiškos objektu gali tapti net miesto dalis – sostinės senamiestyje įsikūręs Paupys.

 L.Somovas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 L.Somovas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 L.Somovas.<br> G.Skaraitienės nuotr.
 L.Somovas.<br> G.Skaraitienės nuotr.
 Paupys.
 Paupys.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-03-31 17:10

„Meno ir jo objektų sankirtos yra begalinės, bet Paupys per šimtmečius sukaupė tokį unikalių savybių rinkinį, kad, tiesą sakant, man net keista, kodėl iki šiol jam niekas neparašė jokio ryškesnio kūrinio“, – stebėjosi klasikinę „Paupio ritmų“ versiją sukūręs T.Petrikis.

Jo natas per istorijos vingius vilnijančia muzika įrašų studijoje pavertė Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, o šiuolaikinė interpretacija gimsta L.Somovo kūryboje.

„Turėjau labai didelį norą įgyvendinti kažką naujo. O pasistengti įgarsinti dalį Vilniaus senamiesčio – tikrai naujas dalykas ir labai įdomi patirtis“, – sakė L. Somovas.

Kompozitoriaus ir atlikėjo teigimu, senamiesčio susiliejimas su gamta jam natūraliai primena klasikinės ir elektroninės muzikos samplaiką.

„Kai ieškau įkvėpimo, mėgstu pasivaikščioti po mišką ar miestą. Aš pats gyvenu labai panašioje vietoje, kur yra ir miesto centras, ir tuo pačiu gamta arti. Man asmeniškai tai labai svarbu: būti miesto dalimi, bet jausti gamtą, kuri yra šalia. Paupyje yra panašiai: į vieną pusę – medžiai ir upė, o į kitą – senamiestis. Čia – puikus gamtos derinys su miestu, sakyčiau, toks miksas, kaip klasikinė muzika su elektronine“, – lygino L.Somovas.

Įkvėpė spalvinga Paupio istorija

Sostinės senamiestyje greta Vilnelės savo istorijos šimtmečius skaičiuojanti miesto dalis turtinga įvairialype praeitimi. Paupys nuo seno buvo žinomas ir kaip miestiečių poilsio vieta, traukusi savo vilomis, parkais su kūdromis, ir kaip amatininkų, išnaudojusių palankias gamtines sąlygas savo darbams, rajonas.

Jame dirbo odininkai, malūnininkai, veikė lentpjūvės, buvo gaminamos įvairiausios medžiagos – nuo parako iki popieriaus. Greta veikė smuklės, arbatinės, kepyklos ir skalbyklos – rajonas visuomet buvo kupinas miestietiško bruzdesio gamtos apsuptyje.

„Praeitame šimtmetyje Paupys virto vienpuse pramonine vieta, stagnavusia sovietmečio pabaigoje ir atgimstančia dabartiniais metais. Dabar, versdamas naują istorijos puslapį, Paupys grįžta prie savo ištakų – gamtos supamo miestiečių traukos centro, kuriame malūnus keičia modernūs būstai, arbatines – gastronomijos turgus, smukles – šiuolaikiškos darbo erdvės.

Norėdami užfiksuoti Paupio istoriją ir naujausius pokyčius muzikoje, pakvietėme žinomus kūrėjus savaip interpretuoti ją“, – pasakojo Akvilė Liaudanskienė, istorinį rajoną atgaivinančios bendrovės „Darnu Group“ korporatyvinių reikalų ir rinkodaros direktorė.

Kūriniai suguls į plokšteles

Jau vasarą „Paupio ritmai“ suguls į vinilines plokšteles. Atgimusio Paupio gyventojai, ten besikuriančių biurų darbuotojai, senamiesčio lankytojai klausydamiesi klasikinės ir šiuolaikinės kūrinio versijų galės pojūčiais perbėgti per visą reikšmingos miesto dalies istoriją iki pat šių dienų. L.Somovas sako matantis aiškų vaizdinį, kokia tai turėtų būti muzika ir kokias emocijas ji turėtų kelti.

„Norėčiau, kad tas įrašas būtų malonus ausims. Kad jame nebūtų daug eksperimentų ar technikos galimybių demonstravimo, o tiesiog toks garso takelis, kurio savo namuose, biure, kavinėje ar sėdėdamas su ausinuku ant Vilnelės kranto klausytumeisi su malonumu. Pats įsivaizduoju, sėdėčiau ant sofos, paleisčiau įrašą plokštelėje ir klausyčiau“, – šypsojosi kompozitorius.

L.Somovas atskleidė, kad projektas jį iškart patraukė ir dėl iššūkių bei galimybės dirbti dideliame kolektyve, kurti kartu su kitais patyrusiais muzikantais.

„Man labai patinka, kai dirba didelė žmonių komanda ir motyvuoja darbas su žmonėmis, kurie yra geresni už mane. Jie mane įkvepia ir skatina pasitempti, todėl tokių patirčių labai ieškau. Nesinori likti patogioje pozicijoje, nes taip žmogus netobulėja.

Dėl to mane šis projektas žavi ir aš labai nuoširdžiai jame dirbu. Man pačiam patinka ši muzika, galvoju, kad pavyks išgauti labai kinematografišką garsą. Manau, turėsime tikrai labai gražų bendrą darbą“, – įsitikinęs kūrėjas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų