„NordTrad–Dainava 2019“: Šiaurės ir Baltijos šalių folkloras Vilniuje ir Kaune

Vilnių ir Kauną balandžio 9–14 d. užlies Šiaurės ir Baltijos šalių tradicinė muzika. Lietuvos muzikos ir teatro akademija rengia didelės apimties folkloro muzikos projektą „NordTrad–Dainava 2019“, kuriame aktyviai dalyvaus tradicine muzika besidomintis jaunimas ir šios muzikos žinovai iš 7 šalių. Penkias dienas bus diskutuojama, muzikuojama ir bendraujama įvairiose Vilniaus ir Kauno erdvėse, o abu miestus sujungs „Skambantis traukinys“.

 Folkloro muzikos projektas „NordTrad–Dainava“.<br> Organizatorių nuotr.
 Folkloro muzikos projektas „NordTrad–Dainava“.<br> Organizatorių nuotr.
 Folkloro muzikos projektas „NordTrad–Dainava“.<br> Organizatorių nuotr.
 Folkloro muzikos projektas „NordTrad–Dainava“.<br> Organizatorių nuotr.
 Folkloro muzikos projektas „NordTrad–Dainava“.<br> Organizatorių nuotr.
 Folkloro muzikos projektas „NordTrad–Dainava“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 4, 2019, 5:32 PM, atnaujinta Apr 4, 2019, 5:41 PM

„NordTrad“ yra tarptautinis tradicinės muzikos tinklas, jungiantis aštuoniolika Šiaurės ir Baltijos šalių aukštųjų mokyklų ir jų geriausius tradicinės muzikos puoselėtojus – dėstytojus ir studentus. Mūsų kraštui atstovauja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Etnomuzikologijos katedra, vadovaujama žymios etnomuzikologės ir sutartinių giedotojos prof. Daivos Vyčinienės. Kasmet rengiama viso tinklo konferencija šiais metais apie 150 muzikantų atves į Lietuvą: pavadinimo žodis „Dainava“ atkreipia dėmesį į tai, kad Lietuva yra dainų kraštas.

„NordTrad–Dainava 2019“ atidarymas vyks balandžio 9 d. (21 val. LMTA Kongresų rūmuose), tačiau visų 16 projekte dalyvaujančių mokyklų atstovai prisistatys antrąją renginio dieną, balandžio 10-ąją, koncerte „Tradicinės muzikos tiltai“ Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje (19 val.). Baigiamasis tradicinės Baltijos ir Skandinavijos šalių muzikos mišriųjų ansamblių GALA koncertas įvyks balandžio 13 d. LMTA Didžiojoje salėje (18 val.).

Ypatingi renginio akcentai – rytiniai „Koncertai keleiviams ir praeiviams“ Vilniaus geležinkelio stoties hole (balandžio 11, 12 d.) bei „Skambantis traukinys“, kuris balandžio 11-osios rytą važiuos iš Vilniaus į Kauną (8.27, 9.35, 10.35 val.), o vakare vėl grįš į sostinę (21.12, 22.40 val., rėmėjas – „Lietuvos geležinkeliai“). Traukinio keleiviai visos kelionės metu galės mėgautis jaunatviškomis tradicinės muzikos improvizacijomis.

Visą balandžio 11-ąją „NordTrad–Dainava“ dalyviai praleis Kaune. Jie surengs pasirodymą Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriuje (12 val.), koncertą „Tradicinės muzikos mokovai“ Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos Didžiojoje salėje (18 val.) ir kitur.

Balandžio 12 ir 13 d. įvairių tautų tradicinės muzikos dirbtuvės vyks Vilniuje (LMTA Centriniuose rūmuose). Bus rengiami instrumentinio muzikavimo mokymai (norvegų Hardangerio smuiko ir obertoninės fleitos, estų dūdmaišio ir bandūrėlio, lietuvių cimbolų, smuiko ir t. t.), lietuvių, norvegų, švedų tradicinio dainavimo dainavimo mokymai, šokio mokymai (norvegų porinių šokių, estų polkos, lietuvių šokių ir kt.).

Balandžio 12 d. vakare publika kviečiama į koncertą „Su tradicine muzika per gyvenimą“ (18 val. LMTA Didžiojoje salėje), kuriame greta lietuviškojo folkloro skambės grupės „Farandi“ (Danija, Suomija, Didžioji Britanija, Švedija, Belgija) kompozicijos. Koncertas skiriamas LMTA Etnomuzikologijos katedros 30-mečiui.

Pagrindinę renginio temą „Dainava“ atspindės paskaitos. Prof. Rytis Ambrazevičius supažindins su regioniniais lietuvių dainų bruožais (balandžio 10 d. 12 val. LMTA Juozo Karoso salėje), prof. Gustaw Juzala – su Lietuvos tautinių mažumų dainavimo tradicijomis, jo paskaitą iliustruos lenkų folkloro ansamblis „Lałymka“ (balandžio 12 d. 12 val. LMTA Balkono teatre). Aktorė, menų daktarė Brigita Bublytė kalbės apie balso transformacijų galimybes ir reikšmę šiuolaikinio menininko raiškai (balandžio 13 d. 12 val. LMTA Balkono teatre).

Švedijos lektoriai kvies dalyvauti keliuose mišrių muzikinių kultūrų projektuose („Balkanų bliuzas“, „World Mix orkestras ir Mazguf ansamblis“). Lietuviai pasiūlys bendrą visų dalyvių projektą „Buvo dūda Vilniuj“.

Kiekvienos dienos programą vainikuos tradiciniai šokiai ir improvizuotas grojimas (Jam session) „Alaus namuose“. Visa programa skelbiama tinklalapyje lmta.lt (https://lmta.lt/lt/renginys/nordtrad-2019-dainava/).

Beveik visi „NordTrad–Dainava 2019“ renginiai yra atviri visuomenei ir nemokami.

LMTA informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.