„Rūgštus miškas“ keliauja į didžiausią Šiaurės Amerikos dokumentinių filmų festivalį „Hot Docs“

Lietuvos kino teatruose rodomas Rugilės Barzdžiukaitės filmas „Rūgštus miškas“ tęsia keliones po pasaulį. Kormoranų akimis į žmones siūlanti pažvelgti juosta įtraukta į vieno didžiausių Šiaurės Amerikos dokumentinių filmų festivalio „Hot Docs“ programą.

 Filmo „Rūgštus miškas“ kadras.
 Filmo „Rūgštus miškas“ kadras.
 Filmo „Rūgštus miškas“ kadras.
 Filmo „Rūgštus miškas“ kadras.
 Filmo „Rūgštus miškas“ kadras.
 Filmo „Rūgštus miškas“ kadras.
 Filmo „Rūgštus miškas“ kadras.
 Filmo „Rūgštus miškas“ kadras.
 Filmo „Rūgštus miškas“ kadras.
 Filmo „Rūgštus miškas“ kadras.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-04-09 13:50

Balandžio 25 – gegužės 5 dienomis Toronte vyksiantis festivalis rengiamas jau 26-ąjį kartą. „Hot Docs“ laikomas prestižiškiausiu tarptautiniu dokumentinio kino renginiu, kuriame šįkart bus parodyti net 234 filmai ir 18 tarpdisciplininių projektų iš 56 šalių.

Festivalis didžiuojasi, kad 54 proc. šiemet filmus pristatančių režisierių – moterys. Viena jų – lietuvė Rugilė Barzdžiukaitė, pristatanti Kuršių nerijoje kurtą filmą.

Drauge su Dovydu Korba kurtame filme režisierė kameros objektyvą nukreipia į Juodrantės pakraštyje įrengtą turistų apžvalgos aikštelę. Čia kormoranų išmatomis išdegintų medžių atvyksta pažiūrėti dešimtys tūkstančių smalsuolių iš viso pasaulio.

Filmas stebina ne tik dėl pasirinkto fiksavimo rakurso, bet ir dėl puikiai atkleistos nuomonių apie šį gamtos reiškinį įvairovės. Mirusio miško akivaizdoje žmonės kalba apie istorines ir geopolitines aktualijas, dalijasi emocijomis ir kuria interpretacijas.

„Hot Docs“ festivalyje „Rūgštus miškas“ įtrauktas į specialią Europos kūrėjus ir jų filmus pristatančią programą „Besikeičiantis Europos veidas“ (angl. The Changing Face of Europe). Antrą kartą ją festivalyje organizuoja Europos kiną populiarinanti organizacija „European Film Promotion“ (EFP), kurios nariu jau šešerius metus yra ir Lietuvos kino centras.

10-ies filmų programoje siekiama atkreipti dėmesį į svarbius Europos politinio ir socialinio kraštovaizdžio klausimus – imigraciją, populistinius judėjimus, naują ekonominį nerimą. Be lietuvės filmo, čia taip pat bus pristatomos juostos iš kaimyninių Latvijos ir Estijos šalių, Vengrijos, Slovėnijos, Danijos, Jungtinės Karalystės, Šveicarijos ir Vokietijos.

„Rūgštų mišką“ festivalyje pristatys filmo bendrakūrėjai R.Barzdžiukaitė ir D.Korba.

Iki premjeros Kanadoje „Rūgštus miškas“ rodomas Lietuvos kino teatruose ir apsilankys dar keliuose festivaliuose: „Art of the Real“ festivalyje Linkolno centre Niujorke ir tarptautiniame filmų festivalyje „goEast“ Vokietijoje.

Pastarajame filmas įtrauktas į konkursinę programą ir dėl pagrindinio prizo varžysis su 16 juostų, pristatančių Centrinės ir Rytų Europos režisierių kūrybą.

Pagrindinis filmo „Rūgštus miškas“ rėmėjas – Lietuvos kino centras. Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos Kultūros taryba. Rėmėjas – „JCDecaux Lietuva“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.