Trijulė prakalbins didįjį baroko kūrėją J. S. Bachą

„Muzikos garsais mes šnekamės su didžiuoju kompozitoriumi. Stengiamės suprasti, ką jis norėjo per savo kūrinius pasakyti ir taip tikimės sutvirtinti ryšį su muzikos Alfa ir Omega vadinamu genijumi“, – sakė vargonininkė Fausta Vilija Raščiutė.

 Meda, Fausta ir Kristina.<br> Organizatorių nuotr.
 Meda, Fausta ir Kristina.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2019, 3:19 PM

J.S. Bacho muzikos mylėtojai pasigėrėti jo kūryba galės šeštadienį, balandžio 27 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje koncerte „Pašnekesiai su J.S. Bachu“. Koncerte dalyvaus vargonininkė F.V. Raščiutė, fleitininkė Meda Petkauskaitė ir sopranas Kristina Petrauskaitė.

Vakaro programoje skambės J.S. Bacho Preliudas ir fuga c-moll, BWV 546, sonata fleitai ir klavyrui C-dur, BWV 1033, arija iš Mato pasijos „Blute nur, du liebes Herz“ , BWV 244/8, arija iš Magnificat „Quia respexit“, BWV 243/3, choralas „Jesus bleibet meine Freude“, BWV 147/10 iš kantatos „Herz und Mund und Tat und Leben, BWV 147, choralas „Nun komm, der Heiden Heiland“, BWV 659, arija „Mein gläubiges Herze“, BWV 68/2 iš kantatos „Also hat Gott die Welt geliebt“, BWV 68, arija iš Mato pasijos „Aus liebe will mein Heiland Sterben“, BWV 244/58 ir partita „Christ, der du bist der helle Tag“, BWV 766.

„Šįkart nusprendėme surengti J.S. Bacho muzikos koncertų ciklą, kadangi gavome pasiūlymą pagroti koncerte, skirtame J.S. Bacho gimtadieniui. Mes tikrai tuo labai džiaugiamės. Mūsų koncertų repertuaras labai platus, atliekame įvairių stilių muziką, bet labiausiai esame barokinės muzikos gerbėjos,“ – teigė koncerto sumanytoja vargonininkė F.V. Raščiutė.

„Norime pasidalinti nuostabiais Johanno Sebastiano Bacho muzikos garsais su platesne visuomenės dalimi. Tikimės kad spalvingoji ir didingoji J.S. Bacho muzika palies klausytojų širdis,“ – mintimis dalinosi vargonininkė.

Fausta Raščiutė nuo 6 metų grojo smuiku, mokėsi Vilniaus Algirdo muzikos mokykloje, B.Dvariono muzikos mokykloje ir J.Tallat-Kelpšos konservatorijoe, smuiko specialybėje. Jau mokydamasi J. Tallat-Kelpšos konservatorijoje susidomėjo vargonais, ir tuomet, baigusi konservatoriją įstojo į vargonų specialybę LMTA.

2016 m. baigė LMTA vargonų magistro studijas (prof. Virginijos Survilaitės vargonų klasė). Studijų LMTA metu pusmetį stažavosi Italijoje pagal Erasmus mainų programą (Sardinija, Kaljaris). Studijuodama Lietuvoje dalyvavo daugelyje meistriškumo kursų (dėst. Theo Jellema, Angelo Castaldo, Ulrike Theresia Wegele, Larisa Bulava ir kt.). 2013 m. dalyvavo dėst. Matthias Havinga meistriškumo kursuose, kurie vyko Olandijoje , Amsterdame (ORGELPARK). Daug koncertuoja kaip solistė ir kamerinių ansamblių dalyvė, Lietuvoje ir užsienyje. Taip pat dainuoju vargonininkų ansamblyje, su kuriuo nuolat koncertuojame Lietuvoje ir užsienyje. Dirba šokėjų koncertmeistere, groja bažnyčiose, taip pat moko privačiai. Iki šiol kaip atlikėja tobulinasi meistriškumo kursuose, kuriuos veda žymūs profesoriai.

Meda Petkauskaitė, gimusi Kaune 1993 m., fleita pradėjo groti būdama devynerių. Mokėsi J. Naujalio muzikos gimnazijoje, kurią baigė 2012 m. mokytojos Aušros Lukoševičiūtės klasėje. Tais pačiais metais įstojo į LMTA. 2015 m. pagal Erasmus mainų programą studijavo Milano G. Verdi konservatorijoje (Italija). Bakalauro studijas baigė 2016 m., o magistro – 2019 m. profesoriaus Valentino Gelgoto klasėje.

Kaip solistė yra grojusi su Lietuvos kameriniu, Kauno miesto simfoniniu orkestru bei LR VRM pučiamųjų orkestru. 2015/2016 metų sezonui buvo pakviesta užimti piccolo fleitos vietą Lietuvos nacionaliniame simfoniniame orkestre. M. Petkauskaitė dalyvavo daugelyje meistriškumo kursų: William Bennett (Londono Karališkoji muzikos akademija), Ilze Urbane (Latvijos nacionalinis simfoninis orkestras), Rune Most (Odensės simfoninis orkestras) ir kt. 2012 m. Paryžiuje dalyvavo IV Prancūzų fleitininkų konvencijoje, kur galėjo gyvai išgirsti fleitininkus, tokius kaip James Galway, Emmanuel Pahud, Denis Bouriakov.

Meda Petkauskaitė yra nacionalinių bei tarptautinių konkursų laureatė: 2010 m. „Gradus ad Parnassum“ (I vieta, Lietuva) ir Karla Štrala (II vieta, Latvija), 2011 m. IX Lenkijos fleitų festivalis (III vieta), 2018 m. – II vieta „Su muzika per Europą“ ir kt. 2010 m. pasirodė tarptautiniame festivalyje „Kaunas 2010“, o 2018 m. III tarptautiniame šiuolaikinės muzikos festivalyje-konkurse „Šimtmečio muzika“.

Kaip kamerinės muzikos atlikėja, 2014 m. yra laimėjusi I vietą ir specialųjį Lietuvos kompozitorių sąjungos prizą XIV Lietuvos kompozitorių kamerinės muzikos atlikimo konkurse, o 2015 m. festivalyje „Harmos classical“ (Portugalija) trio ansamblio sudėtyje atstovavo Lietuvą. 2018 m. VI tarptautiniame kamerinių ansamblių konkurse „Muzikinė akvarelė“ su skirtingomis ansamblių sudėtimis užėmė Grand Prix ir II vietas.

Sopranas Kristina Petrauskas gimė 1985 m. Detroite (JAV). Studijavo instrumentinės muzikos pedagogikos (obojus) ir dainavimo specialybes Rytų Mičigano universitete (Eastern Michigan University, 2003-2006). Aktyviai dalyvavo Detroito lietuvių bendruomenės veikloje.

Nuo 2011 m. tęsė studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (toliau – LMTA) prof. Astos Krikščiūnaitės dainavimo klasėje, kur 2017 m. solistė įgijo operinio dainavimo magistro laipsnį. Tais pačiais metais LMTA operos studijos pastatyme K. Petrauskas debiutavo pagrindiniame sesers Anželikos vaidmenyje G. Pučinio operoje „Sesuo Anželika“ (Suor Angelica).

Dainininkės repertuare yra šie vaidmenys: Monika G.C. Menočio operoje „Mediumas“, Marselina W.A. Mocarto „Figaro vedybos“, Sesuo Anželika G. Pučini operoje „Sesuo Anželika“. 2014, 2016 ir 2017 m. dalyvavo Vincės Jonuškaitės-Zaunienės dainininkų konkurse Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

III-iame Tarptautiniame jaunimo muzikos festivalyje-konkurse „Su muzika per Europą“ Lietuva-Italija 2014 tapo II-os vietos laureate. Solistė dažnai atlieka ir kamerinę muziką.

2018 m. solistė buvo pakviesta surengti koncertinį turą JAV ir Kanadoje. Kartu su prof. Asta Krikščiūnaite ir doc. Audronė Kisieliūte koncertavo Toronte (Kanada), Čikagoje (JAV) ir Detroite (JAV). Koncertai buvo skirti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti.

Solistė yra dainavusi su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos liaudies instrumentų orkestru, Čiurlionio kvartetu bei Lietuvos valstybiniu pučiamųjų instrumentų orkestru „Trimitas“, bendradarbiauja su lietuvių dirigentais Martynu Staškumi, Vytautu Lukočiumi, Dainiumi Pavilioniu.

K. Petrauskas dalyvauja įvairiuose meistriškumo kursuose, dirbo su tokiais garsiais režisieriais ir dainininkais kaip Lars Franke, Karina Novikova, Nerijus Petrokas, Violeta Urmana, Tamara Novicenko, Michele Crider ir kt.

2016-2018 m. Kristina dalyvavo dalyvavo intensyviuose prancūzų operos kursuose Suomijoje, Birštono vasaros menų akademijoje, muzikos festivalio Palangoje „Ave Maria“ programose, 2017 m. – kamerinių koncertų ciklo „Gruodžio susitikimai“ koncerte Palangos gintaro muziejuje.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus.

Įėjimas nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.