Valdovų rūmai Muziejų naktį pradės nauja paroda ir atskleis valdovų gyvenimo užkulisius

Įsijungdamas į visą Europą apimančią Muziejų naktį, 2019 m. gegužės 18 d., šeštadienį, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai kviečia pasisvečiuoti. Lankytojai turės galimybę pirmieji pamatyti naują Raimondo Paknio fotografijų parodą „Mūro istorijos. Nykstantis Abiejų Tautų Respublikos paveldas“, taip pat žvilgtelėti į valdovų, jų sutuoktinių, vaikų ir dvariškių nematomą gyvenimo pusę.

 Muziejų naktis Valdovų rūmuose.<br> Organizatorių nuotr.
 Muziejų naktis Valdovų rūmuose.<br> Organizatorių nuotr.
 Muziejų naktis Valdovų rūmuose.<br> Organizatorių nuotr.
 Muziejų naktis Valdovų rūmuose.<br> Organizatorių nuotr.
 Iš Raimondo Paknio fotografijų parodos „Mūro istorijos. Nykstantis Abiejų Tautų Respublikos paveldas“.
 Iš Raimondo Paknio fotografijų parodos „Mūro istorijos. Nykstantis Abiejų Tautų Respublikos paveldas“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 18, 2019, 5:08 PM

Šių metų Muziejų nakties Europoje, taip pat ir Lietuvoje tema – „Muziejai kaip kultūros ašys: tradicijos ateitis“. Ją plėtos daugybė užsienio ir mūsų šalies muziejinių institucijų.

„Šių metų Muziejų naktį kviesime nemokamai aplankyti ir atidžiau apžiūrėti tas ekspozicijas ir kitas erdves, kurios lankytojams atvertos praėjusiais metais, kai buvo iki galo užbaigtas Lietuvos didžiųjų kunigaikščių atkūrimas.

Ir šį kartą siūlysime susipažinti ne su reprezentacine valdovų veikla, o su jų kasdieniu ritmu – sužinoti, kaip jie rengėsi, kur miegojo, ką valgė, kaip rūpinosi asmenine higiena. Juk šiuo požiūriu būta istorinių tradicijų, kurias – neabejojame – bus itin įdomu „atrasti“ mūsų žingeidiems lankytojams“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. Jolanta Karpavičienė.

Ji priduria, kad Muziejų naktis Valdovų rūmuose simboliškai bus atidaryta kartu su nauja paroda – tęstiniu leidėjo ir fotografo R. Paknio parodų ciklo „Išlikęs laikas“ projektu.

Tradiciškai Muziejų naktis Valdovų rūmuose vyks nuo 18.00 val. iki vidurnakčio, kaip ir kituose šalies muziejuose. Tačiau norintieji apsilankyti naujos parodos „Mūro istorijos. Nykstantis Abiejų Tautų Respublikos paveldas“ atidarymo iškilmėse turės atvykti valanda anksčiau – 17.00 val.

Parodos atidarymo renginyje dalyvaus fotografijų autorius, taip pat poetas, eseistas, literatūros tyrinėtojas prof. Tomas Venclova, Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Česonis. Muziejų naktį pradėsiantis parodos atidarymas, kaip ir visi kiti Muziejų nakties renginiai, nemokamas, tačiau į jį būtina registracija.

Muziejų naktį keliaudami po Valdovų rūmų erdves lankytojai galės susidaryti savo ekskursijos maršrutą pagal teminę programą „Valdovų gyvenimo užkulisiai“.

Specialiame žemėlapyje bus pažymėtos muziejaus erdvės, kuriose muziejininkai ir kiti istorijos bei archeologijos žinovai su lankytojais dalinsis įvairiausiomis paslaptimis ir įdomybėmis apie valdovų gyvenimą.

Šios pažinčių su nematoma to gyvenimo pusę vietos bus atitinkamai pavadintos: „Kur karaliai pėsti vaikšto“, „Valdovo laisvalaikis“ „Už uždarų durų“, „Muzikuojantys dvariškiai“, „Išminties kolekcijos“, „Nenuogas karalius“ ir „Prašom prie puodų“.

Iki pat vidurnakčio Valdovų rūmų muziejaus lankytojai galės lankyti naujai atidarytą parodą, žiūrėti Lankytojų vestibiulio auditorijoje periodiškai kartojamą filmą „Praeitis atsivėrė ateičiai“, gyvai kurti barokinę muziką su interaktyviuoju stalu muzikinę kultūrą pristatančioje ekspozicijoje, stebėti trumpametražius filmus Renginių salėje arba pasinerti į virtualią kelionę laiku. Pastarosios paslaugos kaina simbolinė – vienas euras.

Beje, lankytojus nustebins ir jau matytos Valdovų rūmų muziejaus erdvės – ypač antrojo maršruto Atkurtų istorinių reprezentacinių interjerų ir Valdovų lobyno ekspozicijos, kurios pasipildė įspūdingais naujais eksponatais. Juos nesunkiai bus galima rasti muziejaus menėse: šių eksponatų etiketėse greta nurodytų informacinių duomenų naujovę žymės raudonas apskritimas.

Tarptautinės muziejų bendruomenės akcija – Europos muziejų naktis – rengiama jau keturioliktą kartą. Ją pirmą kartą 2005 m. inicijavo Prancūzijos kultūros ir ryšių ministerija. Lietuvoje šia akcija rūpinasi Lietuvos muziejų asociacija bei „ICOM Lietuva“ ir, kaip kasmet, kviečia muziejus nustebinti savo lankytojus specialių renginių programa.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.