Muziejų naktis Kaune – lankytojų taip pat laukia staigmenos

Nuo tarpukario fotoateljė bei kūrybinių dirbtuvių iki Laikinosios sostinės metams pažymėti skirtų renginių – visa tai šeštadienį nuo vidurdienio iki vidurnakčio žada Kauno miesto savivaldybės atkurtas, nuo 19-ojo amžiaus pabaigos gyvuojantis Kauno miesto muziejus.

 Paroda „Kauno (ne)laikinumai“. Studentų poilsis Ąžuolyne. 1929. <br> KMM nuotr.
 Paroda „Kauno (ne)laikinumai“. Studentų poilsis Ąžuolyne. 1929. <br> KMM nuotr.
 Paroda „Kauno (ne)laikinumai“. Tiltas per Nemuną. Kaunas. XX a. 2 dešimtmetis.<br> KMM nuotr.
 Paroda „Kauno (ne)laikinumai“. Tiltas per Nemuną. Kaunas. XX a. 2 dešimtmetis.<br> KMM nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 18, 2019, 5:20 PM, atnaujinta May 18, 2019, 6:04 PM

Kauno rotušėje bus atidaryta paroda „Kauno (ne)laikinumai“, skirta Laikinosios sostinės metams pažymėti. Kviesdami muziejininkai pažymi, kad šioje parodoje retrospekyviai pristatomas 1919-1940 metų Kaunas.

Miestas, kuris po Pirmojo pasaulinio karo, Vilnių užėmus bolševikams, o vėliau lenkams, nuo 1919-ųjų sausio tapo laikinąja Lietuvos sostine. Šioje parodoje lankytojai žvelgs ne tik į praeitį, bet ir į dabartį, analizuodami, kurie laikinosios sostinės laikotarpio ženklai yra tapę neatskiriama Kauno tapatybės dalimi.

Tame pačiame Rotušės skyriuje į seniausius laikus visus nukels muziejaus rūsiuose esanti istorinė ekspozicija, o į laikinosios sostinės laikmetį bus nesunku persikelti aplankant Kauno burmistro Jono Vileišio kabinetą bei apžiūrint jau minėtą naujausią parodą „Kauno (ne)laikinumai“.

Sovietmečio Kauną atspindės keramikos ir fotografijų parodos, o šių laikų miestą kiekvienas galės išvysti žvelgdamas pro Kauno rotušės bokšto langus.

Pasak Kauno miesto muziejaus pranešimo, Pilies skyriuje lankytojai galės sutikti požemiuose gyvenantį interaktyvų vaiduoklį, sulošti vieną kitą kvirkato partiją bei apžiūrėti išskirtinę parodą „Vytis – Lietuvos ir lietuvių. Išeivijos indėlis kuriant modernios valstybės simbolius“.

Pasukus į Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyrių, derėtų nusiteikti pamuzikuoti.

„Čia, interaktyvioje ekspozicijoje, galėsite išbandyti visus muzikos instrumentus, su draugais padainuoti sutartinių karaoke ar net pamėginti pabūti didžėjais, pasitelkdami unikalų interaktyvų žaidimą „DJ Folk“. Ir būtinai apžiūrėkite naujausią skyriaus parodą apie postfolkloro festivalius „Klegesiai, žaibai, naktibaldos ir juodaragiai“, – kviečia organizatoriai.

Tarpukario fotoateljė, tiesa, muzikinė, šeštadienį, Europai minint „Muziejų naktį“, iki vėlumos veiks Kauno miesto muziejaus M. ir K. Petrauskų skyriaus kiemelyje Žaliakalnyje. Šiame Kauno miesto muziejaus padalinyje bus galima apžiūrėti memorialinį K. Petrausko butą, interaktyvią ekspoziciją „Valstybės teatras.

Tautą burianti muzika“, edukacinę klasę su visais jai priklausančiais atributais bei joje esančią parodą „Lietuviškos operos ir jų kūrėjai. Nuo „Birutės“ iki „Dryžuotos operos“. O pailsėti kiekvienas galės neformalioje skyriaus „X erdvėje“.

ELTA primena, kad kasmet gegužę Tarptautinė muziejų taryba (ICOM) kviečia švęsti Tarptautinę muziejų dieną. Nuo 2005-ųjų rengiamoje „seseriškoje“ akcijoje „Muziejų naktis“ dalyvauja ir Lietuva.

„Muziejų nakties“ tikslas – pritraukti gausybę lankytojų į muziejus neįprastu laiku (naktį ar vakare) ir pakviesti juos į ekspozicijas pažiūrėti nauju žvilgsniu. Ši akcija apima 145 valstybes ir 35 000 muziejų. Šiemet Muziejų nakties proga pristatomas Kauno muziejų programas vienija tema „Muziejai kaip kultūros ašys: tradicijos ateitis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.