Dirigentei Mirgai Gražinytei sūnus svarbesnis už prestižines sales

Garsioji lietuvių dirigentė Mirga Gražinytė nusprendė dvejus metus rūpintis tik mažamete atžala ir darbu Anglijoje, o kitų viliojančių pasiūlymų atsisakyti.

 M.Gražinytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Gražinytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
M.Gražinytės atvaizdas puošia šio mėnesio muzikos žurnalo „Gramophone“ viršelį.
M.Gražinytės atvaizdas puošia šio mėnesio muzikos žurnalo „Gramophone“ viršelį.
 M.Gražinytė su sūneliu prieš koncertą Birmingame.<br> Asmeninio albumo  nuotr.
 M.Gražinytė su sūneliu prieš koncertą Birmingame.<br> Asmeninio albumo  nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Austė Radžiūnaitė

2019-05-20 20:44, atnaujinta 2019-05-20 23:36

32 metų lietuvės M.Gražinytės vadovaujamo Birmingamo simfoninio orkestro muzikantai jau įprato per repeticijas salės gale matyti dirigentės devynių mėnesių sūnelį Leonardą, prižiūrimą auklės arba Mirgos artimųjų. Jis – visada netoli savo mamos.

Dirigentė net pranešė žiniasklaidai nutraukianti dvejiems metams pasirodymus užsienyje, kad galėtų visą savo laiką skirti Leonardui ir Birmingamo orkestrui.

Neseniai ji atšaukė savo debiutą Londono karališkajame „Covent Garden“ operos teatre, kur turėjo kitą sezoną diriguoti Leošo Janačeko operą „Makropulo receptas“. Prieš tai atsisakė diriguoti Niujorko filharmonijos orkestrui.

„Šiais emancipacijos laikais įprasta manyti, kad motinystė gali nepakeisti moters gyvenimo. Aš manau, kad mes žengiame į naują fazę. Turime pripažinti, kad keičiasi viskas: mąstymas, kūnas, gyvenimas. To nepripažinti nesąžininga. Tęsti darbus taip greitai, kaip ketinau, man buvo sunkiau, nei tikėjausi“, – atviravo menininkė „Observer“.

Nepaisant visko, M.Gražinytė tebėra prikausčiusi muzikos pasaulio dėmesį. Jos atvaizdas puošia šį mėnesį įtakingo muzikos žurnalo „Gramophone“ viršelį. Mat vokiečių įrašų kompanija „Deutsche Grammophon“ ką tik išleido Mirgos su „Kremerata Baltica“ bei Birmingamo orkestrais ir smuikininku Gidonu Kremeriu įrašytą rusų kilmės lenkų kompozitoriaus Mieczyslawo Weinbergo (1919–1996) kūrinių albumą.

Šįmet minimas šio ilgus dešimtmečius ignoruoto tragiško likimo kompozitoriaus šimtmetis.

Albumas jau atsidūrė prancūzų televizijos kanalo „Mezzo“ topų viršūnėje. Tai – pirmasis M.Gražinytės bendradarbiavimo su „Deutsche Grammophon“ vaisius. Ji tapo pirmąja moterimi dirigente, pasirašiusia su šia muzikos leidybos gigante ilgalaikę sutartį.

„Deutsche Grammophon“ rengia leidybai ir antrąjį M.Gražinytės kompaktinį diską. Tai bus lietuvių kompozitorės Ramintos Šerkšnytės muzikos albumas, įrašytas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, Vilniaus savivaldybės choru „Jauna muzika“ ir G.Kremerio vadovaujamu kameriniu orkestru „Kremerata Baltica“.

Po pasaulį sklis R.Šerkšnytės kūriniai „De profundis“, „Vasarvidžio giesmė“, „Saulėlydžio ir aušros giesmės“.

Beje, Dortmundo koncertų salė Vokietijoje paskelbė, kad lietuvių dirigentė sutiko tapti jos ypatingąja menininke (Exklusivkünstlerin). Šias pareigas Mirga turėtų perimti nuo kito sezono iš savo garsaus kolegos latvio Andrio Nelsono. Tačiau gal ir šis sutikimas buvo skubotas? 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.