Gyva meilės istorija Paliesiaus dvare: kanadiečio ir lietuvės pora vienas kitą atrado per muziką

Agnė Radzevičiūtė su Dmitrijus susipažino Niujorke, jai studijuojant „Manhattan School of Music“. Jiedu atrado vienas kitą būtent per muziką. Nors koncertuoti kartu pradėjo palyginus neseniai, prieš metus, bendros muzikinės vertybės juos siejo nuo pat jų draugystės pradžios.

 Agnė Radzevičiūtė ir Dmitrijus Levkovičius.
 Agnė Radzevičiūtė ir Dmitrijus Levkovičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2019, 2:54 PM, atnaujinta May 20, 2019, 2:55 PM

Pianistų poros dažnai nutaria koncertuoti kartu. A. Radzevičiūtė tvirtina: „Groti kartu scenoje, jausti vienas kito palaikymą yra nepaprastai jautri, graži patirtis. Savo programas jau atlikome Kauno filharmonijoje, Klaipėdos koncertų salėje, o taip pat ir Kanadoje: Toronte, Baryje, ruošiamės koncertui Princo Edvardo saloje.“

Gegužės 24 dieną, penktadienį, 19 val. Paliesiaus dvare (Dvaro g. 7, Paliesiaus kaimas Mielagėnų seniūnija, Ignalinos rajonas) vyks Dmitrijaus Levkovičiaus (Ukraina/Kanada) ir Agnės Radzevičiūtės (Lietuva) fortepijono rečitalis. Dmitri Levkovich kartu su pianiste Agne Radzevičiūte atvyksta į Lietuvą vienam vieninteliam koncertui.

Šio koncerto ašis yra Dmitrijaus nauja solinė programa. Dmitrijus pirmą karta atliks 4 Šopeno balades, vienus publikos mylimiausių Šopeno kūrinių. A. Radzevičiūtė apie vakaro programą: „Tikiuosi, kad mūsų keturiomis rankomis atliekami kūriniai publikai taps maloniu atradimu. Tiek Šuberto „Lebenssturme“ („Gyvenimo audros“), tiek Mendelsono Andante et Allegro Brillante nėra itin dažnai atliekami kūriniai.

Tačiau Dmitrijui ir man šie kūriniai tapo vieni mėgstamiausių, reikalaujantys ypatingų garso spalvų, romantinio polėkio laisvės ir nepaprasto „susigrojimo““. Koncerte skambės užburiančios Chopino, Beethoveno, Mendellsohno, Schuberto, Liszto, Horowitzo, Cziffra‘os, Horowitzo, Aubero melodijos.

A. Radzevičiūtė pasidalino mintimis apie jaudinantį sugrįžimą gimtinėn: „Šis pasirodymas man bus pirmasis Paliesiaus dvare. Esu girdėjusi apie ypatingo grožio dvaro salę, puikią akustiką ir fortepijoną, intymią atmosferą, susidomėjusią publiką. Labai laukiu šios kelionės i Lietuvą. Paskutinį kartą lankėmės Lietuvoje su koncertais gruodį. Šiuo metu, neseniai persikrausčius į Torontą iš Niujorko, labai pasiilgstu šeimos ir gimtojo Vilniaus. Sugrįžti ir koncertuoti Lietuvoje visuomet išlieka jaudinančia patirtimi. Jaučiu daug atsakomybės tobulėti ir ypatingą padėką ir meilę tėvams, mokytojams ir draugams už neblėstantį palaikymą.“

Apie D.Levkovičių

„Širdimi išjaustos melodijos ir ryškios emocijų bangos“ (leidinys „Broad Street Review“). „Neeilinis meninis rafinuotumas“ (dienraščio „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ muzikos apžvalgininkas). „D.Levkovičius jaučia ir suvokia muziką kur kas geriau negu dauguma jaunų pianistų“ (žurnalas „American Record Guide“). Tokiais atsiliepimais apie kanadiečių pianistą Dmitri Levkovich mirga pasaulinių leidinių puslapiai.

Ukrainoje gimęs, Kanados ir Izraelio pilietybes turintis, bet Jungtinėse Valstijose gyvenantis pianistas ir kompozitorius D.Levkovičius (g. 1979) ne kartą buvo liaupsintas ir išgirtas kritikų. Pianizmo meistrystės jis mokėsi pas Sergejų Babajaną, o kompozicijos – Curtis muzikos institute Filadelfijoje. Jis yra laimėjęs 20 tarptautinių konkursų Vokietijoje, Kinijoje, Portugalijoje, Italijoje ir Jungtinėse Valstijose. Be to, jam net kelis kartus buvo skirtas publikos simpatijų prizas ir ypatingieji konkursų apdovanojimai, pavyzdžiui, už geriausią F. Šopeno kūrinių atlikimą.

Dmitrijus yra koncertavęs ne vienoje pasaulinio garso scenoje: Frankfurto Senojoje operoje, Berlyno filharmonijos didžiojoje salėje, Pekino nacionaliniame menų centre ir pan. Jam teko skambinti su Klivlando, Kinijos nacionaliniu, Dresdeno filharmonijos ir daugeliu kitų žymių orkestrų, kuriems dirigavo tokie dirigentai, kaip George Pehlivanianas, Markus Stenzas, Sebastianas Weigle, Valerijus Gergijevas ir kiti batutos meistrai. Už 2016 metais išleistą Sergejaus Rachmaninovo 24 preliudų įrašą Dmitrijus nusipelnė ne tik tarptautinio kritikų pripažinimo, bet ir „International Classical Music Award“ nominacijos.

Apie Agnę Radzevičiūtę

„Ypatingu jautrumu, įtaigumu išsiskirianti“ pianistė Agnė Radzevičiūtė džiugina klausytojus „nuoširdžia ir prasminga“ interpretacija – taip apie pianistės Agnės Radzevičiūtės pasirodymus atsiliepia leidinys „Septynios meno dienos“.

Agnė Radzevičiūtė debiutavo užsienyje jau dešimties metų, koncertinio turo metu Šveicarijoje. Nuo tada ji koncertavo Belgijoje, Izraelyje, JAV, Kanadoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Suomijoje, Vokietijoje. Pianistė atliko V. A. Mocarto, F. Šopeno fortepijoninius koncertus kartu su Lietuvos kameriniu, Kauno simfoniniu, Šv. Kristoforo kameriniu, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos, Chagrin Valley Studio (JAV) orkestrais, vadovaujamais garsių kompozitorių. „Už aktyvią koncertinę veiklą ir Lietuvos garsinimą užsienyje“, Agnė buvo apdovanota Lietuvos Prezidento, Švietimo ministerijos padėkomis.

Agnė Radzevičiūtė yra tuzino tarptautinių konkursų laureatė ir prizininkė, F. Šopeno tarptautinio konkurso jauniesiems pianistams Lenkijoje nugalėtoja, Niujorko tarptautinio konkurso finalistė, „Fontainebleau“ Festivalyje Prancūzijoje pelniusi „Prix de Piano“ apdovanojimą. Pianistė su pagyrimu baigė Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą. Nuo 2011 m. iki 2018 m. pianistė gyveno Niujorke, JAV, kur įgavo bakalauro ir magistro laipsnius Manhattan School of Music konservatorijoje, prof. Andre-Michel Schub klasėje. Agnė koncertavo ir atliko rečitalius prašmatniose Niujorko salėse, taip pat Lietuvos Ambasadoje Vašingtone. Nuo 2019 m. rudens Agnė tęs pianisto-menininko diplomo studijas „Glenn Gould School“ konservatorijoje Toronte, prof. John Perry klasėje.

Koncerto programa: https://paliesiausdvaras.lt/koncertai/dmitri-levkovich-fortepijonas/?fbclid=IwAR18HWr4edJO4bAYKm5g2HniN2xiDewj2EDpocvEvjDKQzc9qYFhL-rLJAQ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.