Profesorei Irenai Veisaitei įteiktas „Paribio žmogaus“ apdovanojimas

Seinuose vykusioje iškilmingoje ceremonijoje literatūrologei, teatrologei, Atviros Lietuvos fondo įkūrėjai profesorei Irenai Veisaitei įteiktas „Paribio žmogaus“ apdovanojimas. Tai vienas garbingiausių Lenkijos įvertinimų.

 I.Veisaitė.<br> LR archyvo nuotr.
 I.Veisaitė.<br> LR archyvo nuotr.
Laureatę pasveikino ir Lietuvos kultūros ministras M.Kvietkauskas.<br> Lietuvos kultūros ministerijos nuotr.
Laureatę pasveikino ir Lietuvos kultūros ministras M.Kvietkauskas.<br> Lietuvos kultūros ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 1, 2019, 4:06 PM

Šiuo titulu siekiama apdovanoti ir populiarinti šių dienų „tiltų statytojų“, kurie propaguoja paribio idėjas, laužo įsisenėjusius stereotipus, tiesia tiltus tarp įvairių tautų ir religijų, darbą.

Apdovanojimas prof. I. Veisaitei skirtas už paribio etoso praktikavimą, kūrybą ir gyvenimo poziciją. Atviros Lietuvos fondo kūrėja prof. I. Veisaitė savo gyvenimą paskyrė teatro kritikai, studentų ugdymui, pilietinės visuomenės kūrimui tiek nepriklausomoje Lietuvoje, tiek Vidurio ir Rytų Europoje. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę prof. I. Veisaitė inicijavo daugybę kultūros mainų projektų.

„Paribio žmogus, visų pirma, yra tarpininkas, mediumas, kuris geba atrasti kelią per labai pavojingas ribas ir vesti kitus paskui save į kitokią tikrovę. Irena Veisaitė sugebėjo su supratimu ir užuojauta kitam, sujungti pasaulį iki holokausto ir po holokausto, sujungti žydiškąją ir lietuviškąją tapatybę, sujungti tarpukario inteligentijos pasaulį ir šiuolaikinę tikrovę, ir atvesti tiek daug jaunų, šiuolaikinių žmonių į aukštąją kultūrą.

Norisi išreikšti begalinę padėką ir tikėtis, kad Irena, kaip mediume, ir toliau ves mus, kad pasaulis ir istorija nebebūtų baisus sapnas“, – sveikindamas laureatę kalbėjo kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Bene geriausiai laureatės intelektualinę biografiją atskleidžia prof. I. Veisaitės ir Aurimo Švedo knyga „Gyvenimas turėtų būti skaidrus“. Jos dramaturgija kuriama išryškinant labai stiprias, simbolines scenas, svarbias visai lietuvių istorinei atminčiai. Minėta knyga akcijoje „Metų knygos rinkimai 2018“ pripažinta geriausia publicistikos ir dokumentikos kategorijoje.

Renginyje taip pat atidaryta prof. I.Veisaitei skirta paroda, pristatyta Beatos Kalębos į lenkų kalbą išversta ir leidyklos „Pogranicze“ išleista jau minėta knyga „Gyvenimas turėtų būti skaidrus“.

Tarp ryškiausių prof. I. Veisaitės apdovanojimų – Tolerancijos žmogaus titulas, Barboros Radvilaitės medalis, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžius, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“, Veimare teikiamas Goethe‘s instituto apdovanojimas – Goethe’s medalis, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didysis kryžius.

„Paribio žmogaus“ apdovanojimą įsteigė Seinuose įsikūręs Tautų, kultūrų ir menų fondas „Paribiai“. Šį titulą yra pelnę lenkų poetas Jerzy Ficowski, lietuvių poetas, eseistas Tomas Venclova, estų kompozitorius Arvo Pärt, ukrainiečių eseistas, istorikas ir publicistas Bohdan Osadčiuk ir italų rašytojas Claudio Magris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.