Pažaislio muzikos festivalis kvies pažinti Europos Sąjungos šalių kultūrą

Tūkstančiai žiūrovų penktadienio vakarą suplaukė į Pažaislio vienuolyno didįjį kiemą, kur koncertu „Odė džiaugsmui“,  skirtu Kauno valstybinio choro 50-mečiui, prasidėjo 24-asis Pažaislio muzikos festivalis.

 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2019, 9:51 AM

Beveik dvi valandas gražiausiomis operų arijomis, ansambliais ir chorais publiką svaiginęs koncertas baigėsi didingais Liudwigo van Beethoveno XI simfonijos finalo akordais. Prieš koncertą festivalį bei jo gerbėjus pasveikino ir išrinktasis Prezidentas Gitanas Nausėda.

„Aš manau, kad kultūra yra tas bendras vardiklis, kuris pakelia mūsų dvasią, yra tai, ką žmonija, ką mes paliekame po savęs. Tai niekada neišdils. Malonu matyti, kad mūsų žmonės mielai lankosi kultūros renginiuose, klausosi tikrai vertingų muzikinių kūrinių. Ir aš tikiuosi, kad jų bus vis daugiau ir daugiau.

„Odė džiaugsmui“ tegul tampa džiaugsmu Lietuva, jos pasiekimais. Aš manau, kad Lietuva yra labai teisingame kelyje. Reikia tik dar trupučio pastangų , dar šiek tiek daugiau kultūros bei pagarbos vienas kitam, ir mes nuversime kalnus“ – kalbėjo G. Nausėda, dar pamaloninęs kauniečius žinia, jog šalies viduje pirmajam vizitui jis pasirinko būtent Kauną.

„Pradedamąjį festivalio koncertą pavadinome „Ode džiaugsmui“ - kaip Beethoveno IX simfonijos finalą pagal Friedricho Schillerio tekstą. Šis kūrinys kviečia: būkime broliai, susijunkime milijonai ir siekime, kad pasaulis būtų gražus. O kas dar, jei ne muzika, gali padaryti pasaulį gražesnį? Skleiskime džiaugsmą, švęskime džiaugsmą kartu su Pažaislio muzikos festivaliu“, – kvietė Kauno valstybinio choro meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis.

Kartu su jubiliejų švenčiančiu Kauno valstybiniu choru Pažaislio muzikos festivalio pradedamajame koncerte klausytojai išgirdo Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą, taip pat šį pavasarį garsiojoje Niujorko „Metropolitan Opera“ scenoje oficialiai debiutavusį tenorą Vaidą Vyšniauską (Kristian Benedikt), po ilgos pertraukos į gimtąjį miestą dainuoti sugrįžusį sopraną Vidą Miknevičiūtę, mecosopraną Jovitą Vaškevičiūtę bei bosą Liudą Norvaišą. O šioms gausioms atlikėjų pajėgoms dirigavo maestro P. Bingelis.

Koncerto metu iš pradžių lyg ir nedrąsiai lynojo, paskui įsilijo vis smarkiau, tad virš klausytojų galvų iškilo skėčių jūra. Nors jie šiek tiek trukdė publikai ploti, tačiau šūksniai „bravo“ po atliktų muzikos kūrinių vienuolyno kieme griaudėjo ilgokai.

„Džiaugsmą švęsti pasiryžęs Pažaislio muzikos festivalis šią vasarą klausytojus pakvies į 41 koncertą, iš kurių net 11 bus nemokami. Beethoveno IX simfonijos finalas pradedamajam koncertui buvo pasirinktas ne atsitiktinai. Šis kūrinys yra oficialus Europos Sąjungos himnas, o kaip tik šiais metais minime 15 metų sukaktį nuo didžiausios ES plėtros, kada ir Lietuva tapo šios sąjungos nare.

24-ojo Pažaislio muzikos festivalio devizas – pažink! Todėl visą vasarą klausytojus kviesime pažinti įvairių Europos Sąjungos šalių muziką ir kultūrą. Šių metų festivalio programoje pirmą kartą nuskambės visų 28 ES šalių muzika.

Artimiausias susitikimas – birželio 7-osios vakarą Kauno filharmonijos salėje. Čia išskirtinį projektą publikai pristatys pianistas iš Lenkijos Wojciechas Waleczekas, kuris atliks kiekvienos iš Europos Sąjungos šalių žinomiausių autorių muzikos kūrinius“, – pasakojo Pažaislio muzikos festivalio direktorė Giedrė Mikaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.