Vilties motinos poezija atgims G. Januševičiaus fortepijono klavišuose

Groti fortepijonu Gintaras Januševičius pradėjo ketverių metų, o pripažinimo sukaukė būdamas 16-kos laimėdamas respublikinius Balio Dvariono ir Johanno Sebastiano Bacho konkursus. Vėliau, 2004-aisiais metais, jis tapo jauniausiu Tarptautinio Monrealio konkurso finalininku. Konkurse paskambintus S. Rachmaninovo Etiudus-paveikslus Op. 39 gyrė tokie fortepijono meistrai kaip Jean-Philippe Collard, Kum-Sing Lee, Michel Dalberto, Benedetto Lupo. Etiudų-Paveikslų įrašas netruko apkeliauti viso pasaulio radijo stotis.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2019, 4:30 PM, atnaujinta Jul 10, 2019, 4:35 PM

Liepos 14 dieną, sekmadienį, 14 val. Paliesiaus dvare (Dvaro g. 7, Paliesiaus kaimas Mielagėnų seniūnija, Ignalinos rajonas) vyks G. Januševičiaus poezijos ir muzikos sintezė. Koncerte skambėsiančios programos įkvėpėjas – 1883-aisias metais poetės Emmos Lazarus sukurtas sonetas „Naujasis Kolosas“ („The new Colossus“). Sonetas dedikuotas Laisvės saloje prie Niujorko naujai iškilusiai Laisvės Statulai (statytai 1876–1884 metais). Tuomet E. Lazarus Laisvės Statulą pavaizdavo kaip vilties motiną, kviečiančią visus vargšus, alkanus ir pavargusius savo naujųjų namų ieškoti už jos fakelo apšviestų auksinių vartų. Eilės buvo iškaldintos ant statulos pjedestalo ir tapo savotišku emigracijos ir vilties himnu be melodijos.

Tačiau G. Januševičius programoje „Naujasis kolosas“ šį tekstą nuspalvins kompozitorių C. Debussy, G. Gershwino, A. Chasinso, S. Rachmaninovo, V. Horowitzo, L. Bernsteino, A. Hribaro, F. Glasso muzika bei papildys įdomiausiomis 1880–1930 metų emigracijos į JAV istorijomis. G. Januševičius yra prisipažinęs: „Įsimylėjau Niujorką seniai, ir kaskart jame viešėdamas pasisemiu geros energijos keliems mėnesiams į priekį. Aistringai studijuoju miesto istoriją, daugelį jo gatvių žinau mintinai.“

Iškalbinga geografija

Po sėkmės Tarptautinio Monrealio konkurso pasipylė kvietimai pasirodyti legendinėje Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos Didžiojoje salėje, Barselonos Palau de la Musica Catalana, Würzburgo Rezidencijoje, Monrealio Wilfrido Pelletier salėje, Madrido Auditorijoje, Šenženio koncertų salėje, Paryžiaus Salle Cortot, Berlyno Kapituliacijos salėje ir t.t.

Atlikėjas koncertavo daugiau nei su 30-čia orkestrų, solines bei kamerines programas pristatė daugelyje Lietuvos ir Vokietijos miestų, o taip pat Niujorke, Vašingtone, Hamamacu, Rio de Žaneire, Berlyne, Prahoje, Šendžene, Londone, Paryžiuje, Madride, Romoje, Vienoje, Barselonoje, Stokholme, Tel Avive, Varšuvoje, Budapešte, Dubline, Ciuriche ir t.t.

Maestro bendradarbiauja su kompozitoriais Jörg Widmann, Viktorija Poleva, Octavio Vazquez, Derek Woods, Ashley Hribar.

2017 metais Gintaras Januševičius Klaipėdoje įkūrė vasaros fortepijono akademiją „Klaipėda Piano Masters“, savo muzikinėmis idėjomis bei paskaitų įvairiapusiškumu analogų neturinčią visame pasaulyje.

Autorinis braižas

G. Januševičius dažniausiai atlieka kompozitorių romantikų kūrinius. Didžiąją jo repertuaro dalį sudaro Sergejaus Rachmaninovo, Modesto Musorgkio ir kt. fortepijoniniai opusai. Taip pat jis garsėja savo Frederiko Chopino, Ferenco Listo ir Johaneso Brahmso kūrinių interpretacijomis. Savo mene G. Januševičius stengiasi derinti geriausias klasikinės muzikos tradicijas ir šiuolaikinio gyvenimo atributus, kuriais žavisi, nes tik taip sakosi galįs pastoviai būti įsimylėjęs savo profesiją.

Svarbi pianisto repertuaro dalis tenka lietuvių kompozitorių kūrybai. Tradiciškai konkursų laureatų koncertuose, Gintaras, pagerbdamas savo šalį, skambindavo Čiurlionį. Jo rečitalių programose taip pat galima išgirsti Juliaus Andrejevo, Balio Dvariono, Nailios Galiamovos, Rimvydo Žigaičio bei Vytauto Bacevičiaus opusų.

Nuo 2012 metų pianistas kuria temines programas, kurias rodo savo kasmetiniuose turuose po pasaulį.

Daugiau informacijos apie atlikėją: https://www.janusevicius.com/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.