Parodoje Kuršių nerijos istorijos muziejuje – ir pirmosios asmenukės

XIX–XX a. sandūroje tapytojų rojaus vardu gyvavusios Nidos menininkų kolonijos palikimas dailės mėgėjus bei tyrinėtojus domina ir šiandien. Liepos 14 d. Kuršių nerijos istorijos muziejuje Nidoje atidaroma paroda kolonijos temą gvildens nauju kampu – per čia kūrusių moterų istoriją. Ši paroda – XXIII Thomo Manno festivalio meno programos dalis.

H.Michelau paveikslas.
H.Michelau paveikslas.
 A.Michelau paveikslas.
 A.Michelau paveikslas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-07-13 11:51

Iki 1945 m., kai beveik šimtmetį siekusią Nidos meno kolonijos istoriją nutraukė Antrasis pasaulinis karas, čia, nuošaliame žvejų kaimelyje, kūrė per 200 dailininkų, pusė jų buvo kilę iš Rytprūsių, skaičiuoja menotyrininkė Kristina Jokubavičienė. Pirmiausia Nidą atrado rašytojai, vėliau prisidėjo dailininkai. Ypač aktyvūs buvo Karaliaučiaus meno akademijos profesoriai ir jų mokiniai.

Viena iš jų buvo ir dailininkė bei grafikė Anna Michelau (1872–1931), Nidoje praleidusi didžiąją dalį savo ankstyvųjų kūrybos metų. Anna studijas pradėjo Berlyne, o tęsė Karaliaučiaus dailės akademijoje. Jos jaunesnioji sesuo taip pat buvo meniškos prigimties: Helene Michelau (1880–1967) mokėsi Fotografijos mokykloje Berlyne, vėliau Rostoke buvo įkūrusi meninės ir mokslinės fotografijos ateljė.

1913 m. seserų gyvenimo centru tapo Karaliaučius. Emancipuotos kūrėjos įsikūrė gražiajame Amalienau vilų priemiestyje, beje, išlikusiame iki šių dienų Karaliaučiaus centriniame rajone. Name, kuriame apsigyveno menininkės, jau veikė jų kaimynės tapytojos ir dailės dirbinių kūrėjos Gertrud Windelband dirbtuvės. Šios tapo vienu iš Karaliaučiaus meno gyvenimo centru ir ypač išsiskyrė kaip moterų bei menininkių sambūrio vieta. Seserys Michelau aktyviai dalyvavo to meto meno gyvenime ir keliavo po visą Vokietiją. Tačiau Rytprūsiai visada išliko jų menine tėvyne.

Tyrinėti seserų Michelau kūrybinį likimą šiomis dienomis ėmėsi Liubeke (Vokietija) gyvenanti tolima jų giminaitė Lore Drath, kuri surinko medžiagą parodai. Joje bus eksponuojami seserų paveikslai ir fotografijos darbai, istoriniai dokumentai, leisiantys susidaryti savo įspūdį apie menininkių gyvenimo bei kūrybos realijas.

Apmaudu, kad dauguma A.Michelau aliejinės tapybos kūrinių nėra išlikę iki šių dienų. Parodoje bus galima pamatyti jos akvarelių. O štai H.Michelau kurtos fotografijos šiandien atrodo stebėtinai aktualios, nes pozavimu ir kompozicija labai primena šių dienų asmenukes. Parodos eksponatai lyg mozaika surinkti iš privačių kolekcijų, didžioji dalis atkeliauja iš Vokietijos, o akvarelę „Kurėnas Nidoje“ parodai paskolino Klaipėdos meno kolekcininkas Aleksandras Popovas.

Liepos 13–20 d. XXIII Th. Manno festialio metu Nidoje iš viso laukia apie 30 muzikos, meno, kino bei žodžio prorgramos renginių. Visi renginiai vyksta lietuvių ir vokiečių kalbomis. 

Parodos apie Nidos menininkų koloniją atidarymas. Liepos 14 d. 18 val. Kuršių nerijos istorijos muziejus Nidoje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.