Ventspiliyje atidaroma nauja koncertų salė „Latvija“, laukiami ir lietuviai

Liepos 25 d. Ventspilyje bus atidaryta nauja kultūros, meno ir švietimo erdvė – koncertų salė „Latvija“. Ji po vienu stogu sujungs Valstybinę Ventspilio muzikos vidurinę mokyklą ir akustinę koncertų salę, kuri per savo pirmąjį sezoną lankytojams siūlo plačią muzikinių renginių programą.

Liepos 25 d. Ventspilyje bus atidaryta nauja kultūros, meno ir švietimo erdvė – koncertų salė „Latvija“.<br>Rengėjų nuotr.
Liepos 25 d. Ventspilyje bus atidaryta nauja kultūros, meno ir švietimo erdvė – koncertų salė „Latvija“.<br>Rengėjų nuotr.
Liepos 25 d. Ventspilyje bus atidaryta nauja kultūros, meno ir švietimo erdvė – koncertų salė „Latvija“.<br>Rengėjų nuotr.
Liepos 25 d. Ventspilyje bus atidaryta nauja kultūros, meno ir švietimo erdvė – koncertų salė „Latvija“.<br>Rengėjų nuotr.
Liepos 25 d. Ventspilyje bus atidaryta nauja kultūros, meno ir švietimo erdvė – koncertų salė „Latvija“.<br>Rengėjų nuotr.
Liepos 25 d. Ventspilyje bus atidaryta nauja kultūros, meno ir švietimo erdvė – koncertų salė „Latvija“.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 16, 2019, 2:07 PM, atnaujinta Jul 16, 2019, 2:12 PM

Koncertų salės meno vadovas Miks Magone pabrėžia: „Prisijungti prie Latvijos regioninių koncertų salių būrio, be jokios abejonės, yra iššūkis, turint omenyje, kad kitos trys Cėsyse, Rėzeknėje ir Liepojoje jau aktyviai veikia ir jau keleri metai yra visuomenės vertinamos. Nors pradžioje naujoji koncertų salė buvo planuota kaip regioninės reikšmės kultūros centras, ne paslaptis, kad norime pritraukti visos Latvijos bei užsienio, taip pat ir Lietuvos, publikos dėmesį. 

Koncertų salė „Latvija“ jau nuo pirmos dienos lankytojams siūlys tiek profesionalių Latvijos muzikantų bei kolektyvų koncertus, tiek išskirtinius užsienio menininkų pasirodymus. Pagrindinis koncertinių programų akcentas, žinoma, bus profesionali akademinė muzika – gerbdami tradicijas ir nesenstančias vertybes, kreipsime dėmesį nesenai praeičiai, arba XX ir XXI amžiuje sukurtoms kultūrinėms vertybėms, taip pat žvelgsime į ateitį.“ Miks Magone atskleidžia, kad programoje svarbi vieta skirta ir įvairiems tarpžanriniams meniniams įvykiams, pasienio bendradarbiavimo projektams bei šviečiamiesiems renginiams. 

Didžiojoje salėje bus koncertinės salės pasididžiavimas – du pasauliniu lygiu unikalūs instrumentai. Pirmasis iš jų yra rankiniai akustiniai koncertiniai vargonai, pagaminti įmonėje „Johannes Klais Orgelbau GmbH & Co. KG“, Vokietijoje. Antrasis yra šiuo metu pasaulyje didžiausias koncertinis fortepijonas, pagamintas latvių kilmės fortepijonų meistro David Klavins įmonėje „Klavins Piano Manufaktura Kft“ Vengrijoje. 

Mažoji salė suprojektuota vad. „black box“ principu, dėl kurio salę galima pritaikyti skirtingų žanrų bei formatų renginiams. Vartai iš salės į šalia esančią Didžiąją aikštę (Lielais laukums) suformuoja iš jos tarytum amfiteatrą, kai publika yra pastato išorėje.

Pastate yra įdiegta 13 skirtingų energinį efektyvumą didinančių technologijų, kurių veikimas užtikrinamas tiek tvaria statyba, tiek aplinkai nekenksmingų ilgaamžių medžiagų naudojimu. Koncertų salės projekto autorius yra vokiečių architekto David Cook biuras „Haascookzemmrich Studio 2050“.

Su koncertų salės „Latvija“ unikaliu pasiūlymu bus galima susipažinti jau kitą savaitę po atidarymo, nes Ventspilyje laukiama trijų, labai ypatingų muzikinių renginių.

Rugpjūčio 1 d. pirmą kartą Latvijoje skambės garsusis amerikiečių kompozitoriaus Steve Reich kūrinys „Six Pianos“, atliekamas šešių pianistų. „Six Pianos“ yra muzikinis kūrinys šešiems fortepijonams, skambinant vienas su kitu susipinančius, iš pažiūros paprastus motyvus ir variacijas. 

Vyksta augimas, tačiau tokiu įtraukiančiu ir hipnotizuojančiu būdu, kad, skambant paskutiniams muzikinio kūrinio akordams, tampa aišku – viskas yra kitaip, bet nepasikeitė niekas. Koncerte gros šeši žymūs pianistai ir kompozitoriai: Gregor Schwellenbach, John Kammler Farh, Erol Sarp, Daniel Brandt, Paul Frick ir Kai Schumacher. Nuskambėjus S. Reich kūriniui, muzikai skambins ir daugybę savo autorinių darbų įvairiomis fortepijonų kombinacijomis. 

Dieną vėliau, rugpjūčio 2-ąją, audiovizualinį pasirodymą surengs žymus islandų kompozitorius ir elektroninės muzikos menininkas Valgeir Sigur?sson, kartu su britų smuikininku Daniel Pioro. Valgeir Sigur?sson yra vienas žymiausių savo kartos islandų kompozitorių, savo kūryboje maišantis klasikinės šiuolaikinės muzikos kompozicijas su ezoteriška elektronine muzika, klausytojui dažniausiai neleisdamas atskirti vieną nuo kitos. Pasirodymo koncertų salės „Latvija“ scenoje Valgeir Sigur?sson į pagalbą pasikvies britų smuikininką Daniel Pioro.

Sekmadienį, rugpjūčio 4 d., solo koncertą David Klavins sukurtu įspūdingu instrumentu „470i“ pasiūlys ukrainiečių kilmės nenutrūkstamos fortepijono muzikos meistras ir pionierius Lubomyr Melnyk. Su stebėtinu užsidegimu ir atkaklumu, kartais besiribojančiu su apsėdimu, jau nuo 1968 metų Lubomyr Melnyk gina ir atstovauja savo fortepijoninei muzikai, kurios srovė, rodos, niekada nesustoja ir nenutrūksta. Vienodai daug dėmesio skirdamas tiek instrumento skambesiui, tiek garsų sąskambiams bei melodingumui, virtuoziška skambinimo technika jis geba išgauti tokius virštonius, kurie tarpusavyje susiduria ir retkarčiais net sukuria naujų melodijų. Tokiu būdu pirminė kompozicija pasikeičia neatpažįstamai.

Netrukus repertuare planuojami ir kiti renginiai:

2019 09 21 Technokamertrio „Daniel Brandt & Eternal Something“ iš Vokietijos rengiant šiuolaikinės autorinės muzikos ciklą „Ma“

2019 09 28 Irano kilmės švedų pianistės Shida Shahabi koncertas D. Kļavins fortepijonu „470i“

2019 09 29 Henrik Gorecki Trečiosios simfonijos interpretacija, atliekama amerikiečių saksofonisto Colin Stetson su ansambliu

2019 10 11 Andrejs Osokins (fortepijonas), Kristīne Balanas (smuikas) ir Margarita Balanas (violončelė) koncerte „Kino muzika“

2019 11 03 Kanadiečių dainų kompozitoriaus Spencer Krug aka „Moonface“ koncertas

2019 11 8–10 „Ecstatic Music Festival Ventspils“

2019 12 07 Terry Riley ir Gyan Riley koncertas

2019 12 13 Britų vargonininko Wayne Marshall solo koncertas

2019 12 14 Britų violončelininko Oliver Coates koncertas rengiant šiuolaikinės autorinės muzikos ciklą „Ma“

Bilietus į koncertų salę „Latvija“ planuojamus renginius galima įsigyti www.bilesuparadize.lv. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.