Žiūrėti filmus lauke kvies ir ryškios žvaigždės

„Kinas po žvaigždėmis“ rugpjūčio mėnesį grįžta į Vilnių. Antrus metus iš eilės Katedros aikštėje renginį atidarys lietuviškos klasikos kino kūrinys.

Festivalį atidarys klasika jau tapęs A.Žebriūno filmas „Riešutų duona“.
Festivalį atidarys klasika jau tapęs A.Žebriūno filmas „Riešutų duona“.
A.Balžekienė: „Rugpjūtį pasirinkome todėl, kad vakarai pamažu ilgėja, o žmonės po truputį sugrįžta į miestą.“
A.Balžekienė: „Rugpjūtį pasirinkome todėl, kad vakarai pamažu ilgėja, o žmonės po truputį sugrįžta į miestą.“
Daugiau nuotraukų (2)

Ieva Šukytė

Jul 28, 2019, 12:10 AM, atnaujinta Jul 28, 2019, 12:33 AM

Rugpjūčio 5–rugsėjo 6 d. vyksiantis renginys „Kinas po žvaigždėmis“ sostinės gyventojams ir lankytojams pasiūlys žiūrovų pamėgtus ir į kino teatrus tik atkeliaujančius Lietuvos ir užsienio šalių filmus.

Šiemet festivalį Katedros aikštėje atidarys Arūno Žebriūno filmas „Riešutų duona“, kurį neseniai restauravo Lietuvos kino centras.

Apie tai, ko galime tikėtis šių metų „Kine po žvaigždėmis“, pasikalbėjome su kino teatro „Pasaka“ direktore ir šventės rengėja Andre Balžekiene.

– Praėjusiais metais „Kiną po žvaigždėmis“ atidarė Raimundo Banionio filmas „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“. Šiemet renginį atidarys kitas Lietuvos kino klasikos kūrinys.

Kas lėmė tokį pasirinkimą?

– Nebuvo sunku apsispręsti. A.Žebriūno „Riešutų duona“ – vienas labiausiai žiūrovų mėgstamų lietuviškų filmų. Jame yra visko – pirmosios meilės skonio, gražios lietuviškos gamtos, dramos, ironijos ir satyros elementų, įspūdingos muzikos.

Andriaus Šato ir Liukos Kaminskaitės meilės istorija – tarsi lietuviškųjų Romeo ir Džuljetos. Jie vienas kitą myli, tačiau negali būti kartu dėl susipykusių šeimų. Tai nesenstanti klasika, kurioje narpliojamos temos aktualios ir po keturių dešimtmečių.

– Šiemet atidarymo filmą rodysite ne tik Katedros aikštėje, bet ir kituose Lietuvos miestuose, internete. Kodėl?

– Kai prieš dešimtmetį kilo mintis rengti vasariškas kino peržiūras po atviru dangumi, net nesvajojome, kad galėtume surengti seansą pačioje sostinės širdyje.

Praėjusiais metais įvykęs filmo „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ seansas į Katedros aikštę sutraukė per keturis tūkstančius lietuviško kino pasiilgusių žiūrovų.

Matome, kad klasika yra mėgstama, žiūrovai šių filmų pasiilgę. O žiūrėti gerą kiną po žvaigždėmis – nuostabi patirtis. Labai norėjosi pasidalinti šiuo džiaugsmu su kuo didesniu būriu žmonių.

– Antrus metus iš eilės „Kinas po žvaigždėmis“ vyksta rugpjūčio mėnesį. Ankstesniais metais kinas po atviru dangumi buvo rodomas beveik visą vasaros sezoną. Kas paskatino keisti renginio laiką?

– Praėjusiais metais nusprendėme rengti mažiau seansų, bet turėti labiau išgrynintą programą.

O rugpjūtį pasirinkome todėl, kad šį mėnesį pačios ryškiausios žvaigždės, vakarai pamažu ilgėja, o žmonės po truputį sugrįžta į miestą ir ieško kokybiško laisvalaikio.

– „Kino po žvaigždėmis“ metu sulaukiame ir išankstinių premjerų. Sulauksime jų šiais metais?

– „Kino po žvaigždėmis“ žiūrovai vieni pirmųjų galės išvysti jautriai ir šiltai įvaikinimo problematiką nagrinėjantį Ernesto Jankausko filmą „Čia buvo Saša“.

Į saulėtą Toskaną pakvies keliauti stilinga ir intelektuali drama „Saldi dienos pabaiga“, kurioje įsimintinus vaidmenis kuria lenkų aktorės Krystyna Janda ir Kasia Smutniak.

Prancūziško kino gerbėjų laukia visame pasaulyje kultine tapusios komedijos „(Ne)tikros prancūziškos vestuvės tęsinys“.

Šiuolaikiniam menui neabejingi žiūrovai išvys režisierės Heather Lenz dokumentinį filmą apie garsiausią Japonijos menininkę Yayoi Kusamą.

– Kasmet renginyje rodomi žiūrovų pamėgti ir tik kino teatruose pasirodantys filmai. Kaip atsirenkate, kokius filmus rodysite?

– Kai kurie filmai, atrodo, yra tiesiog sukurti žiūrėjimui po atviru dangumi. Dalies filmų žiūrovai nespėja išvysti kino ekranuose, kitus labai norisi pakartoti.

Dažniausiai pasirenkame filmus, kurie buvo labiausiai mėgstami viso kino sezono metu. Šiemet tokiais filmais tapo lankomumo rekordus pagerinusi „Bohemijos rapsodija“, muzikali ir romantiška Bradley Cooperio režisuota drama „Taip gimė žvaigždė“, elegantiškas ir subtilus Pawelo Pawlikowskio „Šaltasis karas“, šmaikšti prancūziška komedija „Mūsų pirmosios atostogos“, jaudinanti dokumentika apie dramatišką dainininkės Whitney Houston likimą „Whitney“.

– „Kine po žvaigždėmis“ rodėte ir pasaulinio kino klasikos filmus – Federico Fellini „Saldus gyvenimas“, Alfredo Hitchcocko „Pagauti vagį“. Kokių kino klasikos filmų sulauksime rugpjūtį?

– Visada nuostabu matyti pilną kiemą žiūrovų, susirinkusių į kino klasikos seansą.

Vieniems tai tampa proga susipažinti su dar neatrastu kino lobynu, kitiems – dideliame ekrane pamatyti mėgstamą filmą.

Šiais metais turėsime net keturis išskirtinius seansus. Žiūrovų laukia kultinis Steveno Spielbergo filmas „Nasrai“, įtampa nenusileidžiantis legendinėms A.Hitchcocko juostoms.

Muzikinių filmų gerbėjai galės šokti ir linguoti pagal vieno populiariausių Amerikos filmų „Briliantinas“ melodijas.

Seansas, į kurį verta ateiti su visa šeima, – Charlie Chaplino filmas „Modernūs laikai“. Na, o prisiekusiems kino gurmanams parengėme ypatingą desertą – Alaino Resnais debiutinę ilgo metražo juostą, laikomą bene svarbiausiu Naujosios prancūzų bangos darbu, – „Hirošima, mano meile“.

– Ar vylėtės, kad „Kinas po žvaigždėmis“ taps tokiu laukiamu renginiu tarp Vilniaus gyventojų?

– Iš tiesų pastebėjome didesnį susidomėjimą kino renginiais po atviru dangumi visoje Lietuvoje, dažnai sulaukiame prašymų padėti surengti seansus kituose miestuose.

Tai labai nestebina, nes žiūrėti kiną po žvaigždėmis gera.

Tokie seansai vyksta visuose didžiuosiuose Europos miestuose. Tad ir mes pradėjome rengti seansus Vilniuje.

Per visus veiklos metus „Kinas po žvaigždėmis“ keitėsi ir augo, iš bohemiško Šiuolaikinio meno centro kiemelio persikėlėme į elegantišką Valdovų rūmų kiemą.

Smagu, kad į šiuos seansus susirenka vis daugiau žiūrovų, kad programa kiekvienais metais yra išties ypatinga, neapsiribojame vien šių laikų hitais.

„Kinas po žvaigždėmis“, kaip ir visi kino teatro „Pasaka“ projektai, atsirado iš noro žiūrovams suteikti kuo įsimintinesnę kino patirtį. Labai džiugu, kad šie seansai prilygsta gražiausiems tokio tipo renginiams kitose šalyse, yra laukiami ir jau tapo neatsiejama vasarinio Vilniaus veido dalimi.

„Kinas po žvaigždėmis“ vyks rugpjūčio 5–rugsėjo 6 d. Valdovų rūmų kieme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.