Pakruojo dvare skamba reti švenčių pasilinksminimo vargonai

Pakruojo dvare vykstančiame gėlių festivalyje dažno lankytojo akį ir ausį šiandien patraukia margaspalvė karuselė ir šalia jai gyvybingumo suteikiantis dar nematytas lietuviškoje šventėje akcentas – skambantys senoviniai gatvės arba mugės vargonai.

 Laimos Beržinytės Gulbinienės nuotr.
 Laimos Beržinytės Gulbinienės nuotr.
 Laimos Beržinytės Gulbinienės nuotr.
 Laimos Beržinytės Gulbinienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-08-20 15:30, atnaujinta 2019-08-20 15:49

Dešimtmečius skaičiuojantys „Dean Organ Builders“ pagaminti mugės vargonai, kokius šiuo metu galima išvysti ir išgirsti dvare, buvo išrasti XVIII amžiaus pabaigoje. Šie beklavišiai, be žmogaus rankų veikiantys vargonai, prieš kelis šimtus metų buvo sukurti tam, kad miesto šventėse, mugėse pakeistų gyvai grojančius muzikantus.

Puošnus, masyvus ir mechaniškai grojantis laikmečio populiariausias melodijas instrumentas itin dažnai būdavo statomas atrakcionų parkuose šalia karuselių – būtent tokią vietą vargonai šiandien rado ir dvare.

Iš tolo sklindanti garsi nekasdienė senovinė muzika pritraukia paklausyti ne vieną, o išvydus šios muzikos šaltinį sunku atitraukti ir akis: spalvingi ir įmantrūs fasado raižiniai, judančios dailios figūrėlės ir dekoracijos drauge su įsivaizduojamu orkestru sukuria išties įspūdingą reginį.

Tai – tarsi maža teatro scena, kurią šiandien retai išvysime – dėl savo sudėtingumo ir daug kaštų reikalaujančios priežiūros tokie vargonai šventėse tapo retenybe.

Šis mugės vargonų koncertas – ne vienintelis išskirtinis reginys gėlių festivalio lankytojams. Čia jie kviečiami iki pat rudens vidurio grožėtis daugiau kaip 20 menininkų ir floristų iš visos Lietuvos kurtomis kompozicijomis, kilimais ir skulptūromis, kurioms buvo panaudota net 150 gyvų gėlių rūšių, o bendrai galima išvysti apie 1 milijoną pražydusių žiedų. Taip pat vyksta W.Shakespeare'o ir XIX a. dvaro gyvenimo įkvėptos programos, pasirodymai.

Pakruojo dvaras – ne tik didžiausia Lietuvoje išlikusi dvaro sodyba, tačiau ir viena iš 18 patraukliausių kultūrinio turizmo vietovių Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.