76-asis Venecijos kino festivalis prasideda neramiai

Venecijos Lido saloje trečiadienį atidaromas seniausias tarptautinis kinematografijos renginys – 76-asis Venecijos kino festivalis. Tačiau 11 dienų truksiantis festivalis prasideda neramiai: netyla pasipiktinimas kontroversiškų režisierių įtraukimu į konkursinę programą ir moterų kino kūrėjų stygiumi joje.

 Venecija laukia kino festivalio.<br> Scanpix/AFP nuotr.
 Venecija laukia kino festivalio.<br> Scanpix/AFP nuotr.
 Prasideda Venecijos kino festivalis.<br> Scanpix/AFP nuotr.
 Prasideda Venecijos kino festivalis.<br> Scanpix/AFP nuotr.
 Bradas Pittas į Venecijos kino festivalį atvyko su vandens taksi<br> Scanpix/AFP nuotr.
 Bradas Pittas į Venecijos kino festivalį atvyko su vandens taksi<br> Scanpix/AFP nuotr.
 Į Veneciją atvyko prancūzų aktorė Juliette Binoche.<br> Scanpix/AFP nuotr.
 Į Veneciją atvyko prancūzų aktorė Juliette Binoche.<br> Scanpix/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

BNS, AFP, „Interfax“ ir lrytas.lt inf.

2019-08-28 19:06, atnaujinta 2019-08-29 09:29

Šiemet festivalį atidarys japonų režisieriaus veterano Hirokadzu Koreedos drama „Tiesa“ (La Verite), kuriame suvaidino prancūzų aktorės Catherine Deneuve ir Juliette Binoche.

Praėjusiais metais Kanų kino festivalyje už širdį veriantį filmą „Vagiliautojai“ (Shoplifters) Auksinės palmės šakelę gavusio režisieriaus naujoji juosta šiemet varžysis dėl pagrindinio Venecijos kino festivalio prizo – Auksinio liūto.

Filme „Tiesa“ pasakojama apie pagyvenusią prancūzų aktorę Katrin, kurią suvaidino C.Deneuve, iki šiol turinčią gausybę gerbėjų. Kai ji išleidžia savo memuarus, jos dukra Lumir, kurios vaidmenį sukūrė J.Binoche, grįžta su vaiku ir vyru, kurį suvaidino Ethanas Hawke'as, iš Niujorko į Paryžių. Motinos ir dukters susitikimas netrukus perauga į konfrontaciją.

Kritika dėl R.Polanskio ir N.Parkerio

Ginčai dėl kino kūrėjų Romano Polanskio ir Nate'o Parkerio gali atimti dalį dėmesio iš į festivalį, tampantį vis svarbesne varžybų dėl „Oskarų“ starto aikštele, atvykstančių aktorių, tokių kaip Bradas Pittas, Johnny Deppas, Kristen Stewart, Meryl Streep ir Scarlett Johansson.

Venecijos kino festivalis praėjusiais metais buvo kritikuojamas dėl to, kad jo konkursinėje programoje buvo tik vienas moters sukurtas filmas. Šių metų pagrindinėje konkursinėje programoje bus rodomas 21 filmas, du iš jų režisavo moterys.

Festivalio direktorius Alberto Barbera pernai sakė, kad verčiau paliktų festivalį, kuriame įvyko trijų iš penkių pastaraisiais metais geriausio filmo „Oskarus“ pelniusių juostų premjeros, negu pasiduotų spaudimui įvesti kokias nors kvotas.

Šiemet nepasitenkinimą dėl lyčių nelygybės festivalyje dar labiau pagilino sprendimas įtraukti į konkursinę programą R.Polanskio juostą. 1977 metais R.Polanskis Jungtinėse Valstijose padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl neteisėtų lytinių santykių su 13-mete, bet prieš paskiriant jam bausmę pabėgo iš šalies į Prancūziją. Jis iki šiol slapstosi nuo JAV teisingumo.

Dėl Auksinio liūto varžysis R.Polanskio istorinė drama „Dreifuso byla“ (J'accuse), apie vadinamąją Alfredo Dreyfuso bylą, kurioje žydų tautybės Prancūzijos armijos kapitonas 1894 metais buvo neteisingai nuteistas už šnipinėjimą ir valstybės išdavystę.

Jo nuosprendis buvo kritikuojamas kaip turintis antisemitinių motyvų. Ta byla suskaldė Prancūzijos visuomenę, o vėliau jis buvo reabilituotas.

R.Polanskis yra gavęs geriausio režisieriaus „Oskarą“ už filmą „Pianistas“ (The Pianist), Auksinę palmės šakelę už „Pianistą“, Berlyno kino festivalio pagrindinį apdovanojimą Auksinį lokį – už „Akligatvį“ (Cul- de-sac) ir Sidabrinį lokį už „Vaiduoklį“ (The Ghost Writer).

Pasak „Dreifuso bylos“ atstovų, R.Polanskis į Veneciją pristatyti savo kūrinio neatvyks.

Kritikos sulaukė ir sprendimas įtraukti N.Parkerio juostą „American Skin“ į konkursinę Venecijos festivalio programą.

2016-aisiais pasirodęs jo debiutinis filmas „Tautos gimimas“ (The Birth of a Nation) apie vergų maištą Virdžinijoje XIX amžiuje, kuris buvo laikytas vertu apdovanojimų, atsidūrė šešėlyje tų metų vasarą pasirodžius naujienoms apie režisieriaus teismą dėl išžaginimo 1999 metais. Jį kaltinusi moteris nusižudė.

N.Parkeris buvo išteisintas, bet vėliau pareiškė: „Atsigręždamas į tuos laikus, kai buvau paauglys, galiu neabejodamas pasakyti, kad turėjau būti išmintingesnis.“

Amerikiečių režisierius Spike'as Lee pažadėjo atvykti į Veneciją palaikyti naujausios N.Parkerio juostos „American Skin“, kurioje pasakojama jūrų pėstininko veterano, kurio sūnų nužudo policininkai, istorija.

„Naujas jautrumas“

A.Barbera, giriamas dėl to, kad jam pavyko atgaivinti nuo 1932-ųjų vykstantį kino festivalį, savo ruožtu gynė konkursinės programos sudėtį.

Jis tvirtino, kad filmai pasirinkti remiantis nuopelnais, ir pabrėžė, kad „daug filmų šiais metais nagrinėjama moterų padėties pasaulyje tema; jie, nors ir režisuoti vyrų, atskleidžia naują jautrumą“. Pasak A.Barberos, tai įrodymas, kad didelio atgarsio sulaukę skandalai „paliko savo žymę“.

Haifaa al Mansour iš Saudo Arabijos bus viena iš dviejų moterų režisierių, kovosiančių dėl pagrindinio Venecijos kino festivalio apdovanojimo. Ši kino kūrėja, išgarsėjusi savo filmu „Vadžda“ (Wadjda), Venecijoje pristatys juostą „Idealus kandidatas“ (The Perfect Candidate) apie gydytoją, siekiančią tapti pirmąja moterimi, kandidatuojančia savo miesto rinkimuose konservatyvioje karalystėje.

Kita režisierė, Shannon Murphy, Venecijos kino festivalyje pristatys savo draminę komediją „Babyteeth“.

Ant raudonojo kilimo Lido saloje pasirodys ir Adamas Driveris, Penelope Cruz ir Robertas De Niro.

Venecijos kino festivalyje šiemet taip pat įvyks naujo „DC Comics“ filmo „Joker“ apie Betmeno priešo Džokerio priešistorę premjera. Šio filmo su Joaquinu Phoenixu anonsas jau peržiūrėtas per 80 mln. kartų.

Amerikiečių režisierius Stevenas Soderberghas turi pristatyti savo filmą „The Laundromat“, vadinamojo „Panamos popierių“ skandalo interpretaciją, taip pat festivalyje bus parodyta Jameso Gray mokslinės fantastikos juosta „Ad astra“, kurioje B.Pittas suvaidino astronautą.

Šių metų Venecijos kino festivalis vyks nuo rugpjūčio 28-osios iki rugsėjo 7-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.