Mirė džiazo pianistas, kompozitorius, garsus panevėžietis Rimantas Bagdonas

Šeštadienį šalies džiazo bendruomenė neteko dar vieno scenos veterano – kompozitoriaus, pianisto, aktyvaus Panevėžio kultūros gyvenimo dalyvio Rimanto Juozo Bagdono. Žinomam muzikui buvo 67 metai.

 R.Bagdonas.<br> JP nuotr.
 R.Bagdonas.<br> JP nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 1, 2019, 10:22 PM, atnaujinta Sep 1, 2019, 10:37 PM

Liūdną žinią naujienų portalui „Jūsų Panevėžys“ patvirtino muzikanto scenos partneris ir bičiulis Igoris Švedko.

„Labai skaudu apie draugo mirtį kalbėti. Jis negalavo, bet dar planavo groti. Per Panevėžio miesto 516-ojo gimtadienį turėjome muzikuoti Panevėžio mero Ryčio Račkausko priėmimo vakare. Jau buvome suplanavę repeticiją“, – sakė muzikantas.

R.Bagdonas dar džiazo karjeros pradžioje pelnė įvairių prizų kaip kompozitorius ir aranžuotojas. Per beveik 40 kūrybinės veiklos metų jis vadovavo įvairioms kamerinėms džiazo grupėms, Panevėžio estradiniam ansambliui „Ekranas“, pučiamųjų orkestro „Panevėžio garsas“ pagrindu suburtam bigbendui.

1980 metais R.Bagdonas  buvo tarp pirmojo džiazo festivalio „Birštonas“ dalyvių, pasirodė jame su tuometinės konservatorijos Klaipėdos fakultetų bigbendu,  vėliau čia muzikavo įvairiais amplua ne tik su Lietuvos, bet ir su Rusijos, JAV atlikėjais.

Pianistas taip pat koncertavo Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Afrikoje, Vietname, bendradarbiavo su žymiausiais Lietuvos džiazo meistrais, rašė muziką teatro spektakliams, kūrė fortepijonines pjeses, muziką liaudies instrumentų orkestrui, kompozicijas bigbendui, kamerinį džiazą.

Be R.Bagdono, būtų sunku įsivaizduoti Panevėžio džiazo gyvenimą. 1999 metais muzikas čia įkūrė džiazo klubą „Randevu“, 2002 metais inicijavo tarptautinį vaikų ir jaunimo džiazo festivalį „Džiazo fontanas“, tapusį tramplinu į profesinę karjerą daugeliui žinomų šalies džiazo kūrėjų.

2017-aisiais menininkas buvo tituluotas Metų panevėžiečiu.

Naujienų portalui „Jūsų Panevėžys“ R.Bagdonas yra sakęs: „Panevėžio pilietis esu nuo 1952 metų. Niekur nebuvau išvykęs, išskyrus tarnybą sovietinėje armijoje ir studijas. Todėl ir sakau, geriau būti Metų panevėžiečiu Panevėžyje nei niekuo Niujorke. Yra sakoma, kad visokių sunkumų būna, bet vadovaujuosi tokia Vinstono Čerčilio fraze: „Jei net ir per pragarą brendi, nesustok!“. Tą ir darau, nors kartais ir labai sunku būna.“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.