Artėjantis Nidos forumas buria tarptautinę intelektualų bendruomenę

Ar yra geresnė vieta kalbėtis apie Europos likimą nei Nida ir buvusiame rašytojo Thomo Manno vasarnamyje, kuris tapo didžiųjų XX a. sukrėtimų liudininku, veikiantis šio Nobelio premijos laureato memorialinis muziejus?

 Nidos forumo „Europos migrena“ afiša.
 Nidos forumo „Europos migrena“ afiša.
 Nidos forumo „Europos migrena“ afiša.
 Nidos forumo „Europos migrena“ afiša.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 9, 2019, 3:16 PM

Nuslūgus vasaros šurmuliui, rugsėjo 13–14 d. į kurortą kviečia antrasis Nidos forumas „Europos migrena“ – susitikimų ir diskusijų savaitgalis, skirtas visiems besidomintiems mūsų bendros tarptautinės istorinės, politinės bei kultūrinės erdvės procesais.

Šį kartą forumo iniciatorių sumanyta renginio tema – „Kaip mes statėme sieną“. Akcentuojant 1961 metais Berlyne iškilusią mūro užtvarą, kurios egzistavimo pasekmės jaučiamos iki šiol, iš akiračio neišleidžiami ir kiti istoriniai bei politiniai reiškiniai bei jų vaidmuo – nuo Senosios Romos imperijos iki „Brexit“.

„Mūsų tikslas – atvirumas visiems, kuriuos jaudina šios temos. Savo publikai – kaip ir pranešėjams, – netaikome kriterijų dėl akademinio įdirbio ar mokslinių laipsnių. Svarbi tik pilietinė pozicija arba noras ją įgyti. Priminsiu, jog ir pats Th. Mannas nebuvo baigęs aukštojo mokslo, tačiau tapo viena ryškiausių praėjusio amžiaus intelektualiosios kultūros figūrų“, -– akcentuoja Antanas Gailius, renginio iniciatorius, Th. Manno kultūros centro kuratoriumo narys, poetas ir vertėjas.

Pagrindinis Nidos forumo tikslas – puoselėti įvairių Europos šalių intelektualų bendravimą ir didinti Lietuvos piliečių domėjimąsi tarptautine politika. A. Gailius pastebi, kad gausiame viešosios informacijos sraute nuodugnią analizę išstumia kasdienės temos, tad skirti vietos ir laiko pokalbiams apie tai, kas išeina už buitinių aktualijų ribų, tampa vis svarbiau. Ir, ne ką mažiau reikšminga, išvengiant oficialių formalumų, bet kuriant draugišką ir demokratišką, atsiskleisti skatinančią atmosferą.

Programoje laukia kviestinių svečių pranešimai ir diskusijos, ekskursijos, neformalus bendravimas.

Pranešėjų sąraše – nemažai iškilių Europos vardų. Sienas ir jų reikšmę nagrinės prof. Anthony Glees, Bukingemo universiteto saugumo ir žvalgybos studijų centro vadovas, daug metų paskyręs Rytų Vokietijos slaptosios policijos „Stasi“ veiklos Didžiojoje Britanijoje tyrimams.

Kalbėtis apie Europos istoriją vargiai įmanoma negvildenant krikščionybės istorijos – šiai sričiai atstovaus monsinjoras dr. Florian Schuller, buvęs ilgametis Bavarijos Katalikų akademijos direktorius (Vokietija).

Į renginį atvyks ir dr. Claudia Sinnig (Vokietija), lietuvių literatūros vertėja, bei lenkų rašytojas ir nenuilstantis keliautojas po Vidurio Europą Nikodemas Szczygłowski – beje, abu puikiai kalba lietuviškai. Lietuvai atstovaus filosofas, diplomatas, Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Ališauskas, poetas ir dramaturgas Gintaras Grajauskas, filosofas Paulius Gritėnas.

Į klausimą, kur, jeigu ne Nidos Th. Manno namelyje, labiau tinka burti tokius svečius ir jų sekėjus, ne kartą sau ir kolegoms teigiamai atsakęs A. Gailius kartu su bendraminčiais įgyvendinti šią mintį ėmėsi prieš porą metų. Lietuvos kultūros tarybai skyrus finansavimą Th. Manno kultūros centro parengtam pilotiniam forumo projektui, A. Gailius pradėjo kviestis pranešėjus, kuriuos seniai svajojo išgirsti kalbantis atvirų diskusijų formatu.

Pirmasis forumas įvyko pernai rugsėjį ir paskatino tęsti naująją tradiciją. Th. Manno kultūros centro komandai ilgos distancijos projektai tai nėra naujiena – Th. Manno festivalis šiemet surengtas jau 23-iąjį kartą.

Pasak kultūros centro vadovės dr. Linos Motuzienės, forumo sumanymas rezonuoja su festivalio tikslais ir nauju akcentu praturtina Nidos kultūros renginių kalendorių.

„Mintis, kad sudėtinė festivalio dalis – vadinamoji žodžio programa – prašyte prašosi daugiau laiko, nei jo galima skirti intensyvios renginių savaitės metu liepą, kildavo kaskart išgirdus dar vieną puikų svečio pranešimą ir pritrūkus keliolikos minučių atsakyti į visų žiūrovų klausimus. Naujasis Nidos forumo formatas leidžia sutelkti tuos, kam artimas šis žanras, ir įkvepia plėtoti dar vieną veiklos sritį“, – akcentavo centro vadovė.

Renginį remia Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.