Tęsiama filmų retrospektyva „Wernerio Herzogo pasauliai“ Nacionalinėje bibliotekoje

Rugsėjo 17 d. – spalio 22 d. Goethe’s institutas Lietuvoje, bendradarbiaudamas su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka šį rudenį tęsia projektą „Wernerio Herzogo pasauliai“ ir pristato antrąją režisieriaus filmų programos dalį.

 „Stiklo širdis“.<br> Filmo kadras.
 „Stiklo širdis“.<br> Filmo kadras.
 Werneris Herzogas yra vienas reikšmingiausių naujojo Vokiečių kino režisierių.
 Werneris Herzogas yra vienas reikšmingiausių naujojo Vokiečių kino režisierių.
 „Kiekvienas už save ir Dievas prieš visus“ (1975 m.).<br> Filmo kadras.
 „Kiekvienas už save ir Dievas prieš visus“ (1975 m.).<br> Filmo kadras.
 Werneris Herzogas yra vienas reikšmingiausių naujojo Vokiečių kino režisierių.
 Werneris Herzogas yra vienas reikšmingiausių naujojo Vokiečių kino režisierių.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-09-13 17:42

Goethe’s institutas jau trejus metus organizuoja W. Herzogo filmų vertimą ir tokiu būdu siekia režisieriaus filmų archyvą padaryti prieinamą Lietuvos visuomenei. Visi programos filmai bus rodomi originalo kalba su lietuviškais subtitrais.

· Filmus Nacionalinės bibliotekos lankytojai galės žiūrėti kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį 18 val. Kino salėje, V a. (Gedimino pr. 51, Vilnius).

· Iš viso programoje yra 11 filmų, tarp jų ir W. Herzogo pirmasis vaidybinis filmas „Gyvybės ženklai“ (1968). Antradienis bus skirtas vaidybiniams, ketvirtadienis – dokumentiniams filmams. W.Herzogo žanrų ribos yra dažnai persipynusios, taip atsiranda nauji hibridiniai žanrai. Jo dokumentikoje gausu vaidybos elementų, o vaidybinių filmų veikėjais tampa ne aktorių sukurti personažai, bet realūs žmonės.

Werneris Herzogas, vienas reikšmingiausių naujojo Vokiečių kino režisierių, kurio kūryba apima vaidybinius ir dokumentinius filmus, gavusius daugybę apdovanojimų bei nominacijų.

Per savo ilgai trukusią ir sėkmingą karjerą W. Herzogas praplėtė kino, kaip meno rūšies, galimybes ir atvėrė platų žanrų spektrą. Jo filmai apima kultūrų bei gyvenamųjų aplinkų įvairovę ir nagrinėja žmonių psichologinius kraštutinumus. Jis žavisi veikėjais, kurie savo noru atsiduria ekstremaliose situacijose ir plečia žmogaus galimybių ribas.

Nuo pat savo karjeros pradžios W. Herzogas nebuvo režisierius filmus kuriantis studijoje. Jei tik įmanoma, jis dirba autentiškose lokacijose. Taip per keletą viešnagių Sacharoje ir Lanzarotėje (1968 m. ir 1970 m.) buvo sukurtas filmas „Fata Morgana“. Pasirinkus ekstremalias filmavimo vietas ir bekompromisį filmavimo stilių režisieriui su visa filmavimo komanda dažnai tekdavo dirbti rizikingomis sąlygomis.

Be to W. Herzogas į savo filmus dažnai įtraukia mėgėjus, neprofesionalius aktorius, kurių išskirtines savybes jis adaptuoja kuriamo filmo personažams. Kritikai tokį režisieriaus pasirinkimą įvardydavo kaip žmonių „išnaudojimą“.

Filme „Kiekvienas už save ir Dievas prieš visus“ (1975) Kasparo Hauserio figūrą įkūnijo Berlyno fabriko darbuotojas ir gatvės muzikantas Bruno S., kuris kaip ir filmo personažas gyveno savotiškoje socialinėje izoliacijoje. Filmas sulaukė puikių įvertinimų ir buvo apdovanotas keliais prizais: Kanuose jam įteikta FIPRESCI premija, Specialusis žiuri prizas ir ekumeninės žiuri prizas, Vokietijos nacionalinė kino premija – „Sidabrinė kino juosta“ už geriausią režisūrą; „Auksinė kino juosta“ skirta už scenografiją ir montažą. Pats Herzogas gavo garbės premiją už „nuopelnus vokiečių kinui“.

Bruno S. 1976 -77 m. taip pat sukūrė pagrindinį personažą dramoje „Strošekas“. Šio filmo siužete galima atpažinti pagrindinio veikėjo asmeninio gyvenimo momentus. W.Herzogas darbui su aktoriais imdavosi netikėčiausių priemonių. „Stiklo širdyje“ siekdamas sukurti halicinacijų, pranašavimo ir kolektyvinio pamišimo atmosferą, režisierius iš dalies užhipnotizavo savo aktorius, kurių dauguma buvo neprofesionalai.

Werneris Herzogas gimė 1942 m. rugsėjo 5 d. Miunchene. Augo valstiečių šeimoje aukštutinės Bavarijos kalnuose, studijavo istoriją ir vokiečių literatūrą Miunchene bei Pitsburge. 1961 metais, būdamas 19-os, sukūrė savo pirmąjį filmą. Nuo tada režisavo, rašė scenarijus ir / ar prodiusavo daugiau nei 60 filmų.

W. Herzogas išleido daugiau nei dešimt knygų, režisavo daug operų. Režisierius šiuo metu gyvena Miunchene ir Los Andžele, Jungtinėse Amerikos Valstijose jį lydi tokia pat sėkmė kaip ir Vokietijoje.

Visi filmai bus rodomi originalo kalba su vertimu į lietuvių kalbą. Įėjimas laisvas.

WERNERIO HERZOGO PASAULIAI

Filmų programa II

2019 m. rugsėjo 17 d. – spalio 22 d., 18 val.

Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Kino salė, V a.

2019-09-17 (atidarymo filmas, Konferencijų salė, V a.) KIEKVIENAS UŽ SAVE IR DIEVAS PRIEŠ VISUS (JEDER FÜR SICH UND GOTT GEGEN ALLE)

2019-09-19 HOW MUCH WOOD WOULD A WOODCHUCK CHUCK, 1976

2019-09-24 FATA MORGANA, 1970

2019-09-26 AKMENS ŠAUKSMAS (SCHREI AUS STEIN), 1991

2019-10-01 GYVYBĖS ŽENKLAI (LEBENSZEICHEN), 1967/68

2019-10-03 PASKAITOS PRIEBLANDOJE (LEKTIONEN IN FINSTERNIS), 1992

2019-10-08 STROŠEKAS (STROSZEK), 1976

2019-10-10 VARPAI IŠ GILUMOS (GLOCKEN AUS DER TIEFE), 1993

2019-10-15 STIKLO ŠIRDIS (HERZ AUS GLAS), 1976

2019-10-17 LAIKO RATAS (RAD DER ZEIT), 2003

2019-10-22 ŽYDRYNĖ (THE WILD BLUE YONDER), 2005

Renginio organizatoriai – Goethe’s institutas ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.