Vilniaus arkikatedroje Vakarinę liturginę valandą skambės garsios vienuolės muzika

Rugsėjo 22 d., sekmadienį, 18.30 val. Vilniaus arkikatedroje bazilikoje įprastų šv. Mišių lotynų kalba nebus. Užtat 19 val. prasidės 29-ojo festivalio „Banchetto musicale“ koncertas, kurio metu skambės vienuolės Chiaros Margaritos Cozzolani (1602–1676) kompozicijos Vakarinei liturginei valandai. Vakarinę atliks choras ir konsortas „Brevis“ (vadovai Gintautas Venislovas ir Darius Stabinskas), choro „Schola Gregoriana Vilnensis“ (vadovas Dainius Juozėnas) moterų grupė ir vargonininkas Balys Vaitkus.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2019, 12:39 PM

Solo giedos Ilze Grēvele-Skaraine (sopranas, Latvija), Ieva Gaidamavičiūtė-Barkauskė (sopranas), Nora Petročenko (altas), Nerijus Masevičius (bosas). Koncertas skiriamas Šv. Kazimiero koplyčios statybos pradžios 400 metų jubiliejui.

Yra žinoma, kad XVII a. pirmojoje pusėje 75 procentai Milane gyvenusių aukštesniosios klasės merginų tapdavo vienuolėmis. Viena tokių buvo ir Chiara Margarita Cozzolani, davusi įžadus Milano šv. Radegundos benediktinių vienuolyne.

Šis vienuolynas garsėjo savo muzikine patirtimi – jo vienuolių choras buvo laikomas geriausiu moterų choru Italijoje ir sutraukdavo klausytojų iš visos šalies. Chiara Margarita, gabi ir išsilavinusi muzikė, dar labiau išgarsino vienuolyną – ne tik savo nuostabiu balsu, bet ir talentingai parašytais motetų, psalmių ar scherzi musicali opusais.

Chiaros Margaritos Cozzolani kompozicijų Vakarinei liturginei valandai (mišparų) rinkinys buvo išleistas 1650 m., dar iki arkivyskupo Alfonso Littos kryžiaus žygio, nukreipto prieš muziką ir švietimą bažvyčioje, pradžios. Šiame rinkinyje atsispindi XVII a. moterų muzikos švietimo, aktyvumo ir kūrybingumo realijos, taip pat ir intriguojanti ano meto vienuolės savosioms seserims kurta muzika.

Žaižaruojanti XVII a. šv. Radegundos benediktinių vienuolyno Milane sesers aštuonbalsė psalmodijos polifonija ir Girolamo Frescobaldi vargonų pjesės himno „Lucis creator“ tema –visa tai perpinta alternatim su grigališkuoju choralu – įstabus baroko laikų religinės muzikos paminklas. Maloniai kviečiame pasiklausyti!

Koncertas skirtas Šv. Kazimiero koplyčios statybos pradžios 400 metų jubiliejui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.