Medicinos ir farmacijos istorijos muziejus virto filmavimo aikštele

Rotušės aikštė, Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejus, Raudondvario ir Babtyno dvarai šią savaitę virto filmavimo aikštelėmis. Išskirtinės Kauno erdvės sudomino Suomijos kūrėjus.

Kaip dirba suomių kūrėjai, galėjo matyti visi praeiviai. Smalsuoliai turėjo progos paspoksoti į gausią kūrėjų komandą, daugybę technikos.
Kaip dirba suomių kūrėjai, galėjo matyti visi praeiviai. Smalsuoliai turėjo progos paspoksoti į gausią kūrėjų komandą, daugybę technikos.
Kaip dirba suomių kūrėjai, galėjo matyti visi praeiviai. Smalsuoliai turėjo progos paspoksoti į gausią kūrėjų komandą, daugybę technikos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kaip dirba suomių kūrėjai, galėjo matyti visi praeiviai. Smalsuoliai turėjo progos paspoksoti į gausią kūrėjų komandą, daugybę technikos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 6, 2019, 11:09 AM

Kaune ir pakaunėje šiomis dienomis vyksta šeimai skirto filmo „Vinskis ir nematomumo dulkės“ kūrimo darbai.

Jį kuriančios Suomijos filmų gamybos bendrovės „Snapper Films“ komanda mūsų šalį pasirinko dėl unikalių vietų. Kūrėjus ypač sudomino muziejus, kurio ekspozicijoje pavaizduota XIX a. pabaigos–XX a. pradžios Lietuvos miesto vaistinė.

Iš Suomijos į Lietuvą atvykusi filmo prodiuserė Laura Salonen pasakojo, kad filmas įkvėptas 1954 metais išleistos knygos.

Pagrindinis kūrinio personažas – 10-metis berniukas, kurį vaidina to paties amžiaus suomis berniukas Kuura Rossi, sutinka vaistininką, o šis jam duoda nematomumo miltelių. Jie suteikia ir galios pereiti kiaurai sienas.

Stebino erdvės ir eksponatai

L.Salonen teigimu, filme netrūks veiksmo, juoko. Bus ir nusikaltėlių, norinčių gauti tokių miltelių, bei juos gaudančios policijos.

„Šiam filmui sukurti reikėjo išskirtinės vaistinės. Ieškojome jos internete ir netikėtai pamatėme nuotrauką. Komandai pasakiau, kad tai būtent ta vieta, kurios mums reikia. Pradėjome domėtis, kur ji. Paaiškėjo, kad Kaune, Lietuvoje“, – kalbėjo prodiuserė.

Suomė tikino, kad kūrėjai buvo nusižiūrėję įdomiai įkurtų vaistinių ir Suomijoje, tačiau filmavimo darbai ten vykti negalėjo, nes vaistinės veikiančios. Uždaryti jų, kol vyks filmavimas, niekas nesutiktų.

„Tai, ką pamatėme atvažiavę į Kauną, mus nustebino gerąja prasme. Medicinos ir farmacijos istorijos muziejus, kuriame kūrėme pagrindines scenas, įkurtas gražioje vietoje – senamiestyje, pačioje Rotušės aikštėje. Muziejus erdvus, puikiai įrengtas, jame – daugybė ekspozicijų, kuriose nemažai eksponatų – reti ir vertingi“, – tvirtino L.Salonen.

Ant statinių pakeitė iškabas

Keletą dienų filmo „Vinskis ir nematomumo dulkės“ filmavimo darbai vyko šiame muziejuje, o vėliau filmo veiksmas persikėlė ir į Rotušės aikštę, kuri suomių kūrėjams patiko dėl senų pastatų, jų išdėstymo, akmenimis grįstų gatvių.

„Kaune mums patiko ne tik Rotušės aikštė, bet ir senamiestis, kitos vietos. Išvydome vietų, kurios ateityje gal tiktų kuriant kitas juostas“, – kalbėjo L.Salonen.

Kaip dirba suomių kūrėjai, galėjo matyti visi praeiviai. Smalsuoliai turėjo progos paspoksoti į gausią kūrėjų komandą, daugybę technikos, aikštėje pastatytus senus automobilius (filmo veiksmas vyksta praėjusio amžiaus viduryje). Žmones sudomino ir tai, kad dalis ant pastatų esančių kaunietiškų iškabų buvo pakeistos suomiškais užrašais. Tarp jų – ir Rotušės aikštės tualetų nuorodos.

Dėl filmavimo darbų Rotušės aikštėje buvo laikinai uždarytas automobilių eismas, tačiau grūsties ar didesnių problemų nebuvo.

Hemstado vietovė išgalvota

Į Kauną komanda atvyko iš filmavimo Raudondvaryje, vėliau darbai bus perkelti į Babtyno dvarą, o po to – į Vilnių. Lietuvoje suomių kūrėjai užtruks apie porą savaičių.

L.Salonen teigimu, filme nei Lietuva, nei Kaunas, nei Vilnius nebus paminėti. Veiksmas vyksta išgalvotoje Hemstado vietovėje.

Filmas kuriamas Suomijos rinkai, todėl pagrindiniai aktoriai yra suomiai. Jis bus rodomas suomių kalba, o titrus žiūrovai išvys ir švedų kalba.

Festivaliuose rodomas filmas bus greičiausiai matomas su angliškais titrais. Kol kas Lietuvoje šio filmo pristatyti neplanuojama.

Tikisi gauti daugiau dėmesio

Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus muziejininkė ir kultūrinės veiklos vadybininkė Kristina Plauskienė tvirtino, kad netrūksta lietuvių ir užsienio kūrėjų, besidominčių galimybe šioje vietoje kurti reklamas, filmus, vaizdo klipus.

„Kūrėjus domina unikali erdvė, nes turbūt nėra daug vietų, kur išvystume atkurtą XIX amžiaus vaistinę su autentiškais eksponatais.

Mums tai labai svarbus įvertinimas. Per pastaruosius keletą metų užsienio kino kūrėjai muziejuje tiek daug filmavo pirmąkart“, – tvirtino K.Plauskienė.

Muziejininkė neatmeta, kad po to, kai bus sukurtas ir parodytas šis filmas, muziejumi susidomės daugiau kūrėjų.

„Be to, vietos, kuriose filmuojamos kino juostų scenos, įprastai ima labiau dominti turistus ir pačius miestiečius“, – tikino muziejaus darbuotoja.

Internete pristato išskirtines miesto vietas

Kauno kino biuro, su kuriuo bendradarbiaujant kuriamas suomių filmas, vadovas Aurelijus Silkinis tvirtino, kad į internetą tikslingai dedama informacija ir fotografijos apie šį muziejų, kaip tinkamą filmavimams vietą.

Interneto erdvėse Kauno kino biuro komanda yra pristačiusi nemažai kitų išskirtinių miesto vietų. Jos irgi galėtų sudominti užsienio filmų kūrėjus.

„Tarp tokių vietų – Kauno senamiestis, Kauno tvirtovės fortai, Žaliakalnis, Kauno rajono erdvės“, – kalbėjo A.Silkinis.

Neseniai Kaune filmuotas kone viso pasaulio dėmesio sulaukęs kompanijos HBO serialas „Černobylis“. Vietas, kurios galėtų tikti šiam serialui filmuoti, jo kūrėjams taip pat pasiūlė Kauno kino biuras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth