Orkestras „Accademia Baltica“ tęsia Baltijos kraštų muzikinio bendradarbiavimo idėją

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje spalio 13 d. rengiamas naujai suburto tarptautinio kamerinio orkestro „Accademia Baltica“ koncertas. Modesto Barkausko diriguojamas trijų Baltijos kraštų studentų orkestras Vilniuje surengs vieną iš koncertinio turo pasirodymų, kuris įsiterpia tarp koncertų Rygoje, Taline, Helsinkyje ir Sankt Peterburge. Solistai – obojininkai Robertas Beinaris ir Egils Upatnieks (Latvija).

 M.Barkauskas ir „Accademia Baltica“.<br> M.Aleksos nuotr.
 M.Barkauskas ir „Accademia Baltica“.<br> M.Aleksos nuotr.
 „Accademia Baltica“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Accademia Baltica“.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Upatnieks.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Upatnieks.<br> Organizatorių nuotr.
 R.Beinaris.<br> D.Matvejevo nuotr.
 R.Beinaris.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-10-08 15:28

Programoje greta Pēterio Plakidžio (Latvija), Broniaus Kutavičiaus ir Erkki-Sven Tüüro (Estija) kūrinių skambės Ludwigo van Beethoveno Simfonija Nr. 7.

Lietuva, Latvija ir Estija 2018 metais šventė savo valstybingumo 100-mečius. Šį, 2019-2020 m., sezoną abi kaimyninių kraštų aukštosios muzikos institucijos – Jazepo Vytuolo Latvijos muzikos akademija ir Estijos muzikos ir teatro akademija – švenčia savo 100-metį.

Visos šios sukaktys paskatino kurti tvarias bendras trijų Baltijos kraštų muzikines tradicijas. Pernai ir užpernai trijų Baltijos kraštų sostinėse bei regionuose, o taip pat Berlyne ir Gdanske koncertavo 100-mečio proga suburtas Baltijos šalių akademijų studentų simfoninis orkestras (BAO).

Šiais metais į Rygos, Vilniaus ir Talino scenas jaunieji atlikėjai sugrįš kamerinio orkestro „Accademia Baltica“ sudėty, be to, orkestras koncertuos Helsinkyje ir Sankt Peterburge, taip atgaivindamas istorinius kultūrinius Baltijos muzikų kelius. BAO orkestrui 2017 ir 2018 m. dirigavo Kristjanas Järvi (Estija), Modestas Barkauskas (Lietuva), Andris Vecumnieks ir Guntis Kuzma (Latvija), o „Accademia Baltica“ orkestrui visuose koncertuose diriguos M. Barkauskas kaip vienas pačių ryškiausių jaunesnės kartos Baltijos kraštų dirigentų.

Baltijos šalys gali didžiuotis savo turtingu kultūriniu paveldu, įskaitant Dainų švenčių tradicijas bei mūsų dienų atlikėjų pasiekimus pasaulio scenose: čia verta paminėti dirigentus Marį Jansoną ir Andrį Nelsoną (Latvija), visą Järvi dirigentų dinastiją – Neeme, Paavo ir Kristjaną (Estija), Modestą Pitrėną, Gintarą Rinkevičių bei Mirgą Gražinytę-Tylą (Lietuva).

Stiprus regiono kultūrinis identitetas prieš daugelį metų buvo pastebėtas Rygoje gimusio smuikininko Gidono Kremerio, kuris įkūrė šiandien visame pasaulyje žinomą „Kremerata Baltica“ orkestrą. Dabar buvę „Kremeratos“ dalyviai yra koncertmeisteriai savo kraštų nacionaliniuose simfoniniuose ir kameriniuose orkestruose, pedagogai Baltijos kraštų muzikos akademijose, ryškūs solistai ir kamerinių ansamblių nariai.

Naujojo orkestro „Accademia Baltica“ kūrėjai tiki, kad jauni atlikėjai, šiuo metu studijuojantys Vilniaus, Rygos ir Talino muzikos akademijose, turėtų ir dabar, ir ateity plėtoti tarpusavio kūrybinius ryšius bei priklausymo Baltijos jūros regiono kultūrinei erdvei pojūtį. Drauge tai galimybė perspektyviausiems jauniesiems Baltijos atlikėjams, kurie tik pradeda savo karjeras, suprasti kūrybinės bendrystės svarbą ateities profesiniame kelyje.

„Accademia Baltica“ koncertų programos suteikia galimybę publikai susipažinti su ryškiausiais Estijos, Latvijos ir Lietuvos kompozitoriais – Erkki Sven Tüüru (Estija), Pēteriu Plakidžiu (Latvija), Broniumi Kutavičiumi ir Juste Janulyte (Lietuva) – bei įvertinti Ludwigo van Beethoveno Simfonijos Nr. 7 interpretaciją.

Vilniuje greta L. Beethoveno klasikinės partitūros skambės P. Plakidžio (1947–2017) Koncertas dviem obojams ir styginių orkestrui, B. Kutavičiaus (1932) „Pietų vartai“ iš ciklo „Jeruzalės vartai“ ir E.-S. Tüüro (1959) „Iliuzija“. Vakaro solistai – obojininkai Robertas Beinaris ir Egils Upatnieks (Latvija). Koncerto pradžia 18 val.

Kiti „Accademia Baltica“ turo koncertai vyks spalio 12 d. Rygoje, spalio 15 d. Estijos muzikos ir teatro akademijos naujoje koncertų salėje Taline, spalio 17 d. Helsinkio muzikos centre, spalio 19 d. Sankt Peterburgo filharmonijos salėje, spalio 20 d. Sankt Peterburge esančio Estijos kultūros centro „Jaani Kirik“ koncertų salėje. Abu pastarieji koncertai yra N. Rimskio-Korsakovo konservatorijos organizuojamo tarptautinio festivalio „Konservatorijų savaitė“ renginiai.

Kamerinio orkestro „Accademia Baltica“ koncertas – spalio 13 d., sekmadienį, 18 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje (Gedimino pr. 42, Vilnius). Įėjimas laisvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.