Skandalingoji Rūtos Vanagaitės knyga „Mūsiškiai“ vėl kaitina aistras

Iš knygų lentynų skandalingai pašalinta Rūtos Vanagaitės knyga „Mūsiškiai“ vėl kaitina aistras. Šįkart teatro scenoje. Jau kitą savaitę Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre turi pasirodyti premjera, įkvėpta R.Vanagaitės knygos. Tačiau dar nė nepasirodęs spektaklis supriešino kultūros bendruomenę.

 Spektaklio plakatas.<br> Laidos kadras.
 Spektaklio plakatas.<br> Laidos kadras.
Spektaklio režisierius Arūnas Areima.<br> Laidos kadras.
Spektaklio režisierius Arūnas Areima.<br> Laidos kadras.
 Teatro meno vadovas Andrius Jevsejevas.<br> Laidos kadras.
 Teatro meno vadovas Andrius Jevsejevas.<br> Laidos kadras.
 Karolina Masiulytė-Paliulis, teatro meno tarybos narė.<br> Laidos kadras.
 Karolina Masiulytė-Paliulis, teatro meno tarybos narė.<br> Laidos kadras.
Aktorius, teatro profsąjungos vadovas Vytautas Kupšys.<br> Laidos kadras.
Aktorius, teatro profsąjungos vadovas Vytautas Kupšys.<br> Laidos kadras.
 Spektaklio reklama.<br> Laidos kadras.
 Spektaklio reklama.<br> Laidos kadras.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 17, 2019, 5:44 PM, atnaujinta Nov 17, 2019, 6:24 PM

Vieni sako, kad spektaklis net neturėtų išvysti dienos šviesos, kiti priešingai – nekantrauja sulaukti premjeros. Beje, bilietai į siaubo miuziklu pavadinto pastatymo „Mūsiškiai“ pirmąjį pasirodymą teatro scenoje jau iššluoti.

Panevėžio teatro scenoje derinamos techninės detalės naujajam spektakliui „Mūsiškiai“. Netrukus prasidės ir viena paskutiniųjų jo repeticijų, tačiau jos filmuoti režisierius neleidžia. „Nenorėčiau išduoti kas bus spektaklyje, nes manau ateis žmonės ir turi tą atrasti“, – sakė spektaklio režisierius Arūnas Areima.

Jis neneigė, kad spektaklis įkvėptas R.Vanagaitės knygos.

„Jinai atidarė šitą pūlių duobę ir tai suveikė. Žmonės sureagavo, buvo perkamiausia knyga, kol neatrado vieno jos sakinio ar motyvo apie Vanagą. Ir žmonės tiesiog užsipuolė. (...) Mes neva pseudopatriotai, gelbėjam savo šiknas ir norim save išaukštinti, ir norim numest atsakomybę nuo savęs. Tai jinai tą atvėrė , su ja buvo susidorota, cenzūruota“, – įsitikinęs režisierius.

Dar nė neišvydę dienos šviesos spektaklis ėmė skaldyti teatro kolektyvą. „Kai perskaičiau, išsigandau, nes tai tokia provokacija, kad nepriimtina“, – sakė Karolina Masiulytė-Paliulis, teatro meno tarybos narė.

Ji teigė nesuprantanti, kam to reikia. Kam „ įžeist žydų bendruomenę, kad likę Lietuvoj vaikščiotų ant sakralinės vietos, kur 7000 tūkstančiai žmonių buvo nužudytų, plius kaltint visą tautą vėl kaip žydšaudžius“, piktinosi K.Masiulytė-Paliulis.

Teatro meno vadovas Andrius Jevsejevas reagavo ramiau ir stebėjosi, kad kolegė šneka apie kūrinį, kurio dar nėra. „Man čia kvepia keistais dalykais. Gal čia labiau provokacija? Nes ji tiesiai šviesiai per meno tarybos posėdį, aš pats girdėjau, pasakė: „Aš padarysiu viską, kad šis spektaklis neįvyktų“. Tai va ir daro“ – kalbėjo A.Jevsejevas.

Tačiau spektaklį kritikuojanti teatro meno tarybos narė įsitikinusi – pagal R.Vanagaitės knygą statomas spektaklis nevertas Nacionalinio teatro scenos. Jos manymu tai, ką rašytoja pasakė apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą buvo baisu. Ir kadangi E.Vanagaitė prarado autoritetą, tai grįžimas prie jos kūrinio – tiesus kelias į skandalą.

Tuo tarpu režisierius teigia, kad galimo skandalo grėsmė jo nė kiek negąsdina. „Turi būti skandalas, mes turim pradėt kalbėt šita tema, nes kitaip neišsivalysim, – įsitikinęs A.Areima. – Holokaustą mes vykdėme ir mes koloboravome, ir tai yra labai paprasta ir aišku. Nereikia elgtis atsainiai, atsitraukti nuo visko ir sakyti, kad mes esam kažkokie švarūs“.

Ar reikia tokio spektaklio Panevėžiui, nesutaria ir patys aktoriai.

„Jei valstybinis teatras siekia tik skandalų, tai jis to pasieks, tikrai. Ar reikėjo imti šitos autorės kūrinį? Aš konkrečiai kalbu apie žmogų, kuris apdergė vieną šviesiausių mūsų žmonių – A.Ramanauską Vanagą“, – sakė aktorius, teatro profsąjungos vadovas Vytautas Kupšys.

Teigiama, kad statomas spektaklis „Mūsiškiai“ buvo viena iš priežasčių, kodėl iš pareigų neseniai pasitraukė Panevėžio teatro vadovas.

Beje, režisierius į spektaklio premjerą pakvietė ir knygos „Mūsiškiai“ autorę R.Vanagaitę. „Vieniems įdomu, rūpi, kiti specialiai neis, boikotuos, stovės prie teatro. Tebūnie“ – savo teisumu neabejojo A.Areima.

„Mūsiškių“ premjera Panevėžyje – kitą savaitę. Spektaklio pastatymą iš dalies finansuoja ir kultūros ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.