Palanga kalėdiniu laikotarpiu kviečia pasijusti laiko keliautojais

Šventiškai pasipuošusi ir tūkstančiais lempučių žybsinti Palanga kviečia stabtelėti ir patirti malonių akimirkų – pasinerti į muzikos, spalvų, vaizdų, žodžių, o galbūt į dar niekada nepatirtų įspūdžių pasaulį. Gausybė šventinių renginių vyks visose kurorto kultūros ir meno įstaigose, o rekordininkas – Palangos kurhauzas, ketinantis lankytojus nustebinti net 25 renginiais.

 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-05 10:30, atnaujinta 2019-12-05 10:32

Kaip pasakojo Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė, kalėdinis laikotarpis, kuris jau ne vienerius metus turi šventinį pavadinimą „Spindinčios Kalėdos Palangoje“, kurorte prasidėjo lapkričio pabaigoje, kai startavo pirmosios edukacinės programos „Dovanų meistarnėje“.

Gruodžio mėnuo bus taip pat labai turtingas įvairiais renginiais.

„Atversime visas Kurhauzo duris ir langus, kad čia degtų šviesa ir spindėtų Kalėdos. Renginių spektrą sudarys net trys kryptys: koncertai, edukacija ir teatras,- pasakoja V. Petrauskienė, – edukacinėje programoje, kuri vyksta Kurhauze įsikūrusioje „Dovanų meistarnėje“ šeimų laukia net 12 edukacinių užsiėmimų“. Bus gaminami šiaudiniai žaisliukai eglutėms, kalėdinės puošmenos, molio, skiautelių dovanėlės, burtų lėlytės, dekoruojami meduoliai. „Kviečiame dalyvauti šeimas kartu su vaikais, tai puiki proga savo rankomis pasigaminti mielas ir šiltas kalėdines dovanėles, žaisliukus eglutei ir namų puošybos dekoracijos. Rankų darbo dovanėlės tikrai pradžiugins artimuosius ir draugus“, sako V. Petrauskienė.

Pasak direktorės, svarbiausias šventės akcentas – eglės įžiebimas gruodžio 6 d. 18.00 val., Grafų Tiškevičių alėjoje. Paruošta įspūdinga programa, „Laiko keliautojai“, kurią parengė lietuvių klaipėdiečių kūrybinė grupė (režisierius Karolis Makauskas ir kompozitorius Kristijonas Lučinskas ) ir lenkų teatras „Teatr Akt“.

Programą sudaro 4 dalys: Laiko keliautojai; Santarvė ir taika; Meilė ir gerumas; Viltis ir tikėjimas. „Besisukant metų ratui kiekvienais metais šviesa palieka žemę ir iškeliaują į beribę kosmoso tamsą. Kad ji grįžtų, turime parodyti jai kelią. Ir kiekvienoje miesto ar miestelio aikštėje, kiekvienuose namuose, kiekvienoje vaiko ar suaugusio žmogaus širdyje turime įžiebti vilties ir tikėjimo, meilės ir gerumo, santarvės ir taikos kelrodę ugnį‘, – šventinės programos idėją pristato V. Petrauskienė.

Pasak jos, laiko keliautojai užsuks magiško laikrodžio mechanizmą ir pradės savo simbolišką kelionę. Gatvės šou dalyvaus žonglieriai ugnimi, kojukininkai, angelai, akrobatai, bus milžiniškas labai įspūdingas žmogaus ūgio laikrodis.

„Programa nebus ilga, truks pusvalandį iki eglės įžiebimo. Visi šitie keliautojai keliaus per santarvę, taiką, meilę, viltį ir tikėjimą. Ir atkeliaus įžiebti eglės. Bus iššautas patrankos šūvis, ir tuo metu magiškai Palangos meras su visais atėjusiais į ceremoniją, įžiebs eglę. Bus fejerverkai. Galima bus pasibūti, pabendrauti su kaimynais ir pažįstamais. Palinkėti vieni kitiems gražaus švenčių laukimo“, – pasakoja V.Petrauskienė.

Muzikos gerbėjus iki metų pabaigos pradžiugins net 7 koncertai Kurhauzo salėje, kuri pasižymi labai gera akustika. 2 projektai su Lietuvos nacionaline filharmonija yra skirti visai šeimai: „Menų pakylėti“ ir „Parodos paveikslėliai“. Viename projekte dalyvaus ir R. Rostropovičiaus fondo globojamas Palangos talentas.

„Stengiamės į tuos koncertus įtraukti ir Palangos jaunuosius talentus, kad jie turėtų galimybę pasirodyti su muzikos profesionalais“, – sako V. Petrauskienė. Etninės kultūros gerbėjų laukia susitikimas su folkloro grupė „Rana“, koncerte „Vandens burtų šnabždėjimas“ ir Kalėdinė šokių vakaronė su folkloro ansambliu „Mėguva“, liaudiškų šokių kolektyvais „Bočiai“, ir „Banguolis“.

„Norisi išskirti du ypatingus renginius. Tarptautinį projektą „At times it is“ su italų pianistu, kompozitoriumi Vincenzo Cipriani ir gruodžio 31 d. koncertą „Metų laikai“, kuriame styginių orkestras „Camerata Ars Lituanica“ atliks vieną garsiausių A. Vivaldi kūrinių „Metų laikai“, – pasakoja Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė V. Petrauskienė.

Naujuosius metus palangiškiai ir kurorto svečiai pasitiks prie Palangos tilto, kur skambant A.Vivaldžio „Metų laikams“ dangų nušvies įspūdingas naujametinis fejerverkas.

Tradiciškai, metų pabaigoje Palangos kultūros ir jaunimo centro „Grubusis“ teatras pakvies į premjerą „Tanato viešbutis“. Režisierius – V. Milinis. Iki naujųjų metų žiūrovams bus parodyti 7 spektakliai. „Tanato viešbutis“ pastatytas pagal žymaus XX a. prancūzų rašytojo klasiko Andrė Maurois novelę „Mirties pensionas“, kuri ypač aktuali šiandien.

Palangos gintaro muziejuje adventiniu laikotarpiu taip pat lauks kalėdinių atvirukų dirbtuvėlės. Kaip pasakojo muziejininkė Regina Makauskienė, gruodžio 8 ir 15 d. 14 val. bus gaminami ypatingi šventiniai atvirukai. „Niekam nebeįdomu gauti sveikinimą elektroniniu paštu, o rankų darbo 3D vaizdo atvirukas tikrai pradžiugins kiekvieną, kam jis bus skirtas“, – sako R. Makauskienė.

Gruodžio 22 ir 28 d. 14 val. Gintaro muziejus pakvies į ekskursijas „Kalėdos dvare“, juk tikrai smalsu, kokie buvo papročiai ir tradicijos, kokie patiekalai garuodavo ant šventinio stalo, kokiomis dovanomis džiaugdavosi dvariškiai. Pasak R. Makauskienės, švenčių laukimą vainikuos gruodžio 31 d. 16 val. įvyksiantis koncertas „Gruodžio susitikimai“, kuriame dalyvaus Gintarė Skerytė, Dainius Puišys ir Povilas Jaraminas.

Kaip pasakojo Palangos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Kęstutis Rudys, jo vadovaujamoje įstaigoje irgi numatomi šventiniai renginiai. Gruodžio 13 d. 17 val. lankytojai kviečiami į dailininkų grupės „Mostas“ parodą „Kūryboje švenčių nėra“. Klasikos gerbėjus pradžiugins dainininkės Ievos Prudnikovaitės-Pitrėnienės ir pianistės Nijolės Ralytės koncertas „Kalėdinė klasika“. Jis įvyks gruodžio 19 d., 18 val.

Jono Šliūpo memorialinė sodybos muziejininkė Sigutė Bendikienė pasakojo, kad nuo gruodžio 10 iki 21 dienos sodyboje bus rengiami edukaciniai užsiėmimai moksleivių grupėms, šeimoms ar draugų būreliui. Paskaitų metu bus ne tik pasakojama apie adventinio laikotarpio papročius, bet ir liejamos kvapnios vaškinės žvakės, kurias edukacinių užsiėmimų dalyviai galės parsinešti ir papuošti savo namų šventinį stalą. Šie užsiėmimai vyksta pagal išankstinę registraciją.

Laiko, kurį tikrai verta sustabdyti, metafora lydės palangiškius ir kurorto svečius visą šventinį laikotarpį. Tad sustokite nuo kasdienio bėgimo ir patirkite prasmingą kelionę laiku per svarbiausias žmogiškąsias vertybes.

Publikacija paruošta bendradarbiaujant su Palangos turizmo informacijos centru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.