Egidijus Stancikas – tarp stipriausių teatrų atstovų Kinijoje vykusiame forume

Gruodžio 2–6 dienomis Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas dalyvavo pasauliniame teatrų forume Kinijoje („World Class Theatre for the Chinese Audience“). Prestižiniame pasaulinio lygio teatro Kinijos žiūrovams pristatymo renginyje vyko susitikimai, diskusijos bei 2020 metų krypčių Kinijoje bei Europoje pristatymas.

E.Stancikas forume Kinijoje.<br> NKDT nuotr.
E.Stancikas forume Kinijoje.<br> NKDT nuotr.
Forumas Kinijoje. Centre – rež. E.Lacascade'as, už jo – O. Broggi, dešinėje – J.Varela.<br> NKDT nuotr.
Forumas Kinijoje. Centre – rež. E.Lacascade'as, už jo – O. Broggi, dešinėje – J.Varela.<br> NKDT nuotr.
 Forumas Kinijoje.<br> NKDT nuotr.
 Forumas Kinijoje.<br> NKDT nuotr.
 Forumas Kinijoje.<br> NKDT nuotr.
 Forumas Kinijoje.<br> NKDT nuotr.
„Magnificent Culture Co“ vadovas Wangas Keranas.<br> NKDT nuotr.
„Magnificent Culture Co“ vadovas Wangas Keranas.<br> NKDT nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-12-13 17:20

Forumą surengė garsi Kinijoje teatro prodiuserių kompanija „Magnificent Culture Co“, vadovaujama prodiuserio Wango Kerano, ir Prancūzijos festivalio „Printemps des Comediens“ prezidentas Jeanas Varela.

Šis teatrų forumas veikia kaip platforma, skirta tyrinėti naujas tarptautinio bendradarbiavimo galimybes dramos meno srityje. Į šiemetinį renginį buvo pakviesti teatro praktikai iš Prancūzijos, Ispanijos, Izraelio, Lietuvos ir Kinijos. Tarp svečių – didelė Prancūzijos delegacija: režisierius Ericas Lacascade'as, žinomas ir Lietuvos teatro publikai, rudenį išleidęs premjerą Jaunimo teatre Vilniuje, garsus teatro režisierius Jeanas Bellorini, profesorė, edukatorė, „Theatre for General Public“ grupės vadovė Florence March, tarptautinės teatro kritikų asociacijos viceprezidentas, „Lettres françaises“ redaktorius Jeanas Piere'as Hanas. Forume taip pat dalyvavo vieno didžiausio Izraelyje Tel Avivo „Cameri“ teatro generalinis direktorius Ranas Gwetta, „La Perla 29“ teatro direktorius ir meno vadovas iš Ispanijos Oriolas Broggi, Nacionalinio Kauno dramos teatro (NKDT) generalinis direktorius, aktorius E.Stancikas, Kinijos teatrų ir prodiuserių kompanijų atstovai.

„Magnificent Culture Co“ vadovo aktoriaus ir prodiuserio Wango Kerano siekis yra megzti ryšį su gilias teatrines šaknis ir mokyklas turinčiomis šalimis. Beje, po šios kompanijos vėliava Kinijoje du spektaklius yra pastačiusi ir Lietuvos režisierė Ramunė Kudzmanaitė – vieną jų pagal kinų dramaturgiją. Jos darbai vertinami, gyvuoja teatro repertuare.

Forumo metu vyko atviros diskusijos, aprėpiančios labai įvairias temas – teatro ateitį, teatro edukacijos ir jaunimo auditorijos klausimus. Vienas iš renginio akcentų buvo Jaunųjų talentų inkubatoriaus programos, skirtos ugdyti naujus teatro talentus, finalas.

Pasak E.Stanciko, dalyvavimas tokiame svarbiame renginyje labai reikšmingas – buvo galima susitikti ir susipažinti su garsiais teatro praktikais, susidėlioti bendrą perspektyvą, taip pat lygiagrečiai aptarti bendrus kūrybinius projektus su kinais – derinti spektaklių apsikeitimo klausimus, dalyvavimą festivaliuose.

„Laisvu nuo diskusijų laiku intensyviai bendravome, aptarėme galimas koprodukcijas. Džiugu, kad su „Magnificent Culture“ vyksta labai konkretus dialogas, kuris ateityje virs kūrybiniais mainais. Norime bendradarbiauti su Kinijos režisieriais, mūsų režisierius deleguoti statyti spektaklių Kinijoje, rengti kūrybines dirbtuves Nacionaliniame Kauno dramos teatre su geriausiais šios šalies kūrėjais.

Prioritetu išlieka spektaklis „Getas“ – apsikeitimas spektakliais: Gintaro Varno pastatyto Kaune ir pjesės autoriaus Joshua Sobolio sukurto Pekine su kinų aktoriais. Bet ar tai pavyks, ar rasime finansavimo galimybių Lietuvoje ir Kinijoje, vis dar lieka atviras klausimas. Žvelgiant į forume sutiktus partnerius iš Europos, neatmetama galimybė, kad Kaune išgirsime ispanų režisieriaus O.Broggi ir klounados meistro iš Nicos Philippe'o Martzo vardus“, – vardijo ir intrigavo E.Stancikas.

Per forumą buvo pranešta, kokių pasaulio teatro kūrėjų spektakliai bus rodomi Kinijoje ir kokie režisieriai statys spektaklius Kinijoje. Teatro forumo uždarymo ceremonijoje oficialiai paskelbta apie Prancūzijos festivalio „Printemps des Comediens“ ir „Magnificent Culture Co“ bendradarbiavimą 2020 ir 2021 m. Jau sutarta, kad režisierius E.Lacascade'as statys kinų dramaturgo Cao Yu dramą „Perkūnija“. Po premjeros Pekine šis spektaklis bus įtrauktas į 2021 m. Prancūzijos teatrų festivalio „Printemps des Comediens“ programą.

Taip pat paskelbta, kad Kinijos teatro publika sulauks režisierių J.Bellorini ir O.Broggi spektaklių. Neatmetama galimybė, kad jau kitais metais skambės ir Lietuvos atstovų vardai.

Paskutinę forumo dieną buvo paskelbti Jaunųjų talentų inkubatoriaus programos dramaturgijos konkurso nugalėtojai. Jame dalyvavo jaunieji dramaturgai iš viso pasaulio, įskaitant JAV, Australiją, Prancūziją ir Kiniją. Iš viso sulaukta net 600 scenarijų. Vienai nugalėtojų prizą įteikti buvo deleguotas NKDT generalinis direktorius E.Stancikas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?