Publikos pamėgti operos solistai Kalėdas švęs gimtinėje

Publikos pamėgti Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) artistai per gražiausias metų šventes prisimins savo šeimų tradicijas.

 Nuotaikingas J.Strausso „Šikšnosparnis“ jau šiandien leis pajusti švenčių atmosferą.<br>M.Aleksos nuotr.
 Nuotaikingas J.Strausso „Šikšnosparnis“ jau šiandien leis pajusti švenčių atmosferą.<br>M.Aleksos nuotr.
M.Pleškytė.<br>K.Kublicko nuotr.
M.Pleškytė.<br>K.Kublicko nuotr.
S.Zonys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
S.Zonys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
L.Pautienius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Pautienius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Renata Baltrušaitytė

Dec 17, 2019, 11:02 PM

Šį vakarą Johanno Strausso operetės „Šikšnosparnis“ spektaklyje LNOBT numatyti net trys debiutai: Adelės vaidmenį pirmąkart atliks Monika Pleškytė, Aizenštaino – Steponas Zonys, o Falkės – Vokietijoje dirbantis, bet Lietuvoje Kalėdas pasitinkantis Laimonas Pautienius.

Kokie darbai jiems visiems įsiminė besibaigiančiais 2019-aisiais ir kokiais švenčių lūkesčiais jie gyvena? Apie tai solistai papasakojo „Lietuvos rytui“.

Leista neatvykti tik gimdyvei

Naujoji teatro pažiba skaidraus soprano savininkė M.Pleškytė vis drąsiau jaučiasi LNOBT scenoje.

2019-ieji jaunajai solistei nepagailėjo visos puokštės įspūdingų vaidmenų: ją dainuojančią jau girdėjome šio sezono premjerose „Kandidas“, „Amžinybė ir viena diena“, „Džanis Skikis“, taip pat Wolfgango Amadeaus Mozarto operoje „Figaro vedybos“. Pavasarį dainininkė tikisi prisistatyti publikai ir Jules’io Massenet operoje „Manon“.

„Jei prieš metus man būtų pasakę, kad netrukus sulauksiu tiek debiutų pagrindiniame šalies teatre, tikrai nebūčiau patikėjusi“, – atviravo Monika.

Dainininkė atskleidė gražiausias metų šventes visada švenčianti savo gimtinėje – Žemaitijos sostinėje Telšiuose.

„Anksčiau rinkdavomės pas močiutę, o dabar šeimininkės vaidmenį perėmė mano mama. Nors turiu tik vieną sesę, namuose prie stalo sėdame net 17 žmonių: pusbroliai, pusseserės, tetos ir dėdės. Jei nedalyvautum bendroje šventėje be rimtos priežasties, giminės to nesuprastų. Tarkime, šiemet buvo leista nepasirodyti tik vienai pusseserei, kuri netrukus turės gimdyti.

Būna, kad į giminių susiėjimus skubu po koncertų ar prieš labai svarbius spektaklius: kai yra mašina ir nuoširdus noras, tai nėra labai sudėtinga.

Kad nereikėtų tarpusavyje keistis mažais pigiais niekučiais, darome kaip mokykloje: traukiame vardus ir slapta, neprisipažindami, ką ištraukėme, ruošiame po vieną didesnę dovaną.

Mūsų šventiniai pasibuvimai niekada nepraeina be žaidimų, estafečių, prizų ir siurprizų. Buvo ir piešimo šaradų, ir paslėptų lobių paieškų, ir teatrinių etiudų. Niekada nepamiršiu, kaip mano senelis vaidino krokodilą“, – pasakojo M.Pleškytė.

Šeimoje gausėja muzikantų

Neseniai LNOBT operos solistų trupę papildžiusio baritono S.Zonio besibaigiantys 2019-ieji taip pat nenuvylė: jis dainavo premjerose „Turandot“, „Kandidas“, „Amžinybė ir viena diena“, nacionalinėje scenoje debiutavo kaip Marčelas Giacomo Puccini operoje „Bohema“.

Dar vienas reikšmingas debiutas solisto laukė Klaipėdos muzikiniame teatre: čia S.Zonys atliko visų baritonų svajonių partiją – Don Žuaną to paties pavadinimo W.A.Mozarto operoje.

„Esu iš pajūrio, tad šventes leidžiu tėvų namuose Karklėje. Ten susirenka giminės ne tik iš visos Lietuvos, bet ir iš užsienio šalių. Kartais prie stalo sėda keliolika žmonių, kartais – kelios dešimtys: mes, trys broliai, atvykstame su šeimomis, prisideda pusbroliai ir pusseserės.

Pastebėjau, kad šiame būryje kasmet gausėja muzikantų: mano sūnėnai ir dukterėčios mokosi groti įvairiais muzikos instrumentais. Tad vakarėliuose skamba pianinas, gitara, violončelė, būgneliai... O dainininkų nė nesuskaičiuojame. Teikdami Kalėdų dovanas dažnai mainais prašome vienas kito dainos ar eilėraščio“, – pasakojo S.Zonys.

Šventiniais vakarais solistas vengia koncertų ir spektaklių, mat teatre intensyviai dirba ištisus metus ir nenori atsisakyti pasibuvimų su artimiausiais.

Ar per Kalėdas nueina iki šalia banguojančios Baltijos? „Saulėlydžius prie jūros paliekame kitiems savaitgaliams“, – prisipažino iš pajūrio kilęs solistas.

Spektakliai tradicijai nekliudo

Labiausiai patyręs iš „Šikšnosparnio“ debiutantų trijulės – be abejo, baritonas L.Pautienius. Falkės vaidmuo šioje operetėje dainininkui taip pat nėra naujas, tik jo anksčiau neteko dainuoti LNOBT spektaklyje.

2019-ieji Duisburge ir Diuseldorfe savo spektaklius rodančios Reino operos trupės solistui buvo įsimintini tuo, kad jam neteko mokytis nė vienos naujos partijos! Paskutinius porą šių metų mėnesių jis ramiai leidžia su šeima Lietuvoje. Laimonas neslėpė, kad bėgti atostogų į šiltuosius kraštus nė minties nebuvę.

Per 11 metų, kiek pagal sutartis dainuoja Vokietijos teatre, tik du kartus dėl suplanuotų spektaklių L.Pautieniui nepavyko Kalėdoms sugrįžti į gimtinę.

„Kol močiutė buvo gyva, šventes sutikdavome pas ją Alytuje, o dabar – pas mano mamą Merkinėje. Žmonių ten susirenka nemažai: trys mano sesers sūnūs su savo antrosiomis pusėmis ir šešiais vaikais, dar mes su sūnumi. Jaunimo būna pilnas namas, bet muzikuoti norinčių – ne.

Laikomės lietuviams įprastų kalėdinių vaišių tradicijų: pirmą Kalėdų dieną stalą dengiame patys, antrą – lankome draugus ir giminaičius. Daug metų puošdavome prie namų pačių pasodintą eglaitę, tačiau ilgainiui ji taip išvešėjo, kad praaugo patį namą, tad skaudama širdimi medį teko nupjauti“, – prisipažino solistas.

Po LNOBT „Šikšnosparnio“ spektaklių L.Pautienius priešpaskutinį metų vakarą dainuos Žermoną Giuseppe’s Verdi „Traviatoje“ Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, o iškart po Naujųjų lips į lėktuvą. Sausio pradžioje „Traviatos“ spektakliai jo laukia ir Vokietijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.