J. Naujalio vargoninis palikimas įamžintas nauju leidiniu ir kompaktine plokštele

Jubiliejinius Juozo Naujalio (1869-1934) metus Nacionalinė vargonininkų asociacija palydi neeiliniu įvykiu: besibaigiant 2019-iesiems išleista visa išlikusi šio kompozitoriaus vargoninė kūryba. Rinkinį „Juozas Naujalis. Kūriniai vargonams“ sudaro natų leidinys ir kompaktinė plokštelė, kuri buvo įrašyta Kauno arkikatedroje bazilikoje.

Projektas buvo iš dalies finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos lėšomis. Abi rinkinio dalys - identiško turinio: ir užrašyti natomis, ir įgroti 29 J. Naujalio vargoniniai kūriniai, iš kurių du publikuojami pirmą kartą.<br>LCVA nuotr.
Projektas buvo iš dalies finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos lėšomis. Abi rinkinio dalys - identiško turinio: ir užrašyti natomis, ir įgroti 29 J. Naujalio vargoniniai kūriniai, iš kurių du publikuojami pirmą kartą.<br>LCVA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūratė Valančiūtė (ELTA)

Dec 22, 2019, 9:37 AM

Projektas buvo iš dalies finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos lėšomis. Abi rinkinio dalys – identiško turinio: ir užrašyti natomis, ir įgroti 29 J. Naujalio vargoniniai kūriniai, iš kurių du publikuojami pirmą kartą.

XIX a. pab.-XX a. pr., kompozitoriui dar esant gyvam, kai kurie jo kūriniai vargonams buvo įtraukti į bažnytinės vargonų muzikos rinkinius Lenkijoje ir Prancūzijoje. Visgi, Lietuvoje J. Naujalio kūriniai vargonams buvo išleisti tik atkūrus Nepriklausomybę: 1993 metų leidinį sudarė Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokytoja-ekspertė, Vilniaus arkikatedros bazilikos vargonininkė Vida Emilija Prekerytė. Ši vargonininkė inspiravo ir dabartinį naują J. Naujalio natų leidimą bei kartu su profesoriaus Leopoldo Digrio vargonų klasės absolventėmis Audra Telksnyte ir Indre Gerikaite dalyvavo įrašant lietuvių vargonų patriarcho muziką.

Išleidžiant dabartinį J. Naujalio natų rinkinį buvo remiamasi Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje išsaugotais jo rankraščiais ir aukščiau minėtais pirmaisiais leidiniais. Svarbų tiriamąjį ir paruošiamąjį darbą atliko leidinio sudarytojas Paulius Grigonis, studijavęs archyvuose aptiktą su J. Naujaliu susijusią medžiagą.

Nacionalinė vargonininkų asociacija sekmadienio popietę kviečia į natų leidinio ir kompaktinės plokštelės „Juozas Naujalis. Kūriniai vargonams“ pristatymą-koncertą Vilniaus arkikatedroje bazilikoje. Leidinio pratarmės autorė muzikologė Vytautė Markeliūnienė atskleis J. Naujalio ryšius su Vilniumi, pasakos apie jo draugystę su kunigu Teodoru Braziu ir kitų įdomių kompozitoriaus gyvenimo istorijų.

Muzikinę renginio dalį sudarys kompaktinę plokštelę įrašiusių vargonininkių – V. E. Prekerytės, I. Gerikaitės ir A. Telksnytės – atliekami J. Naujalio kūriniai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.