Po viešnagės Norvegijoje NIKO koncertuos su norvegų superžvaigžde gimtinėje

Šių metų gruodžio 13–14 dienos tiek Lietuvoje, tiek Norvegijoje gyvenantiems lietuviams buvo išskirtinės. Lietuvos Respublikos ambasada Norvegijos Karalystėje pirmą kartą surengė tautiečius vienijantį renginių ciklą „Lietuvių dienos Norvegijoje 2019“.

 NIKO koncertas Šv. Olafo katedroje.<br> NIKO archyvo nuotr.
 NIKO koncertas Šv. Olafo katedroje.<br> NIKO archyvo nuotr.
 NIKO koncertas Šv. Olafo katedroje.<br> NIKO archyvo nuotr.
 NIKO koncertas Šv. Olafo katedroje.<br> NIKO archyvo nuotr.
 NIKO koncertas Šv. Olafo katedroje.<br> NIKO archyvo nuotr.
 NIKO koncertas Šv. Olafo katedroje.<br> NIKO archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ieva Kananavičiūtė

2019-12-22 15:38, atnaujinta 2019-12-22 15:48

Anot Lietuvos Respublikos ambasadoriaus Norvegijos Karalystėje Jono Paslausko, Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimas vyriausybiniu lygiu yra puikus, tačiau matome, kad per 30 m. šalių savivaldų susitarimai yra išblėsę, todėl „Lietuvių dienų Norvegijoje 2019“ tikslas – duoti impulsą bendradarbiavimui tarp savivaldų, padėti atrasti perspektyvas, kurios būtų naudingos ir lietuvių bendruomenėms Norvegijoje ir grįžtantiems į Lietuvą“.

Dvi dienas trukę renginiai subūrė Lietuvos ir Norvegijos savivaldų merus ir vicemerus, lietuvių bendruomenių ir lituanistinių mokyklų Norvegijoje atstovus, Lietuvos Respublikos garbės konsulus Norvegijoje, įvairių institucijų bei abiejų valstybių „Rotary“ verslo klubų atstovus (plačiau apie renginių programą – Lietuvos ambasados Norvegijoje internetiniame tinklalapyje www.no.mfa.lt/no/lt/).

Dviejų dienų diskusijų, renginių ir seminarų ciklą vainikavo Naujų idėjų kamerinio orkestro (NIKO) koncertas Šv. Olafo katedroje, subūręs daugiau nei 300 vietinės bei lietuviškosios publikos atstovų.

„Šis koncertas – ne tik proga padėkoti visiems už bendradarbiavimą ir pagalbą, bet ir laikas, kai visi galime susiburti prieš gražiausias metų šventes, pajusti vienijančią dvasią bendruomenėje, kultūroje, tautoje“, – sakė pradėdamas šventinė vakarą LR ambasadorius Norvegijos Karalystėje J.Paslauskas.

2006-aisiais kompozitoriaus ir dirigento Gedimino Gelgoto įkurtas NIKO visame pasaulyje žinomas, modernią ir populiariąją klasikinę muziką populiarinantis kolektyvas, publikos pamėgtas dėl originalių G. Gelgoto kompozicijų ir išskirtinio pasirodymų stiliaus.

Gruodžio 14 dienos popietę Augusta Jusionytė (smuikas), Agata Ursul (smuikas), Julija Ivanovaitė (smuikas, altas), Deividas Dumčius (violončelė), Vincas Bačius (kontrabosas) bei orkestro meno vadovas G. Gelgotas, koncerte skambinęs fortepijonu, klausytojams atliko vieninga neoklasikine bei minimalistine stilistika pažymėtą kūrinių programą.

Koncertą kolektyvas pradėjo šiuolaikinio britų kompozitoriaus Marxo Richterio perkurto Antonio Vivaldi ciklo „Metų laikai“ dalių „Žiema“ ir „Pavasaris“ ištraukomis ir tęsė minimalistinėmis originaliomis G.Gelgoto kompozicijomis įvairioms atlikėjų sudėtims: „Transitory“ styginių orkestrui ir fortepijonui, „To the Skies“ solo kontrabosui ir fortepijonui, kompozitoriaus aranžuotu Hildegardos von Bingen viduramžių choralu styginių orkestrui.

Koncerto pabaigoje skambėjo jau embleminiais tapę G.Gelgoto kūriniai styginių orkestrui „Never Ignore the Cosmic Ocean“ bei „Extracadenza“. Kaip ir būdinga NIKO pasirodymams, dauguma kūrinių buvo papildyti vokaliniais bei choreografiniais elementais, puikiai tikusiais katedros erdvei, kuri lėmė nuosaikų programos skambesį.

Kompozitoriaus G.Gelgoto ir NIKO orkestro veiklą stebinti publika yra įpratusi prie ekspresyvių šviesos efektų šio ansamblio koncertuose, o Šv. Olafo katedra padiktavo kiek neįprastą koncerto formatą.

Norvegijos publikai G.Gelgotas ir NIKO yra jau pažįstami iš pasirodymų pretižiniame muzikos festivalyje „Festspillene i Elverum“ Elverume bei kalėdiniuose koncertuoe Hedmarke su norvegų smuiko žvaigžde Mari Samuelsen. Norvegijos dienraštis „Hamar Arbeiderblat“ po koncerto minėtame festivalyje 2016 m. pripažino, jog „tai buvo nauja, netradicinė kamerinė muzika, atspindinti mūsų laiką ir pajėgi kreiptis į kur kas platesnę auditoriją“.

Orkestro meno vadovas G.Gelgotas, paklaustas, kokios emocijos bei įspūdžiai kilo po apsilankymo Norvegijoje šį kartą, džiaugėsi gausia koncerto publika ir šiltu priėmimu.

„Įvairių diplomatinių misijų metu mums tenka aplankyti daugybę Lietuvos ambasadų įvairiose šalyse. LR ambasada Norvegijos Karalystėje nudžiugino visais atžvilgiais. Visų pirma, ji yra įsikūrusi gražiose patalpose puikioje vietoje Oslo mieste. Mus šiltai sutiko ambasados darbuotojai ir gerbiamas ambasadorius Jonas Paslauskas. O publika, jautėme, tikrai laukė koncerto, ir katedra prisirinko pilnutėlė – tai visuomet pradžiugina“, – pasakojo NIKO vadovas.

G. Gelgotas džiaugėsi, kad jam su bendražygiais dažnai patikima atstovauti savo šaliai, bet pridūrė: „Mene bei muzikoje nėra ryškių tautiškumo ir valstybingumo ribų. Būdami Lietuvos muzikantai, iš tiesų esame ir viso pasaulio muzikai“.

Norvegijos lietuviams menininkas palinkėjo kuo aktyviau prisidėti prie Lietuvoje vykstančių procesų ir palikti šiek tiek energijos gimtojoje šalyje.

Gelgotas ir NIKO kartais net keliskart per metus koncertuoja Norvegijoje, o sausio 22-23 dienomis Vilniuje ir Klaipėdoje pristatys norvegų muzkos pasidižiavimą – pasaulinę trimito žvaigždę Ole Edvardą Antonseną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.