Šalies paveldosaugos veteranai vėl drumsčia ICOMOS vandenis

ICOMOS Lietuvos padalinio dauguma, prieš pusmetį netekusi šios tarptautinės paveldosaugininkus vienijančios organizacijos palaikymo, reiškia abejones dėl naujai įsteigtos asociacijos teisėtumo.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2019, 11:22 AM, atnaujinta Dec 24, 2019, 11:23 AM

Keturi ICOMOS Lietuvos nacionalinio komiteto buvę pirmininkai, taip pat tarptautinio ICOMOS garbės narys Jonas Glemža, beveik dešimtmetį buvęs šios organizacijos viceprezidentu, prieš kelias dienas savo abejones raštu išsakė generaliniam organizacijos sekretoriui Peteriui Philipsui (Piteriui Filipsui).

Ši neapibrėžta situacija tęsiasi nuo liepos, kai P. Philipsas pranešė, kad tarptautinio ICOMOS taryba, gavusi „organizacijos veikla susirūpinusių narių skundų“, nusprendė panaikinti Lietuvos nacionalinio komiteto tarptautinę akreditaciją, kaip neatitinkančią organizacijos statuto ir etikos principų.

Patys Lietuvos komiteto atstovai dar laukė, kol vadovybė galbūt patvirtins atnaujintus Lietuvos padalinio įstatus, tačiau atsakymo teigia negavę, o per šį laiką buvo įsteigta nauja asociacija „ICOMOS Lietuva“ – ją ir patvirtino tarptautinis komitetas.

Ši naujoji asociacija skelbia, kad tik ji gali naudoti „ICOMOS Lietuva“ pavadinimą savo veikloje ir oficialiuose dokumentuose.

„Mums kyla klausimas, kas priėmė jų įstatus, nes tai turi daryti visuotinis narių susirinkimas, kas juos aprobavo, derino, tvirtino? Čia – nežinia“, – BNS sakė J. Glemža.

Anot jo, naująją asociaciją įsteigė penki nariai, kurie „nesutiko su dabartiniu nacionaliniu komitetu“. Trys jų – Jūratė Markevičienė, Vytautas Petrušonis bei Dainius Elertas – yra iškėlę komitetui civilinę bylą dėl teisės gauti informaciją. D. Elertas viešai prisistato kaip valdybos pirmininkas, likę nariai – nuo pernai kovo ICOMOS nacionaliniam komitetui priklausantis Paulius Jurčys, šiemet kovą prisijungęs Dainius Labeckis.

Asociacija įkurtame tinklalapyje icomos-lietuva.org savo kontaktų nepateikia, su jos atstovais BNS pirmadienį nepavyko susisiekti.

„Jie buvo patvirtinti ICOMOS vadovybės kaip iniciatyvinis komitetas, su kuriuo turi derintis visi kiti nariai“, – piktinosi J. Glemža.

Architektas ir paveldosaugininkas sako, kad jo iniciatyva apklausti visi 65 ICOMOS nacionalinio komiteto nariai, teiraujantis, kaip jie žiūri į naująją asociacija, ar, jų manymu, reikėtų naujos iniciatyvinės grupės.

Pasak jo, atsiliepė 60 proc. narių, iš jų dalis pasiūlė kandidatūras į naująjį komitetą, o ICOMOS vadovybės pasiūlytą iniciatyvinę grupę esą palaikė tik septyni asmenys.

„Keista, kad kiti nariai turi derintis pareiškimą, iš naujo stoti į ICOMOS, nors tarptautiniuose nuostatuose apie tai nė žodžio nėra“, – tikino jis.

Tarptautinė paminklų ir lankytinų vietų apsaugos taryba (ICOMOS) yra ekspertų tinklas, veikiantis daugelyje pasaulio šalių. Jam priklauso architektai, istorikai, archeologai, meno istorikai, geografai, antropologai, inžinieriai ir miestų planuotojai.

Organizacijai priklauso daugiau nei 10 tūkst. narių 151 pasaulio šalyje, ji turi daugiau nei šimtą nacionalinių komitetų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.