V. Augustino Šimtmečio mišios primins laisvės gynėjų auką

Šalies bendruomenei Lietuvos laisvės gynėjų dienos išvakarėse rengiamas koncertas Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje. Sausio 12 d. 19 val. čia skambės Vaclovo Augustino Šimtmečio mišios „Missa pro centesimo anno restitutionis Lituaniae“ (2018).

 Rengėjų nuotr.
 Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2020, 3:51 PM, atnaujinta Jan 8, 2020, 11:54 PM

Tai stambios formos, septynių dalių vokalinė-instrumentinė kompozicija tradiciniais mišių tekstais mišriam chorui, styginių orkestrui, dvejoms solistėms, skaitovui ir fonogramai. Autorius joje vengė kraštutinių raiškos priemonių, – nuosaikus kūrinys užgaus ir muzikos mėgėjų, ir profesionalų sielos stygas.

„Tradicija rašyti mišias įvairioms svarbioms istorinėms datoms ar įvykiams paminėti Europos muzikos istorijoje gyva jau daugiau kaip 1500 metų. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad šiemet, minint valstybės atkūrimo šimtmetį, tokia pareiga ir privilegija teko ir man.

Kas man yra Tėvynė? Kai pagalvoju apie tai, iš atminties išnyra, lyg akmenyje iškaltos, psalmės eilutės: „Tebūnie taika tavo bokštuos/ Tavo rūmai teklesti/ Tebūnie čia gerovė./ Jeigu Viešpats nestato namų, veltui triūsia statytojai/ Jeigu Viešpats nesaugo miesto, veltui budi sargyba.“

Labai tikiuosi, kad mano kūrinys sutelks klausytojus ne tik stipriam estetiniam išgyvenimui, bet ir nuoširdžiai maldai už Tėvynę“, – kalbėjo V.Augustinas.

Mišių klausytojai panirs tarsi į maldą, kurioje išsitrins riba tarp ritualo ir koncertiškumo.

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio mišias „Missa pro centesimo anno restitutionis Lituaniae“ atliks Vilniaus miesto savivaldybės kamerinis choras „Jauna muzika“ (meno vadovas Vaclovas Augustinas), Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas Modestas Barkauskas), choras „Adoramus“ (meno vadovas ir dirigentas Imantas Šimkus), solistės Ieva Skorubskaitė ir Ieva Gaidamavičiūtė (sopranai). Diriguos Modestas Barkauskas.

Įėjimas laisvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.