Auksiniai gaubliai sekmadienį pradės apdovanojimų sezoną

Holivudo ryškiausios žvaigždės sekmadienį rinksis į kino apdovanojimų sezoną pradedančią  Auksinių gaublių įteikimo ceremoniją, kurioje, kaip manoma, bus pripažinta srautinio transliavimo paslaugų milžinės „Netflix“ branda.

Auksiniai gaubliai vadinami „Oskaro“ pranašais.
Auksiniai gaubliai vadinami „Oskaro“ pranašais.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2020, 11:18 AM

Svaiginanti apdovanojimų teikimo ceremonija Beverli Hilse yra laikoma vienu didžiausių renginių pramogų verslo kalendoriuje ir gražia įžanga į kitą mėnesį vyksiančias „Oskarų“ dalybas.

Didžiausia pasaulyje vaizdo transliuotoja internetu „Netflix“ iš viso turi 34 Auksinių gaublių   nominacijas filmų ir televizijos kategorijose ir, kaip manoma, turėtų susišluoti keletą
prestižiškiausių ir geidžiamiausių apdovanojimų. 

Geriausios dramos kategorijoje varžosi net du „Netflix“ filmai: Martino Scorsese gangsterinė juosta
„Airis“ (The Irishman) ir širdį verianti skyrybų drama „Santuokos istorija“ (Marriage Story).

„Jiems tikrai geri metai“, – naujienų agentūrai AFP sakė leidinio „Variety“ apdovanojimų redaktorius Timas Gray. Jis atkreipė dėmesį, kad srautinio transliavimo paslaugų milžinė šį sezoną turi penkis ar šešis įsimintinus filmus, o praėjusį kartą buvo tik Alfonso Cuarono šeimos drama „Roma“.

„Manau, kad jie pasirodys gerai“, – teigė T.Gray.

Kino filmus kurti „Netflix“ pradėjo tik 2015 metais, tačiau nuo to laiko milijardus dolerių skyrė tam, kad priviliotų didžiausius kino pramonės talentus ir įsuktų filmų reklamą.

„Netflix“ drama „Du popiežiai“ (The Two Popes) pristatyta keturiems apdovanojimams, o jos biografinėje juostoje „Mano vardas Dolomitas“ (Dolomite Is My Name) suvaidinęs komikas Eddie Murphy pretenduoja į geriausio komedijos aktoriaus apdovanojimą.

Į pretendentų į apdovanojimus ratą sugrįžęs E.Murphy yra vienas iš daugybės įžymybių, besivaržančių dėl šio sezono Auksinių gaublių.

Auksinių gaublių laimėtojus išrenka Holivudo užsienio spaudos asociacija (HFPA), kurią sudaro maždaug 90 apie pramogų industriją rašančių žiniasklaidos priemonių redaktorių bei žurnalistų iš įvairių šalių. Pernai ši komisija išpranašavo „Oskarų“ laureatus visose filmų kategorijose, išskyrus miuziklų.

„Paprastai jie neatspėja ne daugiau nei vieno, galbūt dviejų Kino meno akademijos apdovanojimų nugalėtojų“, – AFP sakė apdovanojimų prognozių svetainės „GoldDerby“ direktorius Chrisas Beachumas.

Ricky Gervaisas vėl sugrįžta

Britų komikas Ricky Gervaisas penktą kartą sugrįžta vesti spindinčią apdovanojimų ceremoniją, nors jo kandūs ir provokuojantys juokeliai ankstesniais metais ne tik linksmino, bet ir erzino svečius.

Tačiau šį kartą R.Gervaisas pažadėjo, kad ceremoniją ves „patį paskutinį kartą“.

Nors kai kuriose filmų kategorijose nugalėtoją pranašauti sunku, Quentino Tarantino filmas „Vieną kartą Holivude“ (Once Upon a Time in Hollywood) laikomas aiškiu favoritu geriausios komedijos kategorijoje, skelbia „GoldDerby“. Apdovanojimui už antro plano vaidmenį šiame į 7-ojo
dešimtmečio Los Andželą nukeliančiame filme nominuotas ir aktorius Bradas Pittas.

Pagrindinį vaidmenį psichologiniame trileryje „Džokeris“ sukūręs Joaquinas Phoenixas pretenduoja
į Auksinį gaublį geriausio dramos aktoriaus kategorijoje, o biografiniame filme apie amerikiečių aktorę ir dainininkę Judy Garland „Džudi“  (Judy) pagrindinį vaidmenį atlikusi Renee Zelweger  varžosi dėl geriausios aktorės apdovanojimo.

Pernai internetinės televizijos paslaugą pradėjusios tiekti JAV technologijų milžinės „Apple“ serialas „Rytinis šou“ (The Morning Show) taip pat turi kelias Auksinių gaublių nominacijas televizijos kategorijose.

Tačiau šiam serialui teks susiremti su „Netflix“ produkcija. Naujausias jo serialas apie karališkąją šeimą „Karūna“ (The Crown) su visiškai nauja aktorių komanda ir Olivia Colman priešakyje turi keturias prestižiškiausias nominacijas.

Pirmieji ženklai rodo, kad šie metai bus sėkmingi Azijos filmų kūrėjams.

Azijiečių kilmės amerikiečių aktorė Awkwafina, suvaidinusi tragikomedijoje „Atsisveikinimas“ (The Farewell), yra laikoma neabejotina nugalėtoja geriausios komedijos aktorės kategorijoje, o Pietų Korėjos juodojo humoro komedija „Parazitai“ (Parasite) turėtų pasiimti geriausio filmo užsienio kalba apdovanojimą.

Juostos „Parazitai“ režisierius Bong Joon Ho yra laikomas vienu realiausių pretendentų į geriausio režisieriaus apdovanojimą, dėl kurio šioje kategorijoje taip pat varžosi Holivudo sunkiasvoriai Q.Tarantino ir M.Scorsese.

Filmams – geri metai

HFPA sulaukė kritikos, kad į Auksinį gaublį nepretenduoja nė viena režisierė. Ypač netikėta, kad nepastebėta liko juostos „Mažosios moterys“ (Little Women) kūrėja Greta Gerwig. 

„Žinoma, kad esu nusivylusi. Man patinka mūsų sukurtas filmas“, – praėjusį mėnesį AFP sakė G.Gerwig.

„Šiemet yra tiek daug gražių filmų, kuriuos sukūrė moterys“, – teigė ji.

Tačiau mažas moterų sukurtų filmų skaičius yra „bauginantis“, sakė režisierė.

HFPA prezidentas Lorenzo Soria teisindamasis leidiniui „Variety“ sakė, kad jo asociacijos nariai „nebalsuoja už lytį“, o balsuoja „už filmą ir atlikimą“.

T. ray pritarė, kad režisierių nominacijų sąrašas, kuriame taip pat yra Samas Mendesas ir Toddas Phillipsas, yra „gana geras“.

„Visi nominuoti režisieriai yra nominuoti pelnytai, – sakė jis. – Tai nėra koks nors nusistatymas prieš moteris režisieres.“

„Tai tiesiog geri metai – visos kategorijos perpildytos“, – pridūrė L.Soria.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.