Išleista straipsnių rinktinė „Algirdas Jonas Ambrazas: De musica“

2019 m. pabaigoje LMTA buvo išleista prof. habil. dr. Algirdo Jono Ambrazo (1934–2016) užsienyje skaitytų pranešimų bei paskelbtų mokslinių straipsnių rinktinė „Algirdas Jonas Ambrazas: De musica“. Penkiomis užsienio kalbomis skelbiamų tekstų rinktinė papildyta natų pavyzdžiais, pratarme, šaltinių nuorodomis, komentarais ir pavardžių rodykle.

Rinktinės pagrindą sudaro 21 prof. A.J.Ambrazo pranešimai ir straipsniai vokiečių, lenkų, prancūzų, anglų ir rusų kalbomis.
Rinktinės pagrindą sudaro 21 prof. A.J.Ambrazo pranešimai ir straipsniai vokiečių, lenkų, prancūzų, anglų ir rusų kalbomis.
Muzikologas A.J.Ambrazas.
Muzikologas A.J.Ambrazas.
Muzikologas A.J.Ambrazas.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Muzikologas A.J.Ambrazas.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 10, 2020, 1:47 PM

Monografija „De musica“ skiriama iškilaus profesoriaus jubiliejui: 2019 m. vasario 11 d. jam būtų sukakę 85 metai. Knygą sudarė ir parengė prof. dr. habil. Gražina Daunoravičienė, projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba, parėmė Lietuvos kompozitorių sąjunga ir LMTA. Monografijos recenzentai – doc. dr. Jūratė Gustaitė ir prof. dr. Rūta Gaidamavičiūtė.

Panašią rinktinę profesorius A.J.Ambrazas ketino išleisti ne tik jubiliejaus, bet ir savo muzikologinės veiklos 60-mečio proga. Redaktoriaus darbą Radijo ir televizijos komitete bei Valstybinėje filharmonijoje jis pradėjo 1957 metais. 1959 m. pradėjo dėstyti Vilniaus valstybiniame pedagoginiame institute (dabar VDU Švietimo akademija), vėliau daugelį metų profesoriavo Valstybinėje konservatorijoje (dabar – LMTA).

Pirmą pranešimą užsienyje A.J.Ambrazas skaitė 1965 m. Maskvoje, vėliau jo turinys buvo diskutuojamas žurnale „Sovetskaja muzyka“ (1966). Paskutinis pranešimas, parašytas 2016 m. balandžio 7 d., buvo skirtas Juliaus Juzeliūno gimimo 100-sioms metinėms ir skirtas 45-ajai Baltijos muzikologų konferencijai Vilniuje.

Rinktinės pagrindą sudaro 21 prof. A.J.Ambrazo pranešimai ir straipsniai vokiečių, lenkų, prancūzų, anglų ir rusų kalbomis. Jie buvo skaityti arba skelbti Krokuvoje, Stokholme, Helsinkyje, Paryžiuje, Leningrade ir Maskvoje, Kijeve ir Lvove, Berlyne, Chemnice, Leipcige, Rygoje, Taline, Vilniuje ir kitur.

 

Prof. A.J.Ambrazo mokslinės veikos dokumentai pristato, kaip daugiau nei per 50 metų kito lietuvių muzikologijos tematikos, kaip plėtėsi akiratis, augo muzikologų profesionalumas ir kito teorinis diskursas. A.J.Ambrazo skaityti pranešimai bei publikuoti darbai didžiąja dalimi nėra skelbti spaudoje.

Rinktinė „Algirdas Jonas Ambrazas: De musica“ turi didelę mokslinę, istorinę, kultūrinę bei reprezentacinę vertę.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.